DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Kalendar radova u pčelinjaku - rujan [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Kalendar radova u pčelinjaku - rujan
Rujan u pčelinjaku

        U mjesecu rujnu primjetno  je skraćenje dana, osjetan je pad noćnih temperatura  i izlet pčele sve kasnije kreće izjutra, te prestaje već u popodnevnim satima. Sve to pokazuje da nam se jesen, ona kalendarska, opasno približila. Premda će neki reći da ljeta niti nije bilo, a količina kiše u kolovozu stvorila je dojam da je jesen već tu. Tako je vaga u posljednja dva tjedna kolovoza pala za 2 kg i to je podatak koji potvrđuje nužnost stimulativnog prihranjivanja u kolovozu kako bi se održala brojnost zajednice za zimu i minimalno trošile zalihe. Uz hladno i kišovito vrijeme, osim što su izostali unosi hrane iz prirode, otežan je bio i rad na pčelinjaku, odnosno, previše dana se izgubilo u kišama i hladnoći.


        Međutim, svi radovi koji nisu obavljeni u pogledu prihranjivanja (bilo stimulativnog ili onoga za popunu zaliha),te preslagivanja zajednica za zimu, trebali bi se privesti kraju do sredine rujna. Pomicati to u konac rujna ili još gore u listopad, samo bi nepotrebno potrošilo zimsku pčelu. Slijedeća stvar koju bi svakako  trebalo napraviti je uklanjanje praznih medišnih okvira i njihovo skladištenje i zaštita od moljca. Neispravne i oštećene okvire najbolje je odmah pretopiti i ne čuvati ih nepotrebno, već tijekom zime zamijeniti vosak za satne osnove. Imajte na umu da je potrebno da temperatura padne  ispod 10 stupnjeva, da biste bili mirni po pitanju čuvanja uklonjenog izgrađenog saća. Stoga se pregled i tretiranje istog treba provesti i u rujnu, osobito  ako nastupi period zatopljenja poznat pod nazivom «bablje ljeto». Ova zatopljenja koja su uobičajena potrebno je iskoristi za sitne intervencije, iako se u rujnu ne bi trebalo previše «kopati» po plodištu. Kontrolu zaliha hrane  oni iskusniji mogu napraviti već i pogledom u ulice, te ako se vidi da su pčele niže u ulicama ,a nazire se sloj poklopljenog meda na središnjim okvirima, takve zajednice zasigurno imaju dovoljno hrane, a ista je također i pravilno raspoređena. Nemojte se povoditi za tim da će te vi pčeli bolje posložiti zalihe jer ona to instiktivno radi već stoljećima.

        Ali da bi bili sigurni u vijence meda, blagim podizanjem središnjih okvira možete preciznije prosuditi stanje zaliha. Na središnjem okviru, vijenac poklopljenog meda «dva prsta» ispod satonoše, dovoljna je garancija da «medna kapa « neće biti probijena i da zajednici ne prijeti glad, pod uvjetom da se zajednici osigura mir u danima koji slijede, te da se ne rade neke rane stimulacije, osobito ne prije sredine siječnja. U takvoj situaciji na središnjim okvirima, obično su bočni okviri puniji i vijenac meda je deblji. Ulaziti  u neko precizno prosuđivanje zaliha meda i perge, vadeći svaki pojedini okvir, nepotrebno uznemirujete zajednicu, izlažući  se da izazovete grabež ili da nehotice zdrobite maticu i nepotrebno izgubite društvo.

        Zalihe je moguće prosuditi i blagim podizanjem košnice, te ako je neka izrazito lakša od ostalih, evidentno je da treba intervenirati što prije i s obilnom prihranom. Sirup za korekciju zaliha treba raditi u omjeru 3:2 ili 2:1 u korist šećera, kako bi pčele što prije izventilirale vodu ,a obroci neka budu obilniji. Svakako je potrebno prekontrolirati stanje hranilica da se nekakvim curenjem ne izazove grabež ili da se hrana nepotrebno ne rasipa. Prihrana će osobito biti potrebna kasnije formiranim nukleusima koji su na razvoj legla pod djelovanjem mlade matice poprilično potrošili, a njihov  kapacitet nije takav da su imali dostatne količine hrane za razvoj i zimnicu. Sada im zato treba  osigurati zimnicu. Šteta bi bilo da takve zajednice s mladim maticama propadnu ili stagniraju jer su kratke za dva – tri kilograma hrane. Ne treba ih prebacivati u plodišta standardnih košnica jer je moguće potrebne zalihe spremiti i u nukleusu, a i na proljeće se oni sasvim dobro razvijaju. Tada će mo ih prebaciti u standardna plodišta, kada budu kipjeli od pčele.

        Slijedeća stvar koju se treba obaviti je uklanjanja traka(ambalaže) kojima se tretiralo protiv varoe, jer je uobičajena preporuka proizvođača da se iste uklanjaju za 4 do 6 tjedana. Neki poseban tretman protiv varoe u rujnu nije potreban, ukoliko smo sustavno tretirali tijekom kolovoza. Ako ste stimulirali pogačama, čim se iste potroše valjalo bi ukloniti najlon da pčela isti nepotrebno ne gricka i izbacuje kroz leto. Ova pojava je česta kada se koriste obične vrećice koje se koriste u domaćinstvu, stoga je bolje iste ukloniti. Ova dva posla možete obaviti istovremeno, da se nepotrebno ne uznemiruje  pčele dva puta.


        Isto tako u rujnu bi trebalo postaviti češljeve na leta da se spriječi ulazak miševa, rovki ili sličnih štetočina u košnicu. U cilju smanjenje napada na košnice, uputno je još jednom dobrano pokositi površine oko košnica jer na čistom terenu nerado se zadržavaju spomenute štetočine. Iako nije osobito popularna mjera, preventivno trovanje štetočina  može bitno smanjiti opasnost od šteta koju mogu od njih nastati. Da se izbjegne trovanje drugih životinja, otrovne mamce postavite ispod starih crjepova jer su tamo nedostupni i neuočljivi za njih, a ovi prvi će ih već pronaći. Postavljanjem češljeva na leta, koji osim što sprečavaju ulazak glodavaca, pomažu i da se zajednica lakše brani i od osa jer je na taj način leto smanjeno. Ose su osobito aktivne u pljačkama u periodu kada pčela počinje formirati klupko i povlači se u unutrašnjost košnice, te dio saća i sam ulaz ostaje nebranjen. Ose su sposobnije nego pčele  letjeti na nižim temperaturama i   one tu činjenicu koriste. Zato je potrebno nastaviti uništavati osinjake ako ih detektiramo, kako ne bi uznemirivale i pljačkale  zajednice.


        Potreba za vodom u zajednicama sve je manja, ali ipak dok postoji otvorenog  legla potrebno je i održavati pojilo, premda se u uvjetima velike vlage i kiša ove godine potreba za vodom namirivala većim dijelom na rosi, te nije bilo velikog opsjedanja pojilica. U prosječnim uvjetima u našem području koncem rujna-početkom listopada matice prestaju nesti te u košnicama postepeno izlazi poklopljeno leglo ,a obrisi klupka su već očigledni.

 

        Sezona je sada već za nama i ostavila je «gorak okus»  na svim pašama. Oni koji nisu vrcali na uštrb zaliha ne trebaju se previše brinuti, ukoliko su varou na vrijeme skinuli sa zimske pčele. Korekcijom zaliha dodatno se mogu osigurati da im pčele zimuju u obilju i da ne moraju spašavati pogačama zajednice već u prosincu. Ono što je sada potrebno svakako je osigurati minimalno uznemiravanje zajednica. Vodite se tim načelom kada budete provodili sve ovo ranije spominjano. Ukoliko rujan bude topao, lakše je raditi   i može se više stići nadoknaditi. Međutim, ne treba se previše veseliti toplom vremenu jer pčela sve manje može pronaći hranu u prirodi.

        Nešto nektara bude unešeno s grožđa, bršljana ili jesenskog cvijeća. Ali sve skupa to nije ništa značajno. Takvi dani su veliki problem jer je pčela aktivna i ide u pljačku. Kada je u klupku i u košnici potrošnja je minimalna. Isto tako, ne treba pretjerivati u prihranjivanjima jer je šećer trenutno «na akciji». Imajte na umu da vam ljetna pčela pomalo nestaje iz košnica, a zaposliti zimsku pčelu na spremanju zimnice nije baš uputno. Sačuvajte taj potencijal za proljeće i prve unose svježeg peluda, te će te tako na najbolji način osigurati buran razvoj zajednica što je osnovni preduvjet da se iskoriste pašni potencijali, ma kakvi oni bili.

Darko Vukašinović