DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE PČELARSKE UDRUGE "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Udruga | Aktivnosti [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Ocjenjivanje kvalitete meda
15.11.2012
Važne aktivnosti

1. Ocjenjivanje pristiglih uzoraka meda održati će se 18.11.2012. (nedjelja) u srednjoj školi M.A.Reljković u Sl.Brodu, u vremenu 9.oo-12.oo sati  kako je i planirano. Pozivamo sve zainteresirane pčelare da prisustvuju ovom događaju. Oni koji su zaboravili mogu još predati uzorke. Zadnji rok je osobna predaja  u mjesnom domu Zrinski Frankopan u Sl.Brodu u subotu u 17.00 sati.
2. Pozivamo sve pčelare, simpatizere i ostale građane da na Katarinskom sajmu posjete štand naše udruge PU Zrinski . Moći će se dobiti korisne informacije o pčelinjim proizvodima i pčelarstvu te kušati slatke pčelinje proizvode.

Proglašenje rezultata ocjenjivanja meda: proglašenje  šampiona-naj meda u 2012., te podjela diploma zlatnog, srebrenog i brončanog obilježja biti će 25.11.2012. u nedjelju (Sv. Kata) u 17.oo sati a što je u sklopu programa Katarinskog sajma.               
Ivan Živić
komentirajDAN MEDA
28.10.2012
Dan meda u SUPERNOVA centru

        Ove godine naša udruga pčelara „Zrinski“ organizirala je  Dan meda  u subotu 27.10.2012. godine u Slavonskom Brodu  u prostoru SUPERNOVE na ulazu.


        Na četiri izložbeno prodajna štanda pčelari naše udruge predstavili su svoje slatke proizvode. Strpljivo i detaljno objašnjavali su  prolaznicima i kupcima o važnosti konzumacije meda, o karakteristikama i blagotvornim učincima meda i ostalih pčelinjih proizvoda i njihovoj upotrebi u apiterapiji. 

              
Ivan Živić
komentirajDRUŽENJE
2.10.2012

Druženje pčelara na Petnji

       U organizaciji naše Pčelarske udruge u nedjelju 30. rujna 2012. godine održano je tradicionalno godišnje druženje pčelara na jezeru Petnja. Bilo je prisutno 90 članova sa obiteljima.
       Predsjednik  udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić pozdravio je sve prisutne i pozvao na još veće uključivanje članova u aktivnosti koje slijede: Dani meda, ocjenjivanje meda, Katarinski sajam i druge.
       Ugodna i opuštena atmosfera u lijepom krajoliku jezera Petnja uz priče: o pčelama, o strahovitoj ovogodišnjoj suši, o fenomenu da nikad proteklih godina nije bilo manje varoe, možda zbog kvalitetnog i moćnog sredstva ili zbog koordinirane akcije.

       Pričalo se i o uzimljavanju pčela , o primjeni oksalne kiseline listopad studeni ili ne, o zaštiti od miševa, zaštiti saća od moljca, topljenju voska. Posebno je isticano sve više nekvalitetnih satnih osnova na tržištu što stvara dodatne probleme pčelaru. I uz mnoge druge teme pčelari su se ugodno družili.

       Posebno je svima bilo drago što je na druženje pristigla i gospođa Ankica Brkić iz Slavonskog Kobaša počasna članica udruge. Svoja ogromna i zanimljiva pčelarska iskustva podijelila je sa svima. Sve je pozorno bilježila mag. novinarstva Ivana Berg-Divald, novinarka časopisa  Hrvatska pčela .
       Uz priče i razgovore slijedio je naš poznati slavonski čobanac i neizbježna pečenka koje su poslužile naše vrijedne pčelarke.
              
Ivan Živić
komentiraj
<<< nazad
UPRAVNI ODBOR
ID-AK:00004 | 24.4.2012
Održan sastanak Upravnog odbora

       Dana 16.04.2012. godine održan je sastanak Upravnog odbora Udruge pčelara „Zrinski“ u mjesnom domu „Zrinski-Frankopan“ u Slavonskom Brodu.

       Prihvaćen je zapisnik sa godišnje skupštine, te je detaljno analiziran i konkretiziran plan aktivnosti za 2012.godinu.

       Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić posebno je istakao značajno povećanje broja članova naše udruge koja trenutno ima 154 člana, što je povećanje za cca 30% u odnosu na prošlu godinu. Ovo je dokaz da je prepoznat rad naše udruge i sada je jedna od brojnijih.

       Članovi Upravnog odbora pojedinačno su i konkretno zaduženi za pojedine aktivnosti koje će se odvijati tijekom 2012.godine. Kako je za organiziranje bilo koje aktivnosti potreban angažman više osoba, pozivaju se i svi ostali članovi da se u što većem broju angažiraju u realizaciji pojedinih aktivnosti, a prema svojim sklonostima. Svaki član-pčelar dobro je došao sa svojim prijedlozima, idejama, praktičnim savjetima, inovacijama i drugim. Svi se mogu javiti u udrugu ili članovima Upravnog odbora radi daljnjih dogovora.

Ivan Živić
komentiraj
<<< nazad
GODIŠNJA SKUPŠTINA
ID-AK:00003 | 24.4.2012
Održana redovna izvještajna  godišnja skupština PU “Zrinski“

        U nedjelju 26.2.2012. godine u prostorima srednje škole „Antun Matija Reljković“ u Sl. Brodu održana je redovna izvještajna Godišnja skupština naše udruge. U njezinom radu sudjelovali su gotovo svi članovi (110), te simpatizeri i gosti iz susjednih udruga iz Osijeka ,Vinkovaca, Požege, Nove Gradiške, te predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske g. Martin Kranjec i Saša Petrić koordinator za poticaje pri PSH.


       Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić podnio je izvješće o radu udruge i o radu UO. Istakao je najvažnije aktivnosti u 2011 godini:  Upravni odbor koji ima petnaest članova održao je 10 sjednica na kojima je nazočila većina članova, 6 naših delegata sudjelovalo je  u radu Godišnje skupštine PSH, organizirali smo druženje u listopadu na jezeru Petnja, bili smo na Pčelarskom sajmu u Osijeku, organizirano je više predavanja sa ciljem pripreme pčelara za vrijeme koje dolazi.

       Organizirani su Dani meda na Korzu u Sl. Brodu, ocjenjivanje kakvoće meda organizirano je šesti puta, sudjelovali smo na Katarinskom sajmu, naši članovi bili su na  Sv.Misi zahvalnici u Župi „Duha Svetoga“ u Sl.Brodu, članovi naše udruge sudjelovali su u humanitarnim akcijama, sudjelovali  na sajmu u N.Gradišci, organizirali smo posjetu sajmu u Gudovcu, postavili smo temelje dobre suradnje sa Gradskom Upravom, TZ, Županijskom upravom za poljoprivredu, županom, ravnateljem Srednje škole M.A. Reljković i dr.

       Povjerenik L. Konopka prikupio je podatke i podjelio je lijekove za varozu tako da su svi pčelari mogli tretirati lijekom na vrijeme, organizirano je školovanje još jedne generacije pčelara koje je u tijeku, sudjelovali smo u organiziranju turističkog klastera „Slavonska košarica“, u  UO umjesto četiri člana koji su zbog zauzetosti češće spriječeni da dolaze na sastanke kooptirano je šest novih članova.

       Izvještaj o radu učeničke zadruge „Pčela“ OŠ „Ivan Filipović“ Velika Kopanica pročitao je učenik iz pčelarske sekcije škole. Izvještaj o radu učeničke sekcije „Maslačak“ iz OŠ „Ivan Mažuranić“ Sibinj pročitao je učenik član sekcije.
Predsjednik radnog predsjedništva g. Veber pročitao je i detaljno obrazložio blagajnički izvještaj . U njemu su vidljivi svi primitci i izdatci. Ukupno stanje blagajne i žiro računa 31.12.2011. je 7.861,58 kuna.

       Predsjednik Nadzornog odbora gospodin Guberac Mijo podnio je izvještaj i istakao uredno poslovanje.

       Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić obrazložio je prijedlog Programa rada udruge za 2012. godinu.        

Najznačajnije što se planira je:

1. Pokretanje aktivnosti u cilju  edukacije članova iz oblasti ekološkog pčelarenja: ishođenje certifikata, plasman i cijene , edukacija, rasprave, razmjena iskustva, pokretanje web stranice
2. Sačiniti plan i program edukacije pčelara: 
- organizirati predavanja tijekom godine iz područja pčelarstva od strane eminentnih stručnjaka o    aktualnim temama
- druženja i gledanja filmova iz područja pčelarstva. Moderatori bi bili iskusni pčelari s kojima bi se razmjenjivalo iskustva
3. Organizirati posjet pčelarskim sajmovima „Apimondija“ Svjetskom kongresu u Beogradu, sajmovima u  Celju, Novom Sadu,Sarajevu ,Gudovcu, Vinkovcima…
4. Sudjelovanje na „Danima meda“ u sklopu „Poljoprivredno poduzetničkih ideja“ u Novoj Gradišci  u organizaciji Brodsko –posavske županije i Udruge pčelara „Nektar“ Nova Gradiška.
5. Organizirati prisustvovanje članova UO godišnjim skupštinama susjednih udruga
6. Dostavljati u časopis „Pčela“obavijesti i članke o radu naše udruge
7. Organizirati druženje pčelara na jezeru  Petnja u listopadu
8. Organizirati manifestaciju Dani meda na Korzu u listopadu
9. Organizirati ocjenjivanje meda u sklopu manifestacije Katarinski sajam
10. Sudjelovati na Katarinskom sajmu
11. Sudjelovati u radu klastera  „Slavonska košarica“  TZ grada Sl. Broda
12. Ispitati mogućnosti za uređenje prostora u Tvrđavi Brod za potrebe pčelarskog društva s ciljem uređenja pčelarskog muzeja i  mjesta prodaje pčelarskih proizvoda – suvenira posjetiteljima Tvrđave
13. Pratiti mlade pčelare koji pohađaju Pčelarsku školu kako bi se što prije uključili aktivno u rad udruge
14. Ostvarivati dobru suradnju sa Gradskom upravom, Županijskom upravom, Općinskim vijećima, susjednim udrugama
       

Predsjednik pčelarskog saveza Hrvatske  g. Martin Kranjec održao je predavanje – izvjestio je skupštinu o „Poticajima i novostima u pčelarstvu u 2012. godini“.

       Istakao je: dobro gospodarenje u HPS u proteklom periodu,potrebu čuvanja prodaje meda na kućnom pragu, jer  ima pokušaja nekih da se to ukine, u pripremi je zakon o pčelarskim vozilima, potpore će i dalje biti ali ne po broju košnica  ili po kg meda  nego u obliku dodjele lijekova i za nabavke  opreme. Istakao je da je u 2011 godini  4500 pčelara dobilo lijekove  te da je učinak  ovakvih potpora dobar. Ostalo je neiskorištenih sredstava za tehničku pomoć. Ističe da pravo na potpore imaju svi pčelari.

       Također predsjednik je naglasio potrebu organiziranja znanstvenog foruma i zauzimanju stava oko štetnih uticaja  pesticida na pčele (ministarstvo poljoprivrede,poljoprivredna komora , poljoprivredni fakultet,pčelari , voćari, ratari, vinogradari i dr.)

       Nakon izlaganja  pčelari su postavljali pitanja na koja je predsjednik odgovarao. Pitanja i odgovori  bili su u vezi : zastupljenosti u medijima, korištenju plavog dizela, o radu laboratorija u Križevcima, o tome da samo članovi OPG mogu dobiti potporu za tehničku pomoć, o potrebi da svi pčelari budu prijavljeni u katastar  (u našoj udruzi g. L. Konopka). 

Ivan Živić
komentiraj
<<< nazad
PU ZRINSKI NA INTERNETU!
ID-AK:00002 | 23.4.2012
20.4.2012. - Pokrenute web stranice pčelarske udruge Zrinski

       Poštovani Pčelari, shodno Vašim željama, UO donio je odluku o pokretanju Web stranice pčelarske udruge "Zrinski". Web stranica je stil komunikacije nove generacije, iskoristimo priliku da se informiramo, družimo i koristimo je na dobrobit svih Pčelara. U nadi da će ovaj projekt saživiti zahvaljujem incijatorima i autorima na dobro obavljenom poslu.

       Sve Vas srdačno pozdravljam i dobro došli na:

www.up-zrinski.hr


Predsjednik PU "ZRINSKI"
Stjepan Aračić
komentirajAktivnosti pčelarske udruge ZRINSKI
ID-AK:00001 | 20.4.2012
Pčelarska škola

       U ponedjeljak 16.01.2012. godine započela je druga po redu pčelarska škola u organizaciji PU „Zrinski“ Sl.Brod i srednje škole Matija Antun Reljković. Prvo predavanje održao je prof.dr.sc. Zlatko Puškadija sa Agronomskog fakulteta u Osijeku. Predavanja se održavaju u učionicama srednje škole Matija Antun Reljković u Sl. Brodu a iskusni predavači dolaze sa Agronomskog fakulteta i škole domaćina.

       Osim iskusnih pčelara u školu su se upisali i oni koje pčelarstvo zanima ali se time nisu bavili, a žele se baviti. Ove godine 22 je polaznika. Za sve polaznike škole predviđena je teoretska nastava iz koje će ovladati temeljnim znanjima iz sistematike, anatomije i biologije pčela, tehnologije pčelarenja, pčelinjih proizvoda, bolesti, štetnika i neprijatelja pčela i tako se pripremiti za praktične vježbe na pčelinjaku.

      U nastavu je uključeno i upoznavanje sa zakonskom regulativom vezanom za pčelarstvo u Republici Hrvatskoj i u Europi. Osim teoretske i praktične nastave polaznici će svaki individualno proći vježbe sa svojim mentorom u pčelinjaku.


      Po završetku školovanja, te nakon uspješno položenog pismenog ispita polaznici stječu Uvjerenje o osposobljenosti za zvanje – pčelar.

Ivan Živić
komentiraj

<<< nazad- ARHIVA -