DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE PČELARSKE UDRUGE "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Udruga | Obavijesti pčelarima - kalendar događanja
PODJELA LIJEKOVA
5.7.2012

Važne obavijesti pčelarima

       
       Upravni odbor PU Zrinski održao je krajem lipnja sastanak na kojem je raspravljano o aktivnostima koje slijede tijekom ljeta i početkom jeseni. Navodimo najvažnije:
 1. Podjelu lijekova iz sredstava poticaja izvršiti će g. Ladislav Konopka na način kao i prošle godine tijekom ljeta počevši od 06.07. 2012. g. Pčelari da obavezno pripreme presliku (kopiju) osobne iskaznice. Obveza pčelara je da se prilikom primjene pridržavaju Uputa koja se dobiju uz preparat.
 2. Krajem mjeseca kolovoza biti će organizirano predavanje za pčelare.
 3. Krajem rujna tj. 30.09.2012. planira se tradicionalno druženje na „Petnji“ na kojem se planira svečana podjela Uvjerenja pčelarima koji su uspješno završili Pčelarsku školu. Prijava i uplata za zakusku izvršiti će se na predavanju krajem kolovoza.
 4. Dobili smo obavijest da će se vršiti kontrola primljenih poticajnih sredstava. Kontrolu će vršiti inspektori Ministarstva poljoprivrede. Najavljeno je da će inspektori posjetiti i kontrolirati oko 5% pčelara. Kontrolirati će se količina primljenih i utrošenih sredstava (lijekovi, sredstva za tehničku potporu), način njihove primjene i dr. Detaljnjije obavijesti su u Hrvatskoj pčeli br.6/2012.
 5. Predlažemo pčelarima da dobro prouče i striktno se pridržavaju:

  a) Pravilnika o potporama za pčelarstvo za 2012. g. objavljenog u NN br 68 od 27. lipnja 2012. g.
  b) Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2012. g.
  c) Programa kontrole i suzbijanju varooze u 2012. g.

  Skrećemo pozornost na točku VIII Programa kontrole i suzbijanju varooze prema kojoj je pčelar dužan:
  1. voditi evidenciju (dio stranice 11.) o datumu, broju tretiranih zajednica, točnom nazivu preparata, načinu tretiranja, lokaciji i potpisu pčelara (ostaje kod pčelara)
  2. ispuniti Obrazac 2 (na 15. stranici) i obavezno ga dostaviti pašnom povjereniku (g. Konopka) najkasnije do 30. rujna 2012. g. (kopija ostaje pčelaru)

       Svi navedeni zakonski akti mogu se naći na stranicama Hrvatskog pčelarskog saveza: www.pcela.hr

Ivan Živić
SUZBIJANJE VAROOZE
3.7.2012

Poštovani Pčelari,

       iz priloženog poziva možete očekivati podjelu ljekova za suzbijanje varooze. Molimo za susretljivost. Povjerenik Konopka će i ove godine preuzeti i podjeliti ljekove (kao prošle godine osobno će donijeti pčelaru). O ostalim pojedinostima biti ćete na vrijeme informirani. Svako dobro.

Lijep pozdrav, Stjepan Aračić

Županijski savez pčelara
31000 Osijek
Email  zvonimir.pajnic@email.t-com.hr

Osijek. 02.07.2012.

Predmet:  Podizanje sredstva za suzbijanje varooze u  10,00 sati 04.07.2012.   
(SRIJEDA) u prostoriji Farmacije (kao i prošle godine).

OKRUGLI STOL  -  RADIONICA sa TAJNIKOM  HPS-a Tomislavom Gerićem  11,00 sati u prostorijama NOVOG POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA na temu PRAVILNIK O UVJETIMA I NAČINU PROVEDBE POSEBNIH MJERA POMOĆI         ZA SEKTOR PČELARSTVA U 2012. GODINI, PREMA NACIONALNOM PČELARSKOM PROGRAMU ZA RAZDOBLJE OD 2011. DO 2013. GODINE.

            Informiramo i pozivamo povjerenike pašnog reda  iz županija Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko–srijemske da dođu u navedeno vrijeme da podignu sredstva za suzbijanje varoe a zatim se očekuje njihov dolazak na POLjOPRIVREDNI FAKULTET u 11,00 sasti.
Pozivamo i predsjednike udruga i uzgajivače matica da dođu u Poljoprivredni fakultet i postave odgovarajuće upite vezane za provedbu PRAVILNIKA. Sada nam je prilika da se pojasne  neke nejasnoće koje imamo  odnosnu traže njihova tumačenja.  

 

Predsjednik ŽSPOBŽ: Zvonimir  Pajnić