DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE PČELARSKE UDRUGE "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Udruga | Obavijesti pčelarima [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Obavijesti pčelarima
9.3.2013
Obavijesti pčelarima

       1. Pozivamo sve pčelare na predavanje koje će održati tajnik PSH g.Tomislav Gerić na temu „Aktualnosti u pčelarstvu“. Predavanje će se održati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu 14.03. (četvrtak) u 17 sati.

       2. Može se još prijaviti za Pčelarsku školu koju ćemo pokušati organizirati u suradnji sa srednjom školom „Matija Antun Reljković“. Prijave do 25.03. na mob. 098 552 098 (Ivan Živić).

       3. Pčelari koji žele mogu se prijaviti za natjecanje „Najljepše uređeni pčelinjak“. O detaljima ovog natjecanja biti će govora na predavanju. Sugestije, prijedloge i prijave prima Dražen Vrljić mob. 091 461 0666.

Ivan Živić
komentiraj


Obavijesti
2.2.2013
Važna obavijest pčelarima

        1.       U četvrtak 7. i petak 8. veljače 2013. godine u vremenu od 8 do 13 sati u prostorima Udruge  HVIDRA  u Slavonskom Brodu  ulica  Stjepana Marjanovića br. 2 ( dom „Plavo polje“ ), povjerenik Ladislav Konopka prikupljat će podatke potrebne za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka. Evidencija predstavlja osnovni uvjet za ostvarivanje prava na potpore, te stoga svaki pčelar član Hrvatskog pčelarskog saveza koji namjerava sudjelovati u potporama treba uplatiti 2 kune naknade za svaku pčelinju zajednicu za koju se traži ostvarivanje prava na potporu s osnove zdravstvene zaštite pčela ( VMP – lijek za suzbijanje varooze ). Pčelari koji nisu članovi  HPS-a  za isto plaćaju 3,5  kuna  po pčelinjoj zajednici.
       Pčelari mogu odabrati između dva ponuđena VMP-a ( lijeka ) sa liste odobrenih i registriranih u republici Hrvatskoj, a to su Bayvarol ili Apiguard. Visina subvencije Ministarstva Poljoprivrede iznosi 25 kn / košnici i pokriva punu dozu Bayvarola po košnici ili  pola doze Apiguarda po košnici.
Za ažuriranje Evidencije obvezno ponijeti presliku važeće osobne iskaznice, koja je jasno vidljiva ( da nije zatamnjena ). Za detaljne informacije možete se obratiti povjereniku na broj: 098/ 9591 448


       2.   Zbog ulaska RH u Europsku Uniju sve mjere predviđene u Nacionalnom pčelarskom programu moraju se realizirati do zaključno 30. Lipnja 2013. godine. Stoga svi pčelari koji namjeravaju koristiti programsku mjeru Tehničke pomoći pčelarstvu kao i mjeru Racionalizacija selećeg pčelarstva trebaju da obave kupnju opreme u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1. svibnja 2013. Nakon tog roka neće se moći koristiti ove mjere na nacionalnoj razini.

       3. Poštom Vam je poslan pripadajući račun za preuzeti VMP (lijek) u 2012. godini, kojega za potrebe mogućeg inspekcijskog nadzora priložite uz obrasce za lijek koje Vam je pri podjeli lijeka ostavio povjerenik.

Ladislav Konopka
komentiraj


Ocjenjivanje meda
23.10.2012

Međužupanijsko ocjenjivanje meda

       I ove godine PU Zrinski organizira  Međužupanijsko ocjenjivanje meda koje će se održati 18.11.2012.godine u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Sl.Brodu. Pozivamo sve zainteresirane pčelare da se prijave. Za svaki uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke 450 g meda. Med treba biti u tekućem stanju , a na naljepnici treba pisati: ime i prezime pčelara, točna adresa, vrsta meda, godina proizvodnje, lokalitet s kojeg med potječe.

       Uzorci se mogu dostavljati do 15.11.2012. osobno ili poštom na adrese: 

- Ahel Marijan, Bartolovci 47, 35252 Sibinj
- Kovačević Zvonko, Radićeva 87, 35209 Bukovlje
- Geneja Marijan i Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu.

       Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna po uzorku. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: 2340009-1100014487. Proglašenje rezultata je za sv. Katu 25.11.2012. na Katarinskom sajmu u Sl.Brodu u terminu kako se dogovori sa organizatorom. .              
Ivan Živić
komentiraj


Prijava štete
17.9.2012

Prijava štete u pčelarstvu zbog suše (žurno)

         Obavještavamo pčelare koji žele prijaviti štetu u pčelarstvu zbog elementarne nepogode suše.
         Prijava se može izvršiti u svojoj lokalnoj zajednici (općini ili gradu) a prema lokaciji pčelinjaka.

         Za prijavu je potrebno:
1. OIB
2. Broj pčelinjih zajednica iz godišnje prijave
3. Broj tekućeg ili žiro račun

Pčelari koji se odluče za prijavu štete ovo trebaju učiniti odmah jer rok za to je na kraju.
                                                                 
Ivan Živić
komentirajObavijesti
25.8.2012

Obveze  i obavijesti za pčelare u rujnu 2012.

        1. Molimo pčelare koji će biti na tradicionalnom druženju na Petnji 30.09.2012. g da se prijave g. Ahel  Marijanu na mob. 091 5861 626  ili g. Kovačević Zvonku tel. 463 020  ili mob. 098 9103948 najkasnije do 26.09.2012. g (srijeda). Potrebno je uplatiti 30 kuna za člana udruge, supruge ne plaćaju.  Planira se program rečen na predavanju 04.09.2012. Prijaviti se možete i blagajniku Zdravku Junačko mob  091 5433 891 i u trgovini MEDEX N. Zrinskog 84 u Sl. Brodu.
       2. Podsjećamo pčelare da dostave obrazac br 2  g. Konopki do 30.09.2012. (može na Petnji).
       3. Oni pčelari koji žele izvršiti kontrolu svog meda uz sufinanciranje Agencije od 300 kuna (a 75 kuna pčelar), da prouče materijal koji mogu pogledati  ovdje.  Javiti se u Županijsku HPA g.Ivani Solić na tel.035 415 516 radi dogovora.                                                                    
Ivan Živić
komentiraj
<<< nazadEdukacija
25.8.2012

Priprema pčelinjih zajednica za zimu
  1. Pozivaju se svi članovi  PU “Zrinski” , simpatizeri i ostali zainteresi pčelari da prisustvuju predavanju koje će održati g. Goran Mirjanić iz B. Gradiške dana 04.09.2012. godine (utorak) u 19,00 sati u amfiteatru srednje poljoprivredne škole  M.A.Reljković u Sl. Brodu. Tema je: "Priprema pčelinjih zajednica za zimu"
  2. U pauzi predavanja će se vršiti prijava i uplata 30 kuna za članove za zakusku i tradicionalno druženje na Petnji 30. 09.2012.
  3. Podsjećamo pčelare koji su dobili lijekove iz poticaja da ponesu ispunjeni obrazac 2 Kontrola pada varoe i predaju ga povjereniku g. Konopki. (rok je 30. 09.)
  4. Podsjećamo pčelare koji imaju pravo na povrat sredstava ( matice , teh. potpora) da podnesu zahtjev Agenciji za plaćanja do 31.08.2012. g. (Pravilnik)
Ivan Živić
komentiraj
<<< nazadVAŽNA OBAVIJEST PČELARIMA !
24.7.2012
Varooza i Check Mite+ ( CM+)

       Stručni savjetnik za pčelarstvo u PSS Zlatko Tomljanović, dr.vet.med. sastavio je izuzetno važnu obavijest za pčelare pod naslovom „Varooza i Check Mite+ ( CM+)“ pa  predlažemo da je obavezno pročitate ovdje.

Ivan Živić
Izvor: www.pcela.hr
komentiraj
<<< nazadPropisi
23.5.2012
Podsjetnik pčelarima na propise

       Podsjećamo sve pčelare članove naše udruge i druge seleće pčelare koji dolaze sa svojim pčelinjacima na područje naše udruge da se dosljedno pridržavaju Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše koji je objavljen  u NN 18/08.

       Uvjeti za postavljanje stacionarnog pčelinjaka propisani su u čl. 3 navedenog  Pravilnika  kojim se kaže da je pčelar dužan postaviti pčelinjak tako da pčele ne smetaju susjedima, prolaznicima, domaćim životinjama i javnom prometu. Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 500 metara od proizvođačkih i prerađivačkih pogona i turističkih objekata tijekom turističke sezone.

       Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 100 metara od autoceste, željezničke pruge i aerodroma. Izletna strana pri smještaju pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema autocesti, željezničkoj pruzi i aerodromu. Također,nije dopušteno postaviti pčelinjak na način a minimalna udaljenost između dva pčelinjaka bude manja od 500 metara međusobne udaljenosti. Udaljenost između najbližeg pčelinjaka i registrirane oplodne stanice, ne smije biti manja od 2000 metara.

       Ako u stacioniranom pčelinjaku ima više od 20 pčelinjih zajednica, udaljenost od izletne strane do ruba javnog puta mora biti najmanje 50 metara, a od međe tuđeg zemljišta, najmanje 20 metara. Kada je udaljenost stacioniranog pčelinjaka u naseljenom mjestu manja od propisanih udaljenosti od navedenih u prethodnim stavcima, pčelinjak mora biti ograđen zaštitnom ogradom  ( zid, puna ograda, gusta živica) višom od 2 metra. Ova ograda mora biti sa svih strana pčelinjaka 2 metra duža od dužine izletne strane pčelinjaka i postavljena najviše 10 metara od izletne strane.
Postavljanje selećih pčelinjaka uređeno je čl. 11 navedenog Pravilnika te ističemo važnost pašnog povjerenika koji je za našu udrugu  g. Ladislav Konopka (mob. 098 959 1448) s kojim obvezno treba dogovoriti mjesto i način postavljanja pčelinjaka.

Članak 11.

(Postavljanje selećeg pčelinjaka)

(1) Povjerenik je dužan sukladno kapacitetu pasišta  prije dovoženja pčelinjih zajednica  dogovoriti njihov smještaj s vlasnikom odnosno korisnikom zemljišta.
(2) Ako pčelar samostalno dogovori s vlasnikom, odnosno korisnikom zemljišta, smještaj pčelinjih zajednica, dužan je o istome obavijestiti Povjerenika u roku od 48 sati od postignutog dogovora.
(3) Seleći pčelinjak mora biti međusobno udaljen najmanje 200 metara zračne linije i najmanje 500 metara od stacionarnog pčelinjaka, te najmanje 2000 metara od oplodne stanice za uzgoj matica. Iznimno razmak između stajališta može biti manji, ali u tom slučaju pčelinje zajednice dvojice vlasnika ne smiju imati zajednički koridor letenja.
(4) Kada se radi o stajalištu na kojem će privremeno dovezene pčelinje zajednice prezimljavati Povjerenik može zahtijevati da je između stajališta za prezimljavanje i najbližeg stacioniranog pčelinjaka najmanja zračna udaljenost od 500 metara.
Članak 12.Pravilnika propisao je da pčelar nakon postavljanja selećeg pčelinjaka na stajalište mora odmah na vidljivom mjestu označiti: vlasništvo pčelinjaka pločom pravokutnog oblika ne manjom od 20x30 cm I na njoj mora čitko biti ispisano ime i prezime, naziv tvrtke, adresa, tel. broj, te broj pčelara, te broj pčelinjaka iz Evidencije.
Nadamo se da smo ovim kratkim podsjećanjem na propise pomogli našim pčelarima kako ne bi došlo do neugodnih situacija na terenu, jer nepoznavanje propisa ne opravdava.

Ivan Živić
komentiraj
<<< nazadTrgovina MEDEX
11.5.2012
Otvorena trgovina pčelarske opreme

       U Slavonskom Brodu u ožujku ove godine otvorena je trgovina pčelarske opreme MEDEX u ulici Nikole Zrinskog 84 (kod Vatrenke ). Ovo je jedina trgovina takve vrste u Slavonskom Brodu, a vlasnik je član naše Udruge pčelar g. Ivica Gašić.

       U trgovini se nudi dosta pčelarske opreme koja je potrebna pčelarima, i to po povoljnim cijenama kao npr.: podnice LR, nastavci LR, poklopci, pčelarska odijela, vrcaljke za med i drugo. Trgovina je otvorena svaki dan od 08:00 do 16:00 sati, i subotom od 08:00 do 16:00 sati, a informacije se mogu dobiti na mob. 095 567 9091.

       Pčelari koji nisu uplatili članarinu za 2012 g. Mogu istu tamo uplatiti, a zainteresirani potencijalni novi članovi mogu se tamo učlaniti u našu Udrugu pčelara „Zrinski“.

Ivan Živić
komentiraj
<<< nazad