DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Kalendar radova u pčelinjaku - travanj [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Kalendar radova u pčelinjaku - travanj
Travanj u pčelinjaku

       Travanj je zasigurno jedan od mjeseci  kada pčelari na pčelinjacima  imaju obilje posla. Međutim, kod radova u pčelarstvu se do uspjeha ne može doći  na način da se «prije krene». Unos peluda i nektara ove godine ustalio se koncem ožujka, a područja gdje ima zasijane repice sada već bilježe i prve unose sa ove izdašne industrijske paše. Dakako, oni pčelari koji planiraju da sele na tu pašu nemaju više puno vremena.

       Cvatnja najranijeg voća nastavila se na dobru cvatnju vrbe, pa su prvi dani travnja zaista pčelama pružili priliku da si obnove  peludne zalihe. Dnevni unosi nektara pomalo su počeli premašivati potrošnju, koja u ovo vrijeme intenzivnog širenje  legla i nije mala. Obilato cvatu šljive i višnje, a po livadama i na tlu u šljivicima zažutio se maslačak. Iako su neke plantaže jabuka dobrano u cvatu, one stare domaće sorte tek su pred cvatnjom.

       Pred nama su dakle dani kada je potrebno povesti računa da se matici osigura što više prostora na saću iz razloga što će jajašca  koje  se sada polažu biti udarna radna snaga tijekom mjeseca svibnja,  početkom koga nas čeka vrlo izdašna bagremova paša.

       Sada je potrebno kod najjačih zajednica odmicati peludne  okvire  u stranu te  do okvira s leglom dodati kvalitetno izgrađeno saće. Kod osobito jakih zajednica, moguće je već sada dodati bočno po jednu satnu osnovu. Na ovaj se način osigura slobodan prostor i zaposli veliki dio pčela  koje pripremaju novo dodani okvir za maticu, a isto tako, osiguran je prostor za deponiranje nektara. Nekima će se  ovakav zahvat činiti nedovoljan i smatrati će da su zajednice sposobne za radikalnija proširivanja plodišta, ali ne treba zaboraviti da travanjske noći često  budu poprilično hladne i da je vrijeme u travnju još uvijek nestalno, te da zajednice još uvijek prolaze smjenu generacije. Ovakvim pristupom ne dovodi se zajednicu u probleme grijanja legla i osigurava se da se do polovine travnja kontrolira  rojevni nagon.

       Slijedeće što nam je činiti u predstojećim danima je to da se pripremi dovoljno nastavaka i okvira kako bi se do konca travnja sve proizvodne zajednice razvile do maksimuma. Svakako pregledajte stanje svojih pletara, jer u travnju se javljaju prvi rojevi pa iz za njih treba pripremiti spremnu pokoji okvir sa satnom osnovom.

       U drugoj polovini travnja svakako će biti potrebno intenzivno dodavati satne osnove na gradnju, ograničiti maticu s MR,a moguće je i prvo izrezivanje  okvira građevnjaka. Ovaj tehnološki postupak, ako se pravilno primjeni u dobroj mjeri može osloboditi naše zajednice od varoe i osigurati «mirnije» čekanje ljeta. Ne treba zanemariti niti ekonomsku vrijednost praktično čistog voska iz ovih izrezanih građevnjaka. Stoga je vrijeme da se sunčani topionici aktiviraju jer se ponešto  i zaperaka nakupi tijekom pregleda zajednica. Da isti  ne bi smetali i potezali se, najbolje ih je odmah pretapati. Isto tako, tijekom pregleda i zahvata može se sakupiti i ponešto propolisa kojeg se nakupilo po okvirima i dijelovima košnice.

       Svakako jedan od poslova koji nas čeka prije bagrema je vrcanje proljetnog meda sakupljenog  sa različitih paša i ako travanj do konca ostane naklon ,ti viškovi i neće biti mali. Oni koji su na repici mogu očekivati jedno ozbiljno vrcanje koje je svakako potrebno obaviti prije bagrema, naravno ne žureći previše imajući u vidu da med treba biti zreo i spreman za vrcanje. U protivnom lako može doći do problema vrenja meda u posudama, a o težini vrcanja na nižim temperaturama ne treba niti govoriti.

       Pčelari koji su svoje košnice opremili nekim tipom sakupljača moraju voditi računa o trenutku kada mogu početi oduzimati dio peluda od zajednica. Naša je regija poprilično bogata peludom pašom i bilo bi šteta tu činjenicu ne iskoristiti .

       U drugoj polovini travnja kod pregleda zajednica treba obratiti pažnju na izgradnju matičnjaka, te ako se u nekoj košnici utvrdi rojevni nagon u poodmakloj fazi, uputnije je tu zajednicu rasformirati  nekom od metoda,da se ne bi desilo da roj izađe kada nas nema ili da se uhvati na neko visoko i nedostupno mjesto. Kidanje matičnjaka najgora je opcija koja samo produljuje stanje zarojenosti  kada zajednica minimalno sakuplja nektar i pelud, te je ranija preporuka upravo u tome smjeru da se stanje zarojenosti što prije okonča, jer tada pčela opet dolazi u sakupljački nagon. Prirodni rojevi jedan za drugim izlaze sve slabiji i izrojena zajednica oslabi do te mjere da nema više ekonomsku vrijednost na pčelinjaku. Zato je preporučljivo da se takve zajednice ciljano i s mjerom umjetno razroje (nekom od metoda) kada nova društva zadrže sav potencijal zarojene zajednice. Naravno da kod ovoga razrojavanje ne treba ići preko mjere jer bi u tome slučaju ponovo napravili puno slabih zajednica.

       Svakako treba nastaviti održavati pojilo na pčelinjaku iako je već sada  primjetno da pčela slabije dolazi po vodu ,što je  dobar znak da  nešto medi i da su unosi nektara solidni. Nažalost, sa svakim prekidom lučenja nektara na pojilu će se opet stvoriti gužva i to je jedan vrlo jednostavan indikator trenutnog stanja lučenje nektara.

       Pčelari koji uzgajaju matice za svoje potrebe mogu tijekom travanjskih pregleda  i zahvata utvrditi najkvalitetnije  zajednice za odabir genetskog materijala od njihovih matica, te svakako započeti pripreme za uzgoj novih matica za potrebe proširenja pčelinjaka ili zamjene loših ili posustalih starih matica. Kojom  će metodom raditi ovisiti će o njihovom znanju, iskustvu i raspoloživom vremenu. Za neke će možda ovaj travanj biti prilika da se po prvi puta okušaju u ovome poslu koji pčelarstvu daje još jednu dimenziju.

       Travanj  je i  mjesec kada pčelari vode  borbu sa travom na pčelinjacima, te su motorne kosilice i trimeri  bar jednom tjedno angažirani ,a dobra je stvar tome što se u tome poslu smije  i treba ranije krenuti. Ostaje nam se nadati da će vremenske prilike biti  povoljne i da će se ovi radovi moći obaviti s užitkom. U protivnom čeka nas borba i puno uboda po kišnom i nestalnom vremenu, rojevi s prvim sunčanim danom i  gubitak prinosa.

Darko Vukašinović