*

 
UDRUGA PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Naslovnica 8 [ online: ][chat]
| Broj posjeta:
Čestitka
23.12.2020Doniran med
19.12.2020
Doniran med

      Upravni odbor Udruge pčelara Zrinski prigodom nadolazećih blagdana donio je odluku o doniranju teglica meda preostalih od  15. Međužupanijskog ocjenjivanja meda. Odlučeno je da se med donira  ustanovama i  udrugama  koje se bave humanitarnim radom i brinu o obiteljima korisnicima u potrebi.

      Pridržavajući se propisanih mjera zbog pandemije COVID-19, predsjednik Upravnog odbora Damir Šajnović i članovi Upravnog odbora, Stjepan Aračić i Ivan Živić  uručili su 10.12.2020. slatke poklone: Caritasu Župe Duha Svetog u Slavonskom Brodu, sestrama u Samostanu Majke Božje Karmelske u Slavonskom Brodu, poliklinici i dječjem vrtiću „Zlatni cekin“, korisnicima usluga u „Kući sretnih ciglica“, sestrama Uršulinkama i Udruzi Brod grupi za ženska ljudska prava.

      Osim  humanitarnog karaktera  cilj ove aktivnosti je  promocija i poticanje zdrave prehrane i više korištenje meda.

Nakon uručenja i čestitki nadolazećih blagdana, ravnatelji ustanova, centra, udruga i sestre  zahvalili su  na donacijama i istakli lijepu gestu da ih se pčelari sjete svake godine u predblagdansko vrijeme.
Ivan Živići

komentirajSveti Ambrozije - zaštitnik pčela i pčelara
7.12.2020
Obilježen dan sv. Ambrozija

      U ponedjeljak 7.prosinca 2020.g. u 7.00 sati u crkvi Duha Svetog u Slavonskom Brodu održana je Sveta misa koju je predvodio župnik Florijan Kvetek povodom blagdana Svetog Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara. Misi su pored župljana prisustvovali i pčelari, a uz pridržavanje propisanih mjera zbog pandemije COVID-19.

      Na kraju su pčelari zahvalili župniku na lijepoj i nadahnutoj propovjedi o sv. Ambroziju, pčelama i pčelarima.
UP Zrinski

komentirajOBILJEŽAVANJE DANA SVETOG AMBROZIJA, ZAŠTITNIKA PČELARA
25.11.2020
Obilježavanje dana svetog ambrozija, zaštitnika pčelara

      Odlukom UO ove godine će UP Zrinski obilježiti dan Sv. Ambrozija – zaštitnika pčelara. U sklopu programa održati će se sveta Misa u župi Duha Svetoga, Eugena Kumičića 16 (Mali Pariz) u Slavonskom Brod u ponedjeljak 07.12.2020. u 07 sati ujutro.


UP Zrinski

komentirajOksalna kiselina - podjela medalja
25.11.2020
Ne propustite oksalnu kiselinu

      Podsjećamo pčelare na korištenje oksalne kiseline na pčelinjacima u cilju čišćenja pčelinjih zajednica od varoe. Kao koristan podsjetnik uz dopuštenje g. Davorina Krakara dipl. ing. iz Požege upućujemo vas na njegov tekst objavljen na stranicama: zlatna-dolina.hr
UP Zrinski

komentiraj15. ocjenjivanje meda - podjela medalja
21.11.2020
Obavijest natjecateljima 15. Međužupanijskog ocjenjivanja meda

      Ove godine zbog pandemije COVID-19 neće se održati svečana podjela plakete, medalja i diploma za ocjenjene medove na 15.Međužupanijskom ocjenjivanju meda u Slavonskom Brodu.
Sve je pripremljeno za slanje poštom i u narednim danima natjecatelji će primiti na kućnu adresu pripadajuću diplomu, medalju ili plaketu.

Još jednom svima čestitamo na postignutim rezultatima.UP Zrinski

komentirajDan sjećanja
17.11.2020
18.11.2020. - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

15. ocjenjivanje meda
16.11.2020
Održano 15. Međužupanijsko ocjenjivanje meda

      U kolovozu ove godine  odlukom Upravnog odbora UP Zrinski Slavonski Brod raspisan je Javni natječaj za 15. Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Natječaj je objavljen na web stranici up-zrinski.hr i u Hrvatskoj pčeli br. 10/2020.
      Prema natječaju na 15. Međužupanijsko ocjenjivanje meda pristiglo je ukupno 109 uzoraka. Uzorci su pristigli iz svih područja Hrvatske i iz  Bosne i Hercegovine. Pristigli uzorci meda po vrstama:  cvjetni, livada  37  uzoraka, bagrem 23 uzoraka, kesten 16, lipa 11 suncokret 6 uzoraka i ostale vrste (uljana repica, amorfa, medljikovac, vrijesak, kadulja) 16 uzoraka.

      Mjerenje vlage svim uzorcima izvršeno je 14.11.2020.g. u prostorijama doma Zrinski Frankopan u Slavonskom Brodu  u vremenu 17 do 19 sati. Dana 15.11.2020.g.u istom prostoru dva ocjenjivačka suda sastavljena od poznatih pčelara iz Vinkovaca i Slavonskog Broda, a koji imaju razvijene sposobnosti i iskustvo u ocjenjivanju meda, radili su senzoričko ocjenjivanje meda (boja, okus, miris, čistoća) u vremenu od 10 do 12.30 sati pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera zbog pandemije COVID-19.

      Ocjenjivanje je pokazalo da su svi pristigli medovi odlične kvalitete. Male razlike odlučivale su pobjednike. Kao što je poznato Katarinski sajam u Slavonskom Brodu ove godine neće se održati iz razloga pandemije COVID-19 gdje smo proteklih godina proglašavali rezultate, pa smo ih proglasili objavom na našoj web stranici up-zrinski.hr

      Pobjednik prima posebno priznanje za najbolje ocjenjeni med, podijeljeno je 5 medalja šampionima grupa, 55 diploma zlatnog obilježja, 50 srebrenog i  4 brončanog obilježja.

Rezultati 15. Međužupanijskog ocjenjivanja meda:

1. Najbolje ocjenjeni med i šampion grupe – cvjetni/livada: uzorak br. 96, OPG Nikola Agelić, Vrbanja   
2. Šampion grupe – bagrem: uzorak br. 24, Pčelarstvo Knežević, Šiškovci 
3. Šampion grupe – kesten: uzorak br.23, Pčelarstvo Knežević, Šiškovci 
4. Šampion grupe – lipa: uzorak br.22, Pčelarstvo Knežević, Šiškovci 
5. Šampion grupe – suncokret: uzorak br.79, Miroslav Idžojtić, Zagreb,   
6. Šampion grupe – ostale vrste, (uljana repica): uzorak br.40, Pčelarstvo Gordana Perković Slav. Brod

      Tablica s rezultatima nalazi se na ovoj poveznici.
      Priznanje, medalje i diplome biti će dostavljene poštom.
      Najboljima čestitke, a ostalima želimo da imaju još bolje rezultate u slijedećoj pčelarskoj godini.

Cjelokupnu realizaciju ocjenjivanja  provelo je povjerenstvo Udruge pčelara Zrinski Slavonski Brod.

Ivan Živić

komentirajObavijest pčelarima
31.10.2020
Ažuriranje evidencije pčelara i pčelinjaka

      S obzirom na obvezu pčelara da jednom godišnje povjereniku dostave podatke za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka obavještavamo Vas da povjerenik, poštujući trenutne epidemiološke mjere, neće prikupljati podatke za 2021. godinu na dosada uobičajeni način (u poljoprivrednoj školi).
Obrazac Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica, potpisan i čitko popunjen tiskanim slovima moguće je do 31. prosinca 2020. godine predati povjereniku:

1.  OSOBNO ili POŠTOM na adresu: Ladislav Konopka, Naselje Andrije Hebranga 4/3, 35000 Slavonski Brod

2.  PUTEM  E- MAILA na adresu: ladislav.konopka@gmail.com

      Kopiju obrasca treba imati i sam pčelar u vlastitoj arhivi, za slučaj kontrole.
Ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2021. godinu pčelarima se ne naplaćuje a ostvaruju se prava na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, „plavi dizel“, nacionalnu staklenku za med te sva ostala prava koja proizlaze temeljem broja pčelinjih zajednica  iz Evidencije pčelara i pčelinjaka u 2021. godini.

      Molimo Vas, da u slučaju nejasnoća kontaktirate povjerenika na broj mobitela 098 959 1448.

UP Zrinski
komentirajObavijest pčelarima
28.10.2020
NATJEČAJI ZA PROVEDBU MJERE 21

OBJAVLJENI NATJEČAJI ZA PROVEDBU MJERE 21 “IZVANREDNA PRIVREMENA POTPORA POLJOPRIVREDNICIMA I MSP-OVIMA KOJI SU POSEBNO POGOĐENI KRIZOM UZROKOVANOM BOLEŠĆU COVID-19”

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dva natječaja za provedbu Mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna:
1.) Natječaj za poljoprivrednike gdje su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1.1.2019. godine koji se bave biljnom i stočarskom proizvodnjom te uzgojem gljiva.
Korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1.1.2019. godine.
Osim toga, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.9.2020. godine (uključujući 30.9.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.
Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

VAŽNA NAPOMENA!
Sve zainteresirane potencijalne korisnike koji ispunjavaju uvjete za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore za neki od gore navedenih natječaja, a ne posjeduju lozinku i korisničko ime za pristup AGRONET sustavu te nemaju dodijeljen modul „RURALNI RAZVOJ“ u AGRONET-u, pozivamo da se upišu u Evidenciju korisnika sukladno Vodiču za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: EKPRRiR) za mjeru M21 najkasnije do 28. listopada 2020.

Bez upisa u EKPRRiR nije moguće podnošenje zahtjeva za potporu, a rokovi za podnošenje zahtjeva za potporu su od 30. listopada do 6. studenoga (za poljoprivrednike), odnosno 29. listopada do 5. studenoga (za MSP-ove) 2020. godine.
Prilikom unosa podataka u Zahtjev za upis u EKPRRiR nužno je u polje „faks“ upisati tekst „M21“
Nakon unosa u EKPRR, potencijalni korisnici će dobiti korisničko ime i lozinku, te će tada moći podnijeti Zahtjev za isplatu potpore u sklopu jednog od natječaja za mjeru 21.
Više na stranicama APPRRR

UO UP Zrinski

Preuzmi PDF

komentirajObavijest pčelarima
4.10.2020
Ocjenjivanje medakomentirajObavijest pčelarima
14.9.2020
Med hrvatskih pčelinjaka novi obrazac zahtjeva

      Obavještavamo pčelare da se od 1.8.2020. novi obrazac zahtjeva za korištenje znaka „Med hrvatskih pčelinjaka“ dostavlja na adresu: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Samostalna služba za sustave kvalitete i neobavezne sustave označavanja, Ivana Gundulića 36b, 31000 Osijek. E-mail: oznacavanje@hapih.hr tel.031 227 651.

      Obrazac zahtjeva dostupan je na naslovnici naše stranice (lijeva kolona). Detaljne upute kako postati korisnik znaka u Hrvatskoj pčeli br. 9/20 ili https://hhfp.hapih.hr/med/kako-postati-korisnik-med/

UP Zrinski
komentirajObavijest pčelarima
9.9.2020
OBAVIJEST PČELARIMA O AKTIVNOSTIMA UP ZRINSKI

      S obzirom na epidemiološku situaciju, Upravni odbor je na sjednici održanoj 07.09.2020. nakon rasprave usvojio sljedeće zaključke:

 • Druženje na Petnji – Upravni odbor NE ide u organizaciju aktivnosti
 • Predavanja – Upravni odbor NE ide u organizaciju aktivnosti
 • Međužupanijsko ocjenjivanje meda – Upravni odbor IDE u organizaciju u uobičajenim terminima
 • Katarinski sajam – Upravni odbor prihvaća obveze i organizaciju kao i prijašnjih godina ukoliko se sajam održi
      Pratite i dalje našu web stranicu, jer planiramo aktivnosti edukacije provoditi upravo putem weba, umjesto predavanjima. O svim aktivnostima biti ćete pravovremeno obavješteni.

UP Zrinski
komentirajSvjetski dan pčela
19.5.2020
20.5. - Svjetski dan pčela

      Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibanj Svjetskim danom pčela.

      Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi znanstvenici smatraju da je glavi krivac za to nedovoljno kontrolirano korištenje pesticida.

      Njemačka Međuvladina znanstveno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava je procijenila da pčele, ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara. One su indikator dobrog ekosustava.

      Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1 000 cvjetova.

      Pčela je jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Imamo velike koristi od pčela, koje možda nismo svjesni.  Još veća briga svih a osobito pčelara  za pčele i kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna je za opstanak pčela i budućnost pčelarenja.

Ivan Živić

komentirajInformacije za pčelare
4.4.2020
PROLONGACIJA ROKOVA ZA MJERE NPP-A ZA 2020. GODINU DO 20. LIPNJA

      Na prijedlog Hrvatskog pčelarskog saveza, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o dopunama pravilnika o provedbi mjera NPP-a za  razdoblje od 2020. - 2022. godine na službenim stranicama Narodnih novina broj 41 od 3. travnja 2020. godine.  

      Zbog posebnih okolnosti uzrokovanih širenjem bolesti COVID-19 i proglašenja pandemije, zahtjevi za sufinanciranje propisani za mjere Tehničke pomoći pčelarima i organizacije pčelara, Suzbijanja štetnika i bolesti pčela, naročito varooze te Racionalizacije troškova selećeg pčelarenja za 2020. godinu podnose se Agenciji za plaćanja do 20. lipnja 2020. godine.

      To znači da se datum moguće kupnje (datum računa) pomiče na 20.6.2020. godine.

UP Zrinski
komentirajČestitka
9.4.2020
Sretan Uskrs!

Informacije za pčelare
31.3.2020
Selenje pčelinjih zajednica

      Od HPS primili smo uputu Ministarstva poljoprivrede o postupku koji treba provoditi pri selenju pčelinjih zajednica na pašu.

      Uputa je OVDJE.

UP Zrinski
komentirajPropusnice
26.3.2020
NOVA OBAVIJEST

      Sukladno informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, a u vezi „Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka“ prenosimo Vam obavijesti o mogućnosti posjete pčelinjacima koji su izvanmjesta prebivališta.

      Propusnice za potrebe poljoprivrede izdaje Ministarstvo poljoprivrede putem Savjetodavne službe. Ukoliko ste upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava kao OPG, obrt ili tvrtka podnesite zahtjev za izdavanje propusnice  na sljedećoj poveznici.

      Ministarstvo poljoprivrede putem Savjetodavne službe izdati će i propusnice i svim ostalim pčelarima koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a nisu upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava kao OPG, obrt ili tvrtka. Zahtjev za izdavanje propusnice možete podnijeti putem maila zeljko.kucjenic@mps.hr gdje uz zamolbu da vam se izda propusnicamorate upisati sljedeće podatke:
-------------------------------------------------
Ime i prezime:
OIB:
Adresa e-pošte:
Županija:
Kontakt telefon:
Razlog traženja propusnice (odabrati jedan od ponuđenih odgovora):

 • Provedba poljoprivrednih djelatnosti na OPG-u
 • Dostava i prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda
 • Nabavka repromaterijala i sirovina za poljoprivrednu proizvodnju

Relacija:

Apeliramo na pčelare da zahtjeve šalju putem elektroničke pošte i izbjegnu osobni odlazak u Savjetodavnu službu - svi će zahtjevi nakon obrade biti poslani na e-mail. Ukoliko to nije moguće adresa Savjetodavne službe je Ulica Petra Krešimira IV 20, Slavonski Brod. Ukoliko imate dodatnih upita kontaktirajte savjetodavca na tel. 035 487 545, mob. 091 4882 819.

UP Zrinski
komentirajPropusnice
24.3.2020
Informacije za pristup pčelinjacima

      Prema upitima pčelara o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa, a u vezi „Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka“ prenosimo obavijest Hrvatskog pčelarskog saveza od 24.3.2020.

„Sukladno informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, očekujemo uputu o pristupu pčelinjacima za vrijeme karantene u narednih par dana. Informacija koju smo primili iz Stožera CZ je obratiti se nadležnom stožeru CZ (grada ili općine prema mjestu vašeg boravka). Ujedno objavljujemo i PRIMJER PROPUSNICE (ispunjava vlasnik OPG za sebe i članove, vlasnik  obrta)  koju smo upravo primili od Hrvatske poljoprivredne komore.“

Korisne informacije su i na stranicama:
www.bpz.hr

https://www.slavonski-brod.hr/index.php/covid19/10404-upute-o-razlozima-za-izdavanje-i-izdavateljima-propusnica

https://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/imate-nedoumica-evo-tko-i-kako-ispunjava-propusnice/58515/

UP Zrinski  i Upravni odjel za poljoprivredu BPŽ


komentirajObavijest
16.3.2020
Obavijest o nabavi VMP 2020.

      Obavještavamo pčelare koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara da mogu dobiti potporu tj. povrat sredstava prema Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa.

      Za korištenje potpora (suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze) pčelari mogu ako žele prijavu i predbilježbu za nabavku lijekova vršiti na isti način kao i prošle godine u Veto d.o.o. bivša Veterinarska stanica Argus, Osječka ulica 278, Slavonski Brod do 1.4.2020. Radno vrijeme je svaki dan od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, nedjeljom od 8 do 12 sati. Informacije o predbilježbi na tel. 035 269 444.
      Odobrena VMP su:       

NAZIV ARTIKLA

MPC (kn)

PDV

Iznos PDV-a (kn)

Thymovar  

185.44

25%

46.36

Apiguard gel 3 kg  

884.93

25%

221.23

Apiguard gel  paštetice  

187.77

25%

46.94

Apilife  

18.63

25%

4.66

Varromed  

195.84

25%

48.96

Oxuvar 500 ml  

112.85

25%

28.21

ApiBioxal 35 g  

81.25

25%

20.31

ApiBioxal 175 g  

345.00

25%

86.25

ApiBioxal 350 g  

461.25

25%

115.31

Check Mite  

121.49

13%

15.79

Bayvarol  

121.49

13%

15.79

Poly Var Yellow  

140.70

13%

18.29

Apitraz  

175.15

13%

22.77

Apivar  

174.03

13%

22.62


NAPOMENA: sve cijene su izražene sa uračunatim PDV-om u koloni MPC. PDV je naveden u tablici kako biste znali kolika je osnovica za ostvarivanje povrata.
Važno je prikupljene račune za povrat sredstava na propisani način dostaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do  20.4.2020. Provođenje i korištenje svih mjera potpora za pčelare opisana su u Pravilniku kojeg molimo da pročitate kako nebi bilo nesporazuma.

UO UP ZRINSKI


komentirajObavijest
10.3.2020
Odgoda predavanja

       Poštovani pčelari i svi drugi zainteresirani, ovim vas putem obavještavamo da se odgađa predavanje zakazano za četvrtak, 12. ožujka 2020. u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu u 17 sati. Predavanje se odgađa po preporuci Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije zbog novonastale situacije u vezi korona virusa.

Molimo za razumijevanje.HZJZ - koronavirus

komentirajObavijest
10.3.2020
Odgoda Pčelarskih dana u Vinkovcima

      Prema obavijesti g. Stanka Čuljka predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, odlukom Organizacijskog odbora, a prema preporuci Centra Civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije 17. Pčelarski dani u Vinkovcima 13. i 14. ožujka 2020. neće se održati. Molimo za razumijevanje zbog novonastale situacije u vezi s korona virusom.HZJZ - koronavirus

komentirajPoziv
6.3.2020
Poziv pčelarima i svim ostalim poljoprivrednicima OPG ili SOPG

      Udruga pčelara Zrinski i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije organiziraju predavanje za sve pčelare i sve ostale poljoprivrednike koji svoje proizvode prodaju na mjestu proizvodnje ili na tržnicama i sajmovima tj. upisani su u Upisnik poljoprivrednika (Samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva - SOPG ili Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva – OPG, ili do sada nisu upisani u Upisnik. Predavanje če se održati u četvrtak, 12. ožujka 2020. u 17 sati u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ u Sl.Brodu. Predavači i teme:

      1. Marin Fak iz Ministarstva poljoprivrede Zagreb
Teme:
      a) Zakon o OPG,
      b) Pravilnik o Upisniku OPG,
      c) Pravilnik o Upisniku poljoprivrednika (SOPG, obrti, zadruge...)

      2. Mr.sc. Miljenka Cutvarić, urednica i savjetnica u RIF  Zagreb
Tema: Sustav oporezivanja poljoprivrede s naglaskom na OPG

      Napominjemo da je zakonima i pravilnicima koji su na snazi svima propisana obaveza usklađivanja organizacijskog oblika i statusa.
      Usklađivanje  je u tijeku, a provodi ga nadležna  Agencija i Porezna uprava. Kako ima i određenih dvojbi i nejasnoća molimo vas da se odazovete na predavanje i pripremite svoja pitanja ako imate.

UP Zrinski  i Upravni odjel za poljoprivredu BPŽ


komentirajAktivnosti
4.3.2020
Pčelarski dani - Vinkovci

      Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s HPS 13. i 14.ožujka 2020.g. organiziraju 17. Pčelarski sajam u Vinkovcima. Pozivaju sve pčelare i druge zainteresirane da posjete izložbeno prodajni dio, i edukativno-stručna pčelarska predavanja.
      UP Zrinski neće organizirati prijevoz, pa pozivamo pčelare da individualno posjete sajam.

      Program sajma pogledajte ovdje.

komentirajAktivnosti
4.3.2020
Izlet na Sajam pčelarstva u Mađarsku

       Dana 29.02.2020. godine četrdesetak pčelara i članova njihovih obitelji iz UP Zrinski Slavonski Brod i drugih prijateljskih udruga posjetilo je 32. državni mađarski pčelarski sajam u Székesfehérváru. Na samom sajmu naši pčelari upoznali su se sa tradicijom pčelarenja u Mađarskoj te sa specifičnim alatima i vrstama košnica koje koriste mađarski pčelari. Po završetku razgledavanja sajma, naši pčelari su se zaputili u turistički obilazak Budimpešte. Pod stručnim vodstvom turističkog vodiča posjetili su znamenitosti i ljepote predivnog istočnog dijela grada na Dunavu (Pešta).

Nakon tradicionalne večere u nacionalnom restoranu uz folklorni program i noćenja u glavnom mađarskom gradu sutradan 01.03.2020. smo nastavili obilazak povijesnog Budima zapadni dio grada. Prepuni dojmova, novih prijatelja i uspomena u večernjim satima vratili smo se sretno svojim kućama. Hvala svim članovima i prijateljima na ugodnom putovanju i veselom druženju!

Damir ŠajnovićkomentirajAktivnosti
26.2.2020
Održana godišnja Skupština Udruge pčelara Zrinski

      U nedjelju, 23. veljače 2020. održana je redovna godišnja Skupština Udruge pčelara „Zrinski“  u srednjoj školi „Matija  Antun Reljković“,  u Slavonskom Brodu. Skupštini je prisustvovalo 130 članova udruge,  te brojni gosti: predsjednik  Hrvatskog pčelarskog saveza g. Željko Vrbos,  dopredsjednik g. Stanko Čuljak, predstavnici pčelarskih udruga iz Đakova, Valpova, Vinkovaca, Novske, Nove Gradiške, Požege, Sibinja i dr.

      Predsjednik Udruge pčelara Zrinski g. Damir Šajnović podnio je izvješće o radu za 2019. godinu prilikom čega je istakao najvažnije aktivnosti održane u protekloj godini – stručna predavanja, radionice, stručne ekskurzije, posjete sajmovima i izleti, obilježavanje spomendana vezanih za pčelu i pčelare, državne manifestacije, druženje pčelara, ocjenjivanje meda, Katarinski sajam, humanitarne aktivnosti te promocija pčelarstva i udruge.

      Nakon izlaganja i usvajanja svih predviđenih izvješća predložen je Plan rada za 2020 koji je jednoglasno usvojen. Na kraju se skupštinarima  obratio  predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, g. Željko Vrbos. Odgovarao je na ranije postavljena pitanja. Ističe da priznavanje PDV za povrat po Nacionalnom pčelarskom programu za sada nije moguće zbog postojeće organizacije u Agenciji za plaćanja. Iz sličnih razloga lijekovi za pčele sufinancirati će se kao i do sada, a na problem nedjelovanjem odobrenih lijekova g. Vrbos navodi kako postoji intencija da se uvede praksa da sve članice EU provedu  antivarozni tretman  istovremeno. Također navodi da je procedura kod sumnje na djelovanje VMP propisana Pravilnikom i  poziva pčelare da pravovremeno reagiraju po tom pitanju. Ističe i problem da je od 9000 registriranih pčelara, samo 2500 kupilo odobreni sufinancirani veterinarsko medicinski preparat (VMP) u 2019. godini.

      Na pitanje o naknadi pčelarima za oprašivanje, odgovoreno je da je prijedlog predan Ministarstvu poljoprivrede, ali da je potrebno pronaći pravi model kojim bi se ta plaćanja odvijala.  

      Stanje tržišta meda g. Vrbos ocjenjuje – LOŠE. Naglašava nepotreban uvoz meda i porast uvoza posljednjih 12 godina, gdje je 2008. uvezeno oko 2 t meda, a 2018. preko 2300 t meda! G. Vrbos je više puta u obraćanju Skupštini naglasio kako HPS nije represivni organ i nema ovlasti kažnjavanja, ali da mogu provoditi akcije što su i učinili u kolovozu 2019. godine gdje su obišli prodavače i kupovali med koji nije imao nikakve oznake niti etikete. Rezultati akcije bili su  poražavajući gdje je od 64 prikupljena uzorka samo jedan uzorak bio med, dok su ostali bili  patvoreni proizvodi upitne zdravstvene ispravnosti. 

      Dalje navodi da je u izradi web portal gdje će svaki proizvođač moći oglašavati proizvodne viškove i tako lakše prodati med. Navodi i ostale napore HPS-a na ovom polju: zahtjev da Ministarstvo poljoprivrede sufinancira dio cijene nacionalne staklenke kako bi bila atraktivnija pčelarima, ukidanje obaveze posjedovanja ''R'' broja, rad na pozitivnom i negativnom marketingu, svakodnevno uzimanje uzoraka meda, niz pogodnosti koje će članovi HPS-a imati uz novu člansku iskaznicu.

      Na kraju svog obraćanja zahvalio se na pozivu i pohvalio organizaciju Skupštine kao i rad Udruge pčelara Zrinski. U završnom dijelu skupštine pčelari su se družili uz prigodni domjenak.

Saša Lončar

komentirajObavijest
17.2.2020
Godišnja skupština

POZIV NA GODIŠNJU SKUPŠTINU
Izlet u Mađarsku
11.2.2020
Izlet u Mađarsku

      Turistička agencija VB tours i Udruga pčelara Zrinski organiziraju  izlet pčelara na Sajam pčelarstva u Shekesfehervar u Mađarsku u planiranom vremenu 29.2. – 1.3.2020. Cijena je 790 kuna. Plaćanje (može i obročno) po prethodno sklopljenom ugovoru sa svakim pojedinačno u Agenciji VB tours, Kralja Petra Krešimira IV br 49, Slavonski Brod tel. 035 449 911 ili 449 922.

      Informacije Damir Šajnović mob. 098 494 160, a detaljan plan pogledajte OVDJE.


komentirajAktivnosti
11.2.2020
Aktivnosti

      1. Pčelari posjetili sajamove u Gudovcu i Beogradu
Četrdeset pčelara naše udruge posjetili su 16. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu 8.2.2020.g.(subota). Među 180 izlagača uobičajeno svoj izložbeno prodajni štand imali su Trgovina i proizvodnja opreme za pčelarstvo LIP iz Gornjih Andrijevaca obitelji Lukičević , a svoje proizvode i moguće usluge  predstavili su na štandu članovi Braniteljsko socijalne radne zadruge Slavonija Gundinci.
Naši pčelari razgledali su raznovrsnu izloženu pčelarsku opremu, a neki su  kupovali i dopunjavali ili zanavljali svoje zalihe. Neki su prisustvovali predavanjima o novoj zakonskoj regulativi  ili o aktualnim temama u pčelarstvu.
U suradnji s Udrugom pčelara „Zlatna dolina“ iz Požege organiziran je posjet Pčelarskom sajmu u Beogradu 1.veljače 2020.g. Na sajmu je bilo 55 članova UP Zrinski i 18 pčelara iz Požege.   

      2. Predavanje doc.dr. Goran Mirjanić
Predavanje za više od sto pčelara među kojima su bili i gosti iz Bosanskog Broda, Nove Gradiške, Sibinja i Đakova održao je 30.01.2020.g. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Sl.Brod doc. dr. Goran Mirjanić s Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci. Dr.Mirjanić trenutačno je rukovoditelj studijskog programa Animalna proizvodnja –uže znanstveno područje-pčelarstvo. Dva sata zanimljivog predavanja na temu „Metode intenzivnog proljetnog razvoja pčelinjih zajednica i pripreme za proljetnu pašu“ pčelari su pažljivo pratili. Na kraju predavanja pčelari su sudjelovali u raspravi i postavljali pitanja na koja su dobili odgovore. Dr. Mirjanić predstavio je i drugo izdanje svoje knjige „Ishrana pčela“ koju su pčelari mogli kupiti.

      3. Pčelari gledali film „Medena zemlja“
Četrdesetak pčelara s obiteljima prisustvovalo je uz ostalu publiku u Centru mladih u Slavonskom Brodu, Starčevićeva br.11 u ponedjeljak 10.2.2020.g. u 20 sati projekciji sjajnog dokumentarnog makedonskog filma „Medena zemlja“nominiranog za Oscara. To je film o snažnoj ženi Hatidže iz srca Makedonije koja prizvodi med u ravnoteži s pčelama i prirodom.

      Film nije dobio Oscara ali ostala je snažna poruka i uzvišena filozofija Hatidže-pola uzmi, pola daj.

Ivan Živić
komentirajMedena zemlja
5.2.2020
Projekcija filma Medena zemlja

      Obavještavamo pčelare da će film „Medena zemlja“ biti prikazan u Slavonskom Brodu 10.2.2020. (ponedjeljak) u 20 sati u Centru mladih, Starčevićeva 11. Ulaz je slobodan.

      „Medena zemlja“ fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi-njegova beskurpulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Jedan je od najboljih dokumentarnih filmova u 2019.g. dobitnik mnogobrojnih nagrada i nominiran za OSCARA.Poziv na predavanje
22.1.2020
POZIV NA PREDAVANJE

      Pozivamo sve pčelare i sve zainteresirane da dođu na predavanje koje će održati prof.dr.sc. Goran Mirjanić na temu „METODE INTENZIVNOG PROLJETNOG RAZVOJA PČELINJIH ZAJEDNICA I PRIPREME ZA PROLJETNU PAŠU“.  Predavanje je 30.01.2020. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu.

      Pozivamo Vas da se na predavanju predbilježite za posjet sajmu u Gudovcu. Napominjemo da,zbog zahtjeva organizatora, predbilježbe za posjet sajmu u Beogradu možete obaviti najkasnije tri dana pred polazak odnosno do 29.01.2020. kod blagajnika Zdravka Junačkona mob: 091 543 3891.Posjet sajmovima
14.1.2020
POSJET PČELARSKOM SAJMU U GUDOVCU I U BEOGRADU 2020.

      UP Zrinski organizira posjet Pčelarskom sajmu u Beogradu u subotu 1. veljače 2020. godine a polazak je u 6 sati ispred Kauflanda. Također, Udruga organizira i posjet Pčelarskom sajmu u Gudovcu u subotu, 8. veljače 2020. godine a polazak je u 6 sati ispred Kauflanda. 

      Odluka Upravnog odbora je da će trošak prijevoza za svoje članove kao i člana obitelji snositi UP Zrinski s time da se članovi prijave i uplate akontaciju 60 kuna za sajam u Gudovcu i 80 kuna za sajam u Beogradu koja će biti vraćena u autobusu na putu za odredište. Članovima koji ne dođu na putovanje akontacija se ne vraća.

Uplate i prijave do popunjenja mjesta u autobusu kod blagajnika Zdravka Junačko na mob: 091 543 3891.Školski medni dan
13.12.2019
Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

      Povodom obilježavanja blagdana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u prvim razredima osnovnih škola u Hrvatskoj pa tako i u  našoj županiji održan je nacionalni program „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“.

      Tom  prigodom svim učenicima prvih razreda podijeljeni su promotivni paketi s edukativnom slikovnicom „Pčelica Jelica i medo Edo“ i teglicom meda u nacionalnoj staklenci.

      Cilj ovog projekta je promocija meda lokalnih proizvođača, povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne  i nutritivno povoljnije prehrane te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

      U tri osnovne  škole istočnog dijela županije prvašićima teglice meda uručio je policijski službenik Postaje granične policije  Vrpolje Mirko Čorak, struč.spec.crim. Više o tome pročitajte na ovoj poveznici.

Ivan ŽivićkomentirajObilježen Dan Sv. Ambrozija
10.12.2019
Doniran med, obilježen Dan Sv. Ambrozija

      Upravni odbor Udruge pčelara Zrinski na svojoj sjednici 2.12.2019.  prigodom nadolazećih blagdana donio je odluku o doniranju teglica meda preostalih od  14. Međužupanijskog ocjenjivanja meda. Odlučeno je da se med donira  ustanovama i  udrugama  koje se bave humanitarnim radom i brinu o obiteljima korisnicima u potrebi.

      Predsjednik Upravnog odbora Damir Šajnović, i članovi Upravnog odbora Tomo Stojanović, Stjepan Aračić i Ivan Živić  uručili su slatke poklone:  sestrama u Samostanu Majke Božje Karmelske u Slavonskom Brodu, poliklinici i dječjem vrtiću „Zlatni cekin“, korisnicima usluga u „Kući sretnih ciglica“ i sestrama Uršulinkama. Osim  humanitarnog karaktera  cilj ove aktivnosti je  promocija i poticanje zdrave prehrane i više korištenje meda.

      Nakon uručenja i čestitki nadolazećih blagdana, ravnatelji ustanova, centra , udruga i sestre  zahvalili su  na donacijama i istakli lijepu gestu da ih se pčelari sjete svake godine u  predblagdansko vrijeme.

      U subotu 7.prosinca 2019.g. u 07.00 sati u crkvi Duha Svetog u Slavonskom Brodu održana je Sveta misa povodom blagdana Svetog Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara. Misi su pored župljana prisustvovali i pčelari koji su istakli želju da se proslava zaštitnika pčela i pčelara uvede u tradiciju i obilježava svake godine.

      U ponedjeljak 9.prosinca u 18 sati u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković održao je predavanje pčelar praktičar Igor Petrović dipl.ing. agr. - iz Ministarstva poljoprivrede,  Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Tema je bila:  Tehnologija pčelarenja s ciljem prevencije pčelinjih bolesti. U predavanju se osvrnuo na potrebu prilagodbe pčelara nadolazećim klimatskim promjenama , tehnologijama i načinima sprečavanja pojave bolesti na pčelinjacima kao i potrebu stalne edukacije pčelara na tu temu.

Ivan Živić
komentirajSv. Ambrozije
4.12.2019
Obilježavanje dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara

      Odlukom UO ove godine će UP Zrinski obilježiti dan Sv. Ambrozija – zaštitnika pčelara. U sklopu
programa održati će se sveta Misa u župi Duha Svetoga, Eugena Kumičića 16 (Mali Pariz) u
Slavonskom Brodu subotu 07.12.2019. u 07 sati ujutro.

      Program obilježavanja dana Sv. Ambrozija se nastavlja u ponedjeljak 09.12.2019. predavanjem na
temu Tehnologija pčelarenja s ciljem prevencije pčelinjih bolesti. Predavanje će se održati u 18 sati
uamfiteatru SŠ M.A.Reljković u Cankarevoj 76, Slavonski Brod. Predavač je Igor Petrović dipl.ing.agr.
- pčelar praktičar.

Ivan Živić


komentiraj24. KATARINSKI SAJAM
25.11.2019
Na 24.Katarinskom sajmu proglašeni rezultati ocjenjivanja meda

      I ove godine od 21 do 24.11.2019. naša udruga pčelara sudjelovala je na 24. Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu. Na lijepo uređenom štandu dežurali su naši pčelari. Mnogi posjetitelji zastajali su ispred štanda, kušali različite vrste meda i informirali se o korištenju pčelinjih proizvoda u prehrani, te o pčelarstvu općenito.

      U sklopu programa sajma u subotu 23.11.2019.g. u 16 sati održana je  radionica za pčelare na temu: „Izlazak na tržište pčelinjih proizvoda-zakonska regulativa i kanali prodaje“  Radionicu je vodio poznati brodski pčelar i dopredsjednik UP Zrinski Zdenko Veber dipl.oec.

      U 18 sati u prisustvu većeg broja pčelara, gostiju iz susjednih udruga pčelara i posjetitelja 24.Katarinskog sajma proglašeni su rezultati 14. Međužupanijskog ocjenjivanja meda.

      Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović, dipl. ing., dopredsjednik HPS Zagreb  g.Stanko Čuljak i predsjednik UP Zrinski g. Damir Šajnović uručili su plaketu za najbolje ocjenjeni med, 6 medalja  za šampione grupa,  te 36 diploma zlatnog obilježja, 62 srebrenog obilježja i 8 brončanog obilježja.

      Pčelarima koji nisu preuzeli svoje diplome bit će poslane poštom.

      Zadnji dan organizator sajma  nagradio je deset Kata koje su primile  košarice napunjene pčelinjim proizvodima koje su pripremili pčelari.

Ivan Živić
komentiraj14. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
20.11.2019
Održano 14. Međužupanijsko ocjenjivanje meda

      Ove godine odlukom UO raspisan je Javni natječaj za 14. Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Natječaj je objavljen na našoj web stranici i u Hrvatskoj pčeli br. 10/2019.

      Prema natječaju na 14. Međužupanijsko ocjenjivanje meda pristiglo je ukupno 107 uzoraka. Uzorci su pristigli iz svih područja Hrvatske, i iz Bosne i Hercegovine. Pristigli uzorci po vrstama:  bagrem 22 uzoraka, cvjetni, livada  40  uzoraka, medljikovac (medun), šumski 6,  kesten 10, lipa 6, suncokret 7 uzoraka i ostale vrste (zlatošipka, vrijesak, drača, kupina, uljana repica, amorfa, divlja trešnja, vrba, kadulja, facelija) 16 uzoraka.

      Mjerenje vlage svim uzorcima izvršeno je 16.11.2019.g. u prostorijama Mjesnog odbora Zrinski Frankopani u vremenu 17 do 19 sati. Dana 17.11.2019.g.u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ dva ocjenjivačka suda sastavljena od poznatih pčelara iz Vinkovaca i Sl.Broda, a koji imaju razvijene sposobnosti i iskustvo u ocjenjivanju meda, radili su senzoričko ocjenjivanje meda ( boja, okus, miris, čistoća) u vremenu od 10 do 13 sati.

      Proglašenje rezultata i svečana podjela diploma bit će na 24. Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani Vijuš u Sl.Brodu u subotu 23.11.2019. godine u 18 sati u sklopu programa. Pozivamo sve pčelare koji su sudjelovali u natjecanju da se odazovu i preuzmu svoje medalje i diplome!

Rezultati 14. Međužupanijskog ocjenjivanja meda:


1. Najbolje ocjenjeni med i šampion grupe bagrem: uzorak br. 61, OPG Josip Gašparac, Slavonski Brod
2. Šampion grupe cvjetni, livada: uzorak br. 66,  Ivan Pavičić, Novska
3. Šampion grupe suncokret: uzorak br. 50, Miroslav Idžojtić, Zagreb
4. Šampion grupe medljikovac, šumski: uzorak br. 16, Veljko Živanović, Brčko, BiH
5. Šampion grupe lipa: uzorak br. 95, Goran Barjaktarević, Velika Gorica 
6. Šampion grupe kesten: uzorak br. 14, Tomislav Oreč, Slavonski Brod
7. Šampion grupe: ostale vrste, (zlatošipka): uzorak br. 34, Krešimir-Stjepan Črnila, Maruševec

      Najboljima čestitamo, a ostalima želimo da se potrude da imaju još bolje uzorke u slijedećoj pčelarskoj godini!

       Tablicu s rezultatima možete pogledati ovdje.

Ivan ŽivićkomentirajObljetnica pada Vukovara
14.11.2019
Pčelari posjetili Vukovar

      Četrdesetak pčelara  Udruge pčelara Zrinski 10. studenog 2019. godine posjetili su Vukovar grad heroj u znak zahvale za sve ono što su Vukovarci dali za domovinu koju danas imamo. Nakon sv. Mise u crkvi sv. Filipa i Jakova pčelari su pogledali film o Vukovaru i Domovinskom ratu. Zatim su obišli memorijalna mjesta, Ovčaru, Spomen dom i Memorijalno groblje, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće za sve poginule i nestale. Nakon tog obišli su poznatu Trpinjsku cestu i spomenik heroju general bojniku Blagi Zadru, a kod križa na ušću Vuke u Dunav zapalili su svijeće.

      Kroz predavanja vodiča podsjetili su se na događaje koji su se ovdje odigrali tijekom ratnih godina i značenju Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

      Nakon ručka u Iloku i posjeta Iločkim podrumima vratili su se u Sl. Brod puni dojmova. Cilj ovog posjeta: da se podsjetimo, ne zaboravimo i bolje upoznamo grad Vukovar, njegovu ratnu povijest, kao i nastojanja i nadanja za bolju budućnost, u potpunosti je ostvaren.

Ivan Živić


komentirajIzobrazba pčelara
14.11.2019
Diversifikacija (različito postupanje, proširenje) pčelarske proizvodnje

      U Slavonskom Brodu od 4.-7.11. 2019. godine u prostoru Obrtničke komore održana je zanimljiva radionica. Tema radionice bila je: Diversifikacija pčelarske proizvodnje. Organizatori radionice su Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva i Udruga pčelara „Zrinski“ Slavonski Brod. Na radionici je bio niz zanimljivih stručnih predavanja koje su održali Zlatko Tomljanović, dr.vet.med., Igor Petrović, dipl.ing.agr i Juraj Ostoić, dipl.ing.agr iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

      Teme su bile: Uzgoj matica za vlastite potrebe, Proizvodnja propolisa, Proizvodnja matične mliječi i nukleusa, također teme o higijeni u pčelarskoj proizvodnji, te ekonomske teme vezane za pčelarstvo. Radionici je prisustvovalo 20 pčelara koji su svi nakon provedenog ispita dobili Potvrde o završenom osposobljavanju.

Ivan Živić


komentirajObavijesti pčelarima
11.11.2019
OBAVIJESTI

Evidencija pčelara i pčelinjaka za 2020.

      Od srijede 13.11. do petka 15.11. od 08 do 16 sati u SŠ M.A.Reljković u Cankarevoj 76, Slavonski Brod, pašni povjerenik Ladislav Konopka će prikupljati podatke za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2020. godinu što je preduvjet za ostvarivanje niza pčelarskih prava.

Za sva pitanja ili nemogućnost odaziva u navedenom terminu molimo vas da kontaktirate g.Konopku na 098/959-1448.

      Ovom prilikom vas još jednom pozivamo da do 15.11.2019. povjereniku dostavite uzorke meda za ocjenjivanje!

UP Zrinski
komentirajObavijesti pčelarima
3.11.2019
OBAVIJESTI

Posjet Vukovaru

      Udruga pčelara „Zrinski“ organizira posjet Vukovaru dana 10.11.2019.g. (nedjelja). Troškove prijevoza platila bi udruga, a 50 kuna za ručak svatko sam. Na izlet bi se išlo ako se javi minimalno 40 osoba. Prijave kod Zdravko Junačko mob. 091 543 3891. Plan izleta može se pogledati ovdje.

UP Zrinski
komentirajPoziv pčelarima
23.10.2019
Predavanje

      Pozivamo sve pčelare i sve zainteresirane da dođu na predavanje koje će održati dr.sc. Gordana Hegić mag.ing.agr. predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

      Tema je „Zdravlje iz košnice“.  Predavanje je 30.10.2019.g. (srijeda) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Sl.Brod. Cilj ovog predavanja je poučiti pčelare i sve drugo stanovništvo o značenju i važnosti korištenja pčelinjih proizvoda za ljudski organizam i poticanje veće potrošnje ovih proizvoda iz prirode.
UP Zrinski
komentirajObavijesti pčelarima
21.10.2019
OBAVIJESTI

1. Ocjenjivanje meda

Udruga pčelara “Zrinski”, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije 17.11.2019. organizira 14. Međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu, s međunarodnim sudjelovanjem.

JAVNI NATJEČAJ

Prijava za natjecanje:
1. Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari.

2. Za svaki uzorak meda je potrebno dostaviti dvije staklenke od 450 grama meda.
Med koji se predaje na ocjenjivanje ne smije biti kristaliziran i mora biti procijeđen. Na staklenci treba  navesti:
      - ime i prezime pčelara,
      - adresu,
      - broj telefona,
      - vrstu meda,
      - lokaciju s koje med potječe i
      - godinu proizvodnje.

3. Uzorci se mogu dostavljati do 15.11.2019. g. osobno ili poštom na adrese:
- Ahel Marijan, Hrv.branitelja  74 Bartolovci, 35252 Sibinj  mob. 091 586 1626,
- Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu, mob. 099 352 3875.

4. Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna za prvi uzorak (dvije staklenke), i 50 kuna  po uzorku za ostale uzorke. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: HR26 2340 0091 1000 1448 7.
Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni na www. up-zrinski.hr  najkasnije 21.11.2019. godine.

Proglašenje rezultata i podjela medalja i diploma je na 24. Katarinskom sajmu od 21. do 24.11.2019. godine u Slavonskom Brodu u dogovoru s organizatorom.
Sav med prikupljen za potrebe ocjenjivanja biti će doniran u humanitarne svrhe.

Organizacijski odbor natjecanja.


2. Radionica

U periodu od 04. do 07.11.2019. UP Zrinski organizira radionicu  „Diversifikacija pčelarske proizvodnje“. Teme će biti u svezi uzgoja matica za vlastitu proizvodnju, proizvodnja nukleusa, proizvodnja matične mliječi i propolisa, višestruka sukladnost i agroekonomika u pčelarskoj proizvodnji te novi Pravilnik o OPG . Radionice će početi svaki dan u 17.00 i trajati sa stankama  do 21.30-22.00. a održavati će se u dvorani HOK, obrtničke komore Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV  46 , 1. kat Slavonski Brod. Voditelj je Zlatko Tomljanović dr.vet.med. viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Prijave do popune 20 polaznika na mob. 098 494 160 Damir Šajnović.

Upravni odbor
UP “Zrinski“, predsjednik
Damir ŠajnovićUO UP Zrinski
komentirajAktivnosti
20.9.2019
Aktivnosti udruge

1. Održano predavanje za pčelare

      U četvrtak 12.9.2019. u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ predavanje za pčelare održao je Zlatko Tomljanović dr.vet.med. viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Predavanju je prisustvovalo 50 pčelara a tema je bila aktualna i zanimljiva "Poteškoće i rješenja u tehnologiji pčelarenja i kontroli bolesti pčela u 2019. godine"

2. Posjet Sajmu pčelarstva Brčko

      13.9.2019. godine predsjednik UO Zrinski Damir Šajnović, dopredsjednik Stjepan Aračić i član UO Ivan Živić, posjetili su u Brčkom 13. Međunarodni Sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda i opreme. Organizatori sajma bile su tri brčanske pčelarske udruge „Matica“, „Pčela“ i “Brčko distrikt“. Na sajmu je bilo 60 izlagača iz BiH i regije. Sajam je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta i istakao važnost pčelarstva kao grane poljoprivrede i naglasio podršku pčelarima koju pružaju u cilju unapređenja pčelarske proizvodnje. Briga, podrška i poticaji koje daju 30 KM (120kn) po košnici i 30% za opremu rezultiraju porastom broja pčelara i košnica u Distriktu, za razliku od ostatka BiH pa i u regiji gdje se bilježi trend smanjenja. Za najbolje ocjenjene medove pčelarima su uručene nagrade, medalje i priznanja.

3. Druženje pčelara na Petnji

      U nedjelju 15. rujna 2019. godine održano je tradicionalno godišnje obiteljsko  druženje pčelara na jezeru „Petnja“. Druženju je prisustvovalo osmdesetak pčelara i članova obitelji. Bili su i gosti iz Vinkovaca, Đakova i Požege. Predsjednik UP Zrinski Damir Šajnović  pozdravio je sve prisutne, poželio ugodan boravak,  podsjetio je  i pozvao pčelare da se aktivno uključe u brojne predstojeće aktivnosti u studenom, stručno predavanje, ocjenjivanje meda i Katarinski sajam , u prosincu Školski medni dan i obilježavanje  Dana   sv. Ambrozija zaštitnika svih pčelara.
Lijep i sunčan dan u krasnom krajoliku ove godine bez vode jezera „Petnja“,  ugodno i opušteno druženje proteklo je uz slavonski čobanac, pečenku i kolače, a sve su posluživale kao i uvijek vrijedne pčelarke.  Uz priče o protekloj pčelarskoj sezoni kao jednoj od najlošijih  zadnjih godina , te o mnogim drugim aktualnim pčelarskim temama druženje je potrajalo do kasno poslije podne.


UP Zrinski
komentirajPoziv pčelarima
3.9.2019
Predavanje, druženje na Petnji

      1. Pozivamo pčelare na predavanje koje  će održati  Zlatko Tomljanović dr.vet.med., viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na dan 12.09.2019. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Ivana Cankara 76 u Sl.Brodu. Tema predavanja je "Poteškoće i rješenja u tehnologiji pčelarenja i kontroli bolesti pčela u 2019 g."

       2. Pozivamo pčelare na tradicionalno godišnje druženje na jezeru Petnja koje će se održati 15.9.2018. (nedjelja) početkom u 11 sati. Kotizacija je 50 kuna za članove UP Zrinski (u cijenu je uključeno i piće) a za članove obitelji je gratis.


       Uplata i prijava je na predavanju blagajniku Zdravku Junačko ili na mob. 091 5433 891.
UO UP Zrinski
komentirajDezinsekcija komaraca
7.6.2019
Obavijest o dezinsekciji komaraca


Općina Garčin - 30.7.2019. od 20:00 do 22:00 sati
Općina Slavonski Šamac - 25.7.2019. od 20:00 do 22:00 sati
Općina Okučani - 24. i 25.7.2019. od 4:30 do 6:30 i od 20:00 do 22:00 sati
NAPOMENA: U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika dezinsekcija se odgađa za idući vremenski pogodan dan.

Zbog kratkog vremenena za vršenje adulticidnog tretmana i velike prostorne udaljenosti, u mjestima Ravan, Brčino i Grižići će se vršiti adulticidni tretman komaraca u jutarnjim satima od 4:45 do 6 dana 16.07.2019.

Općina Sibinj - 15.7.2019. od 20:00 do 22:00 sati
Općina Cernik - 11.7.2019. od 20:00 do 22:00 sati
Općina Velika Kopanica - 6.7.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Nova Kapela - 5.7.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Bebrina - 4.7.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Oriovac - 3.7.2019. od 4:30 do 6:00 i od 19:30 do 22:00 sati
Općina Davor - 2.7.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Vrbje - 1.7.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Donji Andrijevci - 30.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Garčin - 29.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Bukovlje - 28.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Staro Petrovo Selo - 27.6.2019. od 4:30 do 6:00 i od 19:30 do 22:00 sati
Općina Gornja Vrba - 26.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Donji Andrijevci - 25.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Bukovlje - 24.6.2019. od 19:30 do 22:00 sati
Općina Garčin - 22.6.2019. od 19:00 do 22:00 sati
Općina Oprisavci - 21.6.2019. od 19:00 do 22:00 sati
Općina Klakar - 21.6.2019. od 4:30 do 6:00 i od 19:00 do 22:00 sati
Općina Sikirevci - 17.6.2019. od 19:00 do 22:00 sata
Općina Slavonski Šamac - 17.6.2019. od 4:30 do 6:00 i od 19:00 do 22:00 sati

U slučaju lošh vremenskih uvjeta (vjetar, kiša) dezinsekcija se odgađa za prvi pogodan termin.

       Obavještavamo mještane općine Vrbje da će se dana 16.06.2019. u večernjim satima između 19:00 do 21:00 provoditi dezinsekcija komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase,
toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.

       Obavještavamo mještane Grada Nove Gradiške da će se 14.06. i 15.06.2019. u jutarnjim (4:30-6:30) i  večernjim satima između 19:00 do 21:30 sati provoditi dezinsekcija komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase,
toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.

       Obavještavamo mještane općine Okučani da će se 13.06.2019. u jutarnjim satima od 4:30-6:30 i u večernjim satima između 19:00 i 21:30 sati provoditi adulticidni tretman komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase ,
toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.

       Obavještavamo mještane općine Davor da će se 12.06.2019. između 19:00 i 21:30 sati provoditi adulticidni tretman komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase, toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.

       Obavještavamo mještane općine Gornji Bogićevci da će se 11.06.2019. u jutarnjim (4:30-6:00) večernjim satima između 19:00 do 21:00. provoditi adulticidni tretman komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase, toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.

       Obavještavamo mještane općine Stara Gradiška da će se 10.06.2019. u večernjim satima između 19:00 do 21:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.
Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra i Cyperbase ,
toplim zamagljivanjem (nosač Parafinsko ulje) i hladnim orošavanjem.       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


Eco Energy d.o.o. za proizvodnju i usluge
Eugena Kumičića 10, 35 000 Slavonski Brod
OIB 09236432156
Ana-099/2236-008
ecoenergysb1@gmail.com
       U prilogu se nalazi najava suzbijanja komaraca na području grada Slavonskog Broda, Naselja Podvinja i Brodskog vinogorja. Suzbijanje će se obavljati 2 dana ( 10.-og i 11.-og. lipnja ) oba dana u jutarnjem i večernjem terminu (04.30 – 06.30 i 19.30 – 21.30).

ID EKO d.o.o.
Porečka 11
10 000 Zagreb
OIB:72667678548

komentirajSvjetski dan pčela
16.5.2019
Svjetski dan pčela

      Udruga pčelara Zrinski dana 18.05.2019. (subota) obilježiti će na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu od 8-12 sati Svjetski dan pčela.

      Generalna skupština UN na svom zasjedanju 20.12.2017. donijela je na prijedlog Slovenskog pčelarskog saveza odluku i proglasila 20.05. SVJETSKIM DANOM PČELA.

      U ovoj promotivnoj akciji sudjelovati će naši pčelari koji će informirati građane o važnoj i nezamjenjivoj ulozi pčela u oprašivanju, o korištenju pčelinjih proizvoda u prehrani, a podijeliti ćemo i prigodan propagandni materijal  kojim želimo ukazati na problem nestanka i zaštite pčela.

      Pozivamo sve pčelare i druge zainteresirane  da dođu na  štand i uključe se u obilježavanje  Svjetskog dana pčela.

Predsjednik UP Zrinski
Damir Šajnović
komentirajČestitka
19.4.2019
Sretan Uskrs!

Obavijest pčelarima
14.4.2019
2. PROLJETNI SAJAM – NOVA GRADIŠKA 17.05. – 19.05.2019.

      Pozivamo sve zainteresirane pčelare da sudjeluju na 2. PROLJETNOM SAJMU u Novoj Gradiški. Manifestacija „PROLJETNI SAJAM“ je kulturno, zabavna, eno-gastronomska manifestacija. Obzirom na bogatu glazbenu i kulturnu tradiciju novogradiškog kraja, ova manifestacija nudi i prezentira niz događanja (izložbe,  koncerti, sajmovi) i  izvrstan je  način čuvanja tradicije od zaborava, te  predstavljanje djelovanja brojnih umjetnika, glazbenih sastava, pojedinaca i KUD-ova.

      Manifestacija  započinje početkom svibnja najavom u medijima  te se nižu događanja od koji su glavni centralni događaji od 17.05. do 19.05.. U manifestaciji sudjeluju sve udruge u kulturi Grada Nova Gradiške i okoline. S velikim broje izlagača svojih proizvoda ove godine imamo i goste iz susjedne Mađarske i Bosne i Hercegovine pa imamo i međunarodni karakter.

      Vrhunac manifestacije je i zabavni program koji će se odvijati na gradskoj bini svaku večer. „Sajam“ se održava se u kontinuitetu od 2003. godine i jedna je od rijetkih velikih manifestacija koje se tijekom proljeća već tradicionalno održavaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Manifestaciju posjeti preko deset tisuća posjetitelja.

      Manifestacija „Proljetni sajam“ nudi građanima i njihovim gostima sve na jednom mjestu od tradicijskih proizvoda, rukotvorina, proizvoda od meda, mesa, drvenih proizvoda, cvijeća, sadnica voća, vina od lokalnih proizvođača, i bogatu gastro ponudu.

      Za dodatne informacije obratite se izvršnom direktoru sajma, g. Slavku Sremcu na 091/204-1551, a ovdje preuzmite obrazac za prijavu na sajam.


UO UP Zrinski
komentirajObavijest pčelarima
19.3.2019
OBAVIJEST O NABAVI VMP

      Obavještavamo pčelare koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara da mogu dobiti potporu tj. povrat sredstava prema Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa 2017-2019.

      Za korištenje potpora (suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze) pčelari mogu ako žele prijavu i predbilježbu za nabavku lijekova vršiti na isti način kao i prošle godine u Veto d.o.o. bivša Veterinarska stanica Argus, Osječka ulica 278, Slavonski Brod do 30.03.2019. Radno vrijeme je svaki dan od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, nedjeljom od 8 do 12 sati. Informacije o predbilježbi na tel. 035 269 444.

      Odobrena VMP su:      NAPOMENA: sve cijene su izražene sa uračunatim PDV-om u koloni MPC. PDV je naveden u tablici kako biste znali kolika je osnovica za ostvarivanje povrata (PDV kn).

      Važno je prikupljene račune za povrat sredstava na propisani način dostaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do  20.04.2019.  Provođenje i korištenje svih mjera potpora za pčelare opisana su u Pravilniku kojeg molimo da pročitate kako nebi bilo nesporazuma.
UO UP Zrinski
komentirajObavijest pčelarima
6.3.2019
Poziv na predavanje


komentirajNACIONALNE STAKLENKE ZA MED
3.3.2019
Upute za korištenje nacionalne staklenke za med – prava i obveze korisnika

       Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji pčelinje proizvode proizvedene na vlastitom gospodarstvu stavljaju na tržište i koji su:

1. Upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava (OPG) ili
2. Upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (R-broj)

       Naši pčelari koji žele biti na tržištu mogu ovu staklenku nabaviti u trgovini Agronom d.o.o. u Bukovlju, Sibinju, Oriovcu i Sikirevcima ako udovoljavaju uvjete. Potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu, kopiju Rješenja OPG ili  R-broj. Maksimalan broj staklenki po košnici je 30 komada, a aplikacija u trgovini prati stanje preuzetih i odobrenih staklenki.

       Med pakiran u nacionalnu staklenku mora biti propisno deklariran naljepnicom proizvođača. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena naljepnicom okruglog oblika „Med hrvatskih pčelinjaka u sklopu kojeg je neponovljivi serijski broj uz pomoć kojeg se u aplikaciji za potrošače dostupnoj na stranicama HPA –Ministarstvo poljoprivrede (Hrana hrvatskih farmi), može ostvariti uvid  u ime i prezime pčelara, vrijeme vrcanja, lokalitet paše.

       Naljepnica se od 1.1.2019. dobiva besplatno podnošenjem zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede u Zagreb  na posebnom obrascu ispunjenom i potpisanom i dostavljen na e-mail adresu: petra.tudor@mps.hr  ili osobno u HPA  u Sl. Brodu u zgradi Fine ulaz iz Zajčeve ulice. Nakon nekoliko dana naljepnice dolaze na kućnu adresu. Naljepnica se obavezno lijepi na nacionalnu staklenku sa strane pokraj reljefnog znaka HPS (ne preko zatvarača). Kad se upotrijebe sve naljepnice podnosi se novi zahtjev.

Zahtjev za korištenje znaka MED HRVATSKIH PČELINJAKA - pdf

UO UP ZrinskikomentirajObavijest pčelarima
3.3.2019
Sajam u Celju

       Pčelarska udruga ZLATNA DOLINA iz Požege organizira jednodnevni izlet na sajam u Celje, u Sloveniji.
Polazak je u subotu 16.03.2019. u 04:00 h ujutro s autobusnog kolodvora u Požegi i u 04:30 iz Nove Gradiške sa Lidlovog parkinga, a povratak je navečer isti dan. Cijena odlaska je 50 kn za članove udruge i članove obitelji, a za zainteresirane polaznike koji nisu članovi udruge je cijena 100 kn.

       Molimo sve zainteresirane da kontaktiraju Marijana Krpana (Colu) na broj telefona: 099 6963 109 te mu na vrijeme dostave novac za prijevoz.
UO UP Zrinski
komentirajIzborna skupština
21.2.2019
Održana Izborna skupština Udruge pčelara „Zrinski“

      U nedjelju 17. 02.2019.g. održana je redovna  Izborna skupština Udruge pčelara „Zrinski“ u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu. Skupštini je prisustvovalo 150 članova, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g.Stanko Čuljak i gosti iz susjednih pčelarskih udruga i to iz Vinkovaca, Đakova, Vrbanje, Nove Gradiške i Sibinja. Na početku skupštine gosti su zaželjeli pčelarima uspješan rad, dobru i mednu pčelarsku godinu.

      Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić podnio je izvješće o radu u 2108 godini. Istakao je najvažnije aktivnosti
Održano je više stručnih predavanja za pčelare, organizirane su posjete poznatim pčelarskim sajmovima, sa pčelarskom sekcijom OŠ „Ivan Filipović „ iz Velike Kopanice sudjelovali smo na manifestaciji „Naše domaće sada i u buduće“, u Kući dida Tunje u Oprisavcima, pčelari su se aktivno uključili u obilježavanje „Školskog mednog dana“, održano je ocjenjivanje meda, aktivno smo sudjelovali na Katarinskom sajmu, održano je tradicionalno obiteljsko druženje, izdan je Bilten za 2018., doniran je med  ustanovama i  udrugama.

      Izvješće o radu  pčelarske sekcije  OŠ „Ivan Filipović“ Velika Kopanica. pročitao je učenik Matej Pranjić,a izvješće o radu „Braniteljsko socijalne zadruge Slavonija“ Gundinci pročitao je Anto Grgić član zadruge.

      U raspravi istaknuti su i brojni problemi s kojm se pčelari susreću kao i prijedlozi za njihovo rješavanje: da se PDV za pčelarsku opremu i lijekove ne izuzima u obračunu potpora, da se uvedu nove potpore po košnici  obzirom na učinke pčela  na  oprašivanje u voćarstvu ,ratarstvu povrtlarstvu radi većeg  prinosa , bolje kvalitete proizvoda, ekoloških učinaka i  pozitivnih uticaja na okoliš.

      Istaknut je problem nedovoljne djelotvornosti odobrenih lijekova.  Pčelari podržavaju uvođenje nacionalne staklenke za med koja jamči potrošačima  sigurnost i prepoznatljivost  da je u njoj med sa hrvatskih pčelinjaka. Predlaže se veća kontrola   patvorina meda na domaćem tržištu kao i uvoza jeftinog  meda upitne kvalitete. Niske otkupne cijene meda koje nude otkupljivači razlog su dosta još uvijek uskladištenog domaćeg meda – ističu pčelari i predlažu aktivniju reakciju HPS i drugih nadležnih (Inspekcija, Carine i dr) i pojačani marketing u cilju prepoznavanja i potrošnje domaćeg meda.           

      Nakon uobičajenih točaka dnevnog reda pčelari su izabrali novo rukovodstvo za naredne četiri godine. Za predsjednika Udruge pčelara Zrinski izabran je Damir Šajnović, za dopredsjednike prof.dr.sc.  Stjepan Aračić  i Zdenko Veber, za tajnika je izabran  Saša Lončar, a za blagajnika Zdravko Junačko. Izabrano je i 14 članova u novi Upravni odbor. Izabran je i Nadzorni odbor i Sud časti.

      Novi  predsjednik Damir Šajnović predložio je Plan i program rada za 2019.g. koji su pčelari prihvatili. Istakao je zahtjev i želju da se planirane aktivnosti i manifestacije podignu na još  viši nivo, predložene su i neke nove, i da se neprestano ukazuje na značaj i važnost pčelarstva.

      Pčelarima se obratio i dopredsjednik HPS g.Stanko Čuljak i izvjestio o proteklim i planiranim aktivnostima HPS-a. Predlaže pčelarima da se učlane u HPS jer i brojnost  osnažuje naše opravdane zahtjeve prema nadležnim institucijama.

      U završnom dijelu skupštine pčelari su se družili uz prigodni domjenak.

Ivan ŽivićkomentirajPoziv na izbornu sjednicu Skupštine
8.2.2019
Poziv na izbornu sjednicu Skupštine

Pozivamo pčelare na redovnu izbornu godišnju Skupštinu Udruge pčelara „Zrinski“  Slavonski Brod koja će se održati 17. veljače 2019. godine  (nedjelja) s početkom u 10 sati u srednjoj školi „M. A. Reljković “  I. Cankara 76. u Slavonskom Brodu.

D n e v n i     r e d

 1. Otvaranje  izborne Skupštine
 1. Biranje radnih tijela:

     -    Radno predsjedništvo – predsjednik i 2 člana

  1. Zapisničar i dva ovjerovitelja zapisnika
  2. Verifikacijska komisija – tri člana
 1. Pozdravna riječ gostiju
 1. Izvješća o radu  Udruge pčelara:
  1. Izvješće predsjednika UP Zrinski,
  2. Izvješće Pčelarske sekcije OŠ Ivan Filipović
  3. Izvješće Braniteljske zadruge Slavonija
  4. Izvješće o financijskom poslovanju UP Zrinski,
  5. Izvješće Nadzornog odbora,
  6. Izvješće verifikacijske komisije
 1. Rasprava o izvješćima, glasovanje,  prihvaćanje istih.
 1. Davanje razrješnice dosadašnjim tijelima udruge: UO, predsjedniku, dopredsjednicima, tajniku, NO, i Sudu časti ,
 1. Izbor Upravnog odbora, predsjednika, dva dopredsjednika, tajnika, Suda časti, Nadzornog odbora i potvrđivanje Likvidatora UP Zrinski
 1. Pozdravna riječ predsjednika,  Program rada za 2019. g, Financijski plan za 2019.g.
 1. Obraćanje predsjednika HPS- Vrbos

Pauza: prodaja tombola, kava , razgovori...
Tombola: izvlačenje nagrada

 1. Domjenak

Predsjednik UO Zrinski
prof dr.sc.Stjepan Aračić    

PS. Uplata članarine: 325 kuna –savezna i lokalna ili  100 kuna lokalna

komentirajOBAVIJESTI
21.1.2019
Obavijest pčelarima o aktivnostima

      1. Pozivamo sve pčelarke i pčelare na predavanje 1.2.2019. (petak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Slavonskom Brodu. Predavanje će održati naš član i poznati pčelar Darko Vukašinović. Tema je: „Problematika proljetnog razvoja i osvrt na pašne prilike u brodskom Posavlju“.

      2. Organiziramo posjet Pčelarskom sajmu u Gudovcu 9.2.2019. (subota). Polazak je u 6 sati ispred Kauflanda.

      3. Organiziramo posjet Pčelarskom sajmu u Beogradu 10.2.2019. (nedjelja). Polazak je u 6 sati ispred Kauflanda.
      Prema zaključku Upravnog odbora za članove UP „Zrinski“ troškove prijevoza autobusom u Gudovac i Beograd platit će udruga s tim da se članovi prijave i uplate akontaciju 50 kuna koji će biti vraćeni u autobusu na putu za odredište. Članovi koji ne dođu na putovanje akontacija se ne vraća.
      Uplate i prijave do popunjenja mjesta u autobusu,  na predavnju 1.2.2019. ili blagajniku Zdravku Junačko mob. 091 543 3891.

      4. Obavještavamo sve članove Udruge pčelara Zrinski i one koji to žele biti da će se redovna izborna sjednica Skupštine održati 17.2.2019. na temelju odluke Upravnog odbora. Poziv i detaljnije obavjesti naknadno.

Upravni odbor

komentirajOBAVIJESTI
15.1.2019
Obavijest pčelarima

      Obavještavamo pčelarke i pčelare da je „Braniteljsko socijalna radna zadruga Slavonija“ iz Vrpolja preselila sjedište u Gundince gdje je počela s radom.

      U ponudi imaju pogače za prihranu po cijeni od 7 kn/kom. Izrađuju i satne osnove svih veličina od doveženog pčelarevog voska. Cijena izrade je 10 kn/kg uz 3%-5% odbitka na nečistoću. Dogovor i sve informacije: 091 513 6388 ili 098 868 020.

Ivan Živić

komentiraj- ARHIVA -