DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE PČELARSKE UDRUGE "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Proizvodi | Med [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Pčelinji proizvodi - MED
Med u prehrani


       Suvremeni način života, prehrana, fizička i psihička iscrpljenost, stresna stanja i onečišćenje okoliša vrlo negativno se odražavaju na ljudski organizam. Sve navedeno zahtijeva prilagodbu čovjeka te kvalitetnije izvore energije u prehrani. Time vrijednost meda i drugih pčelinjih proizvoda dobiva osobito značenje.

       Čvrsta znanstvena i dokazana činjenica oko koje ne postoje dvojbe je da med posjeduje izrazita energetska svojstva.
Zbog visokog sadržaja jednostavnih ugljikohidrata, oni se trenutno oslobađaju u krv. Na organizam djeluje kao trenutno gorivo i potiče oslobađanje energije.

       

 

Najčešće isticana ljekovita svojstva meda:

  • Svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti našeg organizma.
  • Potiče apetit kod osoba koje pate od gubitka apetita jer djeluje na uspostavljanje „uzajamne" suradnje probavnog i živčanog sustava.
  • Potpomaže održavanju čvrstoće kostiju i izlučivanju toksičnih tvari iz tijela.
  • Blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora.
  • Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti. Djeluje na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.
  • Budući da sadrži tvari koje mogu zakočiti rast bakterija, med posjeduje antibakterijska svojstva, a pokazao se djelotvoran i u borbi protiv nekih virusa.
  • Pomaže u sprječavanju nastanka ateroskleroze krvnih žila.
  • Med je jedna od najrjeđih namirnica na koju se u ljudi razvija alergijska reakcija.
  • Preporuča se konzumacija radi zdravlja usne šupljine, jer pokazuje preventivni učinak na nastanak karijesa.
  • U gastroenterologiji preporuča se upotreba kod bolesti koje su dovele do erozije sluznica jer pomaže u zarastanju rana.
  • Posjeduje izraziti protuupalni učinak i uvođenjem u prehranu svakodnevno uvelike smanjujemo upalu uzrokovanu raznim upalnim čimbenicima koji nastaju u organizmu tijekom metabolizma.
  • Med je pokazao utjecaj na inhibiciju maligne proliferacije stanica i ima antimutageno djelovanje. Svakodnevna dugotrajna konzumacija može smanjiti incidenciju nastanka tumora i malignih bolesti.

       Stoga, naša sveta zadaća je učiniti sve da konzumaciju meda vratimo u naše domove i time doprinesemo općem dobru i jačanju zdravlja svih nas, od djetinjstva do pozne životne dobi.













       Neke zanimljivosti o medu
  • sve pčele proizvode dobar i zdrav med. Loš med rezultat je industrijskog načina punjenja ili loše educiranog pčelara
  • med pčele medarice jedna je od najsigurnijih vrsta hrane. Većina opasnih bakterija ne mogu živjeti u medu
  • med se još uvijek ne može proizvesti industrijski najvjerojatnije iz razloga što je u njemu sadržano oko 300 različitih spojeva
  • med se koristi u medicini barem zadnjih 2700 godina za tretiranje različitih bolesti: antiseptička i antibakterijska svojstva meda tek su nedavno objašnjena
  • u majanskoj kulturi med je bio smatran hranom bogova
  • med u zatvorenim teglicama pronađen je u Tutankamonovoj faraonskoj grobnici u Egiptu. Taj med još uvijek je bio jestiv
  • stari Grci su povezivali usne natopljene medom sa darom govorništva
  • o pčelama su pisali stari Grci i Rimljani, uključujući Virgilia i Aristotela
  • tijekom srednjeg vijeka opatije i samostani bili su centri pčelarstva jer je pčelinji vosak bio cijenjen u izradi svijeća
  • redoviti konzumenti meda su najdugovječniji ljudi, a pčelari skupina s najmanjim postotkom malignih tumora.


Ivan Živić
<<< nazad