DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Proizvodi | Pelud [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Pčelinji proizvodi - PELUD
O peludu

       Pelud nije pčelinji proizvod, već su to muške spolne stanice biljaka, koje skupljaju pčele i pohranjuju u saće kao izvor proteina, važnih vitamina (A, B-kompleksa, C, D, E, K, i rutin) i 28 minerala, te brojni minerala u tragovima. Toliko bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno niti u jednom drugom proizvodu. Primjerice, od 22 poznate amino kiseline u biokemiji, sve su nađene u peludu, brojni enzimi i ko-enzimi važni za dobru probavu (čak 5.000 enzima i koenzima). Sva pelud nije iste hranjive vrijednosti, ali za 1 kg peludi potrebno je 10.000 pčela.

       Povijesnih podataka o medicinskoj uporabi peludi je vrlo malo. U srednjem stoljeću pelud je rabljen kao sedativni tonik i afrodizijak. Od 1950 godine raste uporaba peludi u komercialnoj trgovini. Danas, stotine tona peludi se iskoristi u svjetskoj trgovini.

       Kako pelud postaje interesantniji za uporabu, tako raste broj literature i broj dokaza o njegovoj učinkovitosti. Primjerice: pozitivni učinak na rast i razvoj, povećava plodnost, povećava broj leukocita, eritrocita, poboljšava cirkulaciju krvi, biostimulativna i regenerativna svojstva (jetre), protubakterijski učinak (na gram negativne bakterije) želučano crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih putova (Esherihia. coli, Salmonella, Proteus vulgaris), djeluje na lipidni metabolizam (smanjenje triglicerida), usporava starenje, pomaže kod probavnih smetnji, stimulira apetit, održava homeostazu organizma, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije i mišićno tkivo srca, djelotvoran kod iscrpljenosti, poboljšava vid, potiče rast kose, učinkovit je u kozmetici.


       Pelud je vrlo osjetljiv proizvod te ga treba vrlo pažljivo skupljati, sušiti i nakon toga čuvati. Neadekvatnim postupkom postaje nedostupan za probavu i time se njegove vrijednosti gotovo u cijelosti gube.

       Obiluje bjelančevinama, vitaminima osobito B skupine, mineralima, aminokiselinama, fermentima. Djeluje protiv probavnih smetnji, jača sluznicu želuca te zacjeluje čireve. Ukratko, pelud sadrži sve što je nužno za život. Jede se sušen, sirov ili pomiješan s medom.

       Pelud ili cvjetni prah, to su muške stanice prašnika cvjetova, koje pčele skupljaju s biljaka gomilanjem u košarice zadnjih nogu. U košnici istovaruju prah u stanice saća, te ga prešaju udarcima glave uz dodatak sline i meda. Na taj način prah je zaštićen od prodora zraka i kvarenja, te prepušten potrebnim kemijskim promjenama. Uz med, pelud je pčelama glavna hrana koja im daje bjelančevine, masti, mineralne tvari i vitamine.

Autor: Damir Rogulja
pčelinjak.hr

<<< nazad