DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Kalendar radova u pčelinjaku - ožujak [ online: ][chat]
[max online: ] Broj posjeta:
Kalendar radova u pčelinjaku - ožujak
Ožujak u pčelinjaku

       Ožujak je posljednji mjesec zime i nerijetko to zna i pokazati «sjedajući na muku» pčelarima željnim «akcije». Ali, načelno, dnevno/noćne temperature postepeno rastu, dan se produljuje, te je sve više sunčanih sati.

       U našim zajednicama, ukoliko je sve u redu, matica polaže sve veći broj jaja, a zajednice tijekom ožujka dostižu snagu s kojom su ušle u zimovanje. Kada je situacija takva, naše zajednice će lako prebroditi krizu smjene generacija, te nisu potrebne nikakve posebne intervencije pčelara .

       Gledajući na radove koje pčelari trebaju i mogu obavljati na pčelinjaku tijekom ožujka, može se reći da su oni još uvijek minimalni, te da svakako ovise o dnevnim temeperaturama.

       Ponekada se tijekom ožujka steknu uvjeti da se obavi prvi letimičan pregled stanja, ali svakako bi bilo dobro prije toga vizualnom kontrolom stanja na letu procijeniti situaciju u zajednicama, te otvarati samo one «sumnjive».Sada se vrlo lako evidentiraju bezmatci i uputno bi bilo iste rasformirati i pripojiti nekoj zajednici.

       Ožujak je mjesec proljetnica i zajednice u kojima je sve u redu će tijekom toplih i sunčanih dana unositi brojne tovare svježeg peluda neophodnog za ishranu sada već brojnog legla. Isto tako potreba za vodom sada je povećana ,te je krajnje vrijeme da se instalira pojilište na pčelinjaku.

       Kako se radovi na pčelinjaku nastavljaju na ono što smo radili mjesec prije, oni koji su dodavali pogače sada bi trebali provjeriti stanje potrošnje ,te ukloniti najlonsku ambalažu u zajednicama koje su potrošile dodanu pogaču.

       Dodavanje slijedeće pogače jedna je od mjera kojom se može simulirati unos hrane u zajednicu do vremena kada će zajednica iz prirode moći konstantno osiguravati unos hrane.

       Prihrana tekućom hranom alternativa je dodavanju pogače, ali se treba imati na umu da se tekuća hrana ne bi trebala dodavati dok noćne temperature ne porastu, jer vrlo često dođe do toga da pčele ne uzmu sav sirup, te dolazi do toga da se isti ukiseli. Ozbiljnije unose hrane obično imamo u drugoj polovini ožujka, a obilježava ih cvatnja vrba.

       Ova razvojna paša od izuzetne je važnosti i uvelike definira snagu zajednica u predstojećoj sezoni. Iskorištenjem iste steknu se odlični uvjeti za razvoj u mjesecu travnju i praktično su uklonjeni rizici nedostatka hrane koji može usporiti razvoj zajednica.

       U skladu s tim, tijekom ožujka treba posvetiti pažnju zajednicama koje su oskudne sa zalihama. Preporučljivo bi bilo takvim zajednicama dodati okvir meda iz zajednica koje imaju viškove, uz rub legla, te na taj način osigurati egzistenciju do vremena kada je moguće intervenirati obilnijom prihranom tekućom hranom.

       Jedan od vrlo često spominjanih poslova koji se prvi obavljaju je čiščenje podnica, mada bih rekao da se to isto kod jakih i zdravih zajednica, sa dobrim nagonom za čišćenjem , rijetko kada treba obavljati, osobito ukoliko smo pomalo otvorili češljeve kada se ustali izlet pčela u prirodu. Zajednice na čijim podnicama ima hrpa uginulih pčela, nečistoće od voska i ostalog, obično su slabe i od istih se malo toga može očekivati.

       Ožujak je mjesec u kojem nam dolazi proljeće, te je prikladan za uređenje okoliša pčelinjaka prije bujnijeg kretanja vegetacije. Isto tako sada je već prilika za sadnju ukrasnog ili medonosnog drveća ili grmlja na pčelinjaku, odnosno za sadnju voća. Vrijeme je da se intenziviraju radovi u pčelarskoj radionici na pripremanju novih okvira, nastavaka, košnica i ostalog za predstojeću sezonu.

       Sada je već evidentno s kakvim potencijalom na pčelinjaku izlazimo iz zime i sukladno tome treba se i pripremiti. Krajnje je vrijeme za zamjenu voska za satne osnove, kako bi bar malo «odležale» prije utapanja u okvire i dodavanja u košnice. Za kupovinu nedostatne opreme i pribora, u ožujku se obično održava još pokoji pčelarski sajam, poput onoga u Vinkovcima, pa ni to ne treba smetnuti s uma, već isplanirati što bi nam još trebalo u predstojećoj sezoni.

       Na kraju ću opet ponoviti da je ožujak vrlo nestalan mjesec, kako se u narodu kaže «ožujak-lažak», treba biti oprezan i ne srljati sa otvaranjem košnica. Tih se poslova ozbiljno treba uhvatiti tek u travnju.

       Načelo minimuma intervencija najbolja je garancija da se na pčelinjaku spriječe problemi koji nastaju kada se prehladi leglo. Iako je rojenje nepoželjna pojava, imajte na umu da se roje samo zdrave i jake zajednice, a određenim tehnologijama može se uspješno nadoknaditi ono što se rojenjem izgubi. Zajednica u kojoj izazovemo prehladu legla postaje potencijalni izvor mnogih bolesti i nije u stanju razviti se do biološkog maksimuma koji je preduvjet za visoke prinose u pčelarenju.

Darko Vukašinović