DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Naslovnica 7 | Broj posjeta:
Čestitka
21.12.2018Doniran med
17.12.2018
Doniran med

      Upravni odbor Udruge pčelara Zrinski prigodom nadolazećih blagdana donio je odluku o doniranju teglica meda preostalih od  13. Međužupanijskog ocjenjivanja meda. Odlučeno je da se med donira Caritasu,  ustanovama i  udrugama  koje se bave humanitarnim radom i jednoj obitelji u potrebi.

      Predsjednik Upravnog odbora prof.dr.sc. Stjepan Aračić, tajnik Ivan Živić i član Upravnog odbora Tomo Stojanović  uručili su slatke poklone: Samostanu Majke Božje Karmelske u Slavonskom Brodu, poliklinici i dječjem vrtiću Zlatni cekin, Kući sretnih ciglica,sestrama Uršulinkama, Udruzi Brod - grupi za ženska ljudska prava i jednoj obitelji u potrebi. Osim  humanitarnog karaktera  cilj ove aktivnosti je  promocija i poticanje zdrave prehrane i više korištenje meda.

      Nakon uručenja i čestitki nadolazećih blagdana, ravnatelji ustanova, centra, udruga i sestre  zahvalili su  na donacijama i istakli lijepu gestu da ih se pčelari sjete svake godine u ovo predblagdansko vrijeme.

Ivan Živić

komentirajŠkolski medni dan
12.12.2018
Obilježen „Školski medni dan“

       U svim osnovnim školama diljem Hrvatske 7.12.2018.g. na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara obilježen je „Školski medni dan“. Učenicima prvih razreda podijeljeni su paketići s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, slikovnica Pčelica Jelica i Edo Medo.

       Cilj Programa Školski medni dan i promocije hrvatskih pčelinjaka je povećanje unosa meda u prehrani djece i podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za biološku raznolikost.

       I u našoj županiji u svim osnovnim školama podijeljeni su paketići. U OŠ u Vrpolju i područnim školama, u OŠ u Velikoj Kopanici i u OŠ UGarčinu i područnim školama pčelari su održali predavanje prvašićima, prikazali prezentaciju o nastanku i važnosti meda u prehrani i uzgoju pčela i predali poklone.

       Brojnim pitanjima učenici su pokazali veliki interes za blagodati koje med pruža njihovom zdravlju. Na kraju predavanja učenici su i kušali med što je bio i najslađi dio ove lijepe prezentacije i promocije.

Ivan Živić

komentirajKatarinski sajam
27.11.2018
Na 23. Katarinskom sajmu proglašeni rezultati ocjenjivanja meda       I ove godine od 22 - 25.11.2018. naša udruga pčelara sudjelovala je na 23. Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu. Na lijepo uređenom štandu dežurali su naši pčelari. Mnogi posjetitelji zastajali su ispred štanda, kušali različite vrste meda i informirali se o korištenju pčelinjih proizvoda u prehrani, te o pčelarstvu općenito.

      U sklopu programa sajma u subotu 24.11.2018. u 16 sati održana je radionica za pčelare na temu  “Put slavonskog meda do hrvatske staklenke”. Radionicu su vodili:

Stanko Čuljak, potpredsjednik HPS Zagreb, Stjepan Aračić član UO HPS, Dalibor Vidaković predsjednik udruge “Slavonski med” i Željko Burazović pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

      Prikazana je prezentacija: Postizanje  registracije i zaštite izvornosti  Slavonskog  meda i zaštićene nacionalne staklenke isključivo za „Med sa hrvatskih pčelinjaka“.

      U 18 sati u prisustvu većeg broja pčelara, gostiju iz susjednih udruga pčelara i posjetitelja 23.Katarinskog sajma proglašeni su rezultati 13. Međužupanijskog ocjenjivanja meda.
G.Željko Burazović, g.Stanko Čuljak, predsjednik UP Zrinski Stjepan Aračić, i tajnik Ivan Živić uručili su plaketu za najbolje ocjenjeni med, 6 medalja  za šampione grupa,  te 39 diploma zlatnog obilježja, 55 srebrenog obilježja i 18 brončanog obilježja.

      Pčelarima koji nisu preuzeli svoje diplome bit će poslane poštom. Zadnji dan organizator sajma  nagradio je deset Kata koje su primile  košarice napunjene pčelinjim proizvodima koje su pripremili pčelari. 
Ivan Živić

komentiraj13. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
20.11.2018
Održano 13. Međužupanijsko ocjenjivanje meda

      Ove godine odlukom UO raspisan je Javni natječaj za 13. Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Natječaj je objavljen na našoj web stranici i u Hrvatskoj pčeli br. 11/2018.

      Prema natječaju na 13. Međužupanijsko ocjenjivanje meda pristiglo je ukupno 112 uzoraka. Uzorci su pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije  i iz Crne Gore. Pristigli uzorci po vrstama:  bagrem 33 uzoraka, cvjetni-livada  44  uzorka, medljikovac-šumski 9,  kesten 5, amorfa 5,  ostale vrste (vrijsak, lipa, metvica, suncokret, uljana repica, mješani, planinski, heljda, vrba, mandarina) 16 uzoraka.

      Mjerenje vlage svim uzorcima izvršeno je 17.11.2018. u prostorijama Mjesnog odbora Zrinski Frankopani u vremenu 17 do 19 sati. Dana 18.11.2018. u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ dva ocjenjivačka suda sastavljena od poznatih pčelara iz Vinkovaca i Sl.Broda , a koji imaju razvijene sposobnosti i iskustvo u ocjenjivanju meda, radili su senzoričko ocjenjivanje meda (boja, okus, miris, čistoća) u vremenu od 10 do 13 sati.

      Proglašenje rezultata i svečana podjela diploma bit će na 13. Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani “Vijuš“ u Sl. Brodu u subotu 24.11.2018. u 18 sati u sklopu programa. Pozivamo sve pčelare koji su sudjelovali u natjecanju da se odazovu i preuzmu svoje medalje i diplome.


Rezultati 13. Međužupanijskog ocjenjivanja meda:

- Najbolje ocjenjeni med i šampion grupe amorfa: uzorak br. 26 , OPG Pavičić Ivan, Novska  
- Šampion grupe bagrem: uzorak br. 35,  Josip Gašparac, Slavonski Brod
- Šampion grupe medljikovac-šumski: uzorak br. 51, Milan Kovačić, Novska 
- Šampion grupe kesten: uzorak br. 78, Mijo Kurić Prvča
- Šampion grupe livada-cvjetni: uzorak br. 83, Dankić Anto, Slavonski Brod
- Šampion grupe ostale vrste: uzorak br. 44, Dražen Čuljat, Sukošan

     Najboljima čestitamo, a ostalima želimo da se potrude da imaju još bolje uzorke u slijedećoj pčelarskoj godini.

       Tablicu s rezultatima možete pogledati ovdje.

Ivan Živić

komentirajOBAVIJESTI
19.11.2018
Poziv na radionicu

      Pozivamo pčelare i druge zainteresirane da prisustvuju na radionici koju organizira
UP “Zrinski“ na 13. KATARINSKOM SAJAMU u  subotu 24.11.2018.  s početkom u 16 sati.

Tema je: “PUT SLAVONSKOG MEDA DO HRVATSKE STAKLENKE

Radionicu vode:
Stanko Čuljak, potpredsjednik HPS Zagreb,
Dalibor Vidaković predsjednik udruge “Slavonski med”,
Stjepan Aračić i Željko Tomić članovi UO HPS

Prezentacija: Postizanje  registracije i zaštite izvornosti  SLAVONSKOG  MEDA i zaštićene nacionalne staklenke isključivo za „Med sa hrvatskih pčelinjaka“.

Ivan Živić

komentirajOBAVIJESTI
6.11.2018
Obavijesti

1. Poziv  na predavanje

      Pozivamo sve pčelare da prisustvuju predavanju koje će se održati 9.11.2018. (petak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Ivana Cankara 76, Slavonski Brod.
Predavač  je  dr.sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije iz Zagreba. Tema je: „Uzgoj matica i bolesti pčela“


2. Evidencija pčelara i pčelinjaka

      Svaki dan od srijede 14.11. do petka 16. 11. 2018. godine od 8 do 16 sati u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“, Ivana Cankara 76, Slavonski Brod povjerenik Ladislav Konopkaobavljati će ažuriranje podataka za potrebe Evidencije pčelara  i pčelinjaka za narednu 2019. godinu. Odlukom UO HPS-a, prilikom predaje godišnjih dojava broja pčelinjih zajednica, naknada za ažuriranje za 2019.godinu neće se naplaćivati.
      Ažuriranjem u EPP pčelar ostvaruje pravo na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, te sva ostala prava koja proizlaze temeljem evidentiranog broja pčelinjih zajednica. Za eventualne nejasnoće ili nemogućnosti odaziva u navedenom terminu kontaktirajte povjerenika na broj 098 959 1448.


3. Ocjenjivanje meda

      Svi koji žele mogu donijeti med na ocjenjivanje prilikom dolaska na predavanje 9.11.2018.g. ili dolaska na ažuriranje podataka Evidencije pčelara i pčelinjaka

      Podsjećamo,  ocjenjivanje je 18.11.2018. godine,  a za ocjenjivanje uzoraka predaju se dvije teglice od 450g. Uplaćuje se 60 kuna prvi uzorak (2 teglice), ostali uzorci 50 kuna.

Upravni odbor
UP “Zrinski“

komentirajJAVNI NATJEČAJ
15.10.2018
Javni natječaj

Udruga pčelara “Zrinski”, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije 18.11.2018. godine organizira 13. Međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu, s međunarodnim sudjelovanjem.

JAVNI NATJEČAJ

Prijava za natjecanje:
1. Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari.

2. Za svaki uzorak meda je potrebno dostaviti dvije staklenke od 450 grama meda.
Med koji se predaje na ocjenjivanje ne smije biti kristaliziran i mora biti procijeđen. Na staklenci treba  navesti: ime i prezime pčelara, adresu, broj telefona, vrstu meda, lokaciju s koje med potječe i godinu proizvodnje.

3. Uzorci se mogu dostavljati do 16.11.2018. osobno ili poštom na adrese:
- Ahel Marijan, Hrv.branitelja  74 Bartolovci, 35252 Sibinj  mob. 091 586 1626,
- Ćurić Dragan na tržnici u Sl. Brodu, mob. 099 352 3875.

4. Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna za prvi uzorak (dvije staklenke), i 50 kuna  po uzorku za ostale uzorke. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: HR26 2340 0091 1000 1448 7.
Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni na internet stranici up-zrinski.hr  najkasnije 22.11.2018. a   proglašenje rezultata i podjela medalja i diploma je na 23. Katarinskom sajmu od 22. do 25.11.2018. u Slavonskom Brodu u dogovoru s organizatorom.

Sav med prikupljen za potrebe ocjenjivanja bit će doniran u humanitarne svrhe.


Organizacijski odbor natjecanja,

Upravni odbor
UP “Zrinski“, predsjednik
Stjepan Aračić

komentirajPredavanje - Dražen Špančić
5.10.2018
Održano predavanja za pčelare

       Dana 28.09.2018 pčelar praktičar Dražen Špančić iz Dvora, održao je predavanje za sto pčelara naše udruge, a došli su i pčelari iz Bosanskog Broda, Đakova i Požege. Tema predavanja bila je „Tehnologija pčelarenja od proljeća do zime“.


        Predavač je izložio svoj način pčelarenja kroz godinu u kojem je iznosio svoja iskustva i prijedloge. Osobito je zanimljiv njegov eko način borbe protiv varoe blokiranjem matice.

       Predavanja možete pogledati u nastavku ovog teksta...
komentirajDruženje pčelara - Petnja 2018.
5.10.2018
Druženje pčelara - Petnja 2018.

       U nedjelju 30. rujna 2018.g. održano je tradicionalno godišnje obiteljsko druženje pčelara na jezeru Petnja. Druženju je prisustvovalo stotinu pčelara i članova obitelji. Bili su i gosti iz Vinkovaca, Đakova i Gradačca iz BiH. Lijep i sunčani jesenji dan u krasnom krajoliku jezera Petnja uz slavonski čobanac i pečenku koje su posluživale vrijedne pčelarke, razgovaralo se o protekloj pčelarskoj sezoni.

Uz brojne druge pčelarske teme druženje je i uz pjesmu potrajalo  do kasno poslijepodne.
komentirajPoziv
22.9.2018
Poziv pčelarima, predavanje, druženje na Petnji

       1. Pozivamo pčelare na predavanje koje  će održati  Dražen Špančić, pčelar praktičar iz Dvora  28.9.2018. (petak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Ivana Cankara 76 u Sl.Brodu. Tema je „Tehnologija pčelarenja od proljeća do zime“

       2. Pozivamo pčelare na tradicionalno godišnje druženje na jezeru Petnja koje će se održati 30.9.2018. (nedjelja) početkom u 11 sati. Kotizacija je 50 kuna za članove UP Zrinski (u cijenu je uključeno i piće), a za članove obitelji je gratis.


       Uplata i prijava je na predavanju blagajniku Zdravku Junačko ili na mob. 091 5433 891.

komentirajDezinsekcija
13.9.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine Velika Kopanica da će se dana 15.09.2018., u večernjim satima od 18.30 do 20:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

       


       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


komentirajDEZINSEKCIJA KOMARACA
13.9.2018POZIV PČELARIMA
31.7.2018
Javni natječaj

       

ORGANIZATOR:

 1. BIOPČELA, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka

SUORGANIZATOR:

 1. Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Stara Sušica

U SURADNJI:

 1. Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije
 2. Hrvaska gospodarska komora – Županijska godpodarska komora, Rijeka
 3. Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci
 4. Grad Opatija
 5. Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ)

12. OCJENJIVANJE KVALITETE MEDA
ZLATNO ULIŠTE 2018

JAVNI NATJEČAJ

U sklopu manifestacije MEDENJAK Z OPATIJE – Pete smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije, koja će se održati od 26. do 27. listopada 2018. godine u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji, provest će se 12. Zlatno ulište 2018, natjecanje pčelara Hrvatske i Primorsko-goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda.
Prijave na natjecanje:
Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari koji se bave proizvodnjom pčelinjih proizvoda. Zainteresirani natjecatelji trebaju dostaviti 3 staklenke meda od 370 ml po 450 g za svaki uzorak meda s kojim se žele natjecati.
Na svakoj staklenci treba napisati:

 1. ime i prezime pčelara
 2. točna adresa
 3. broj mobitela ili telefona
 4. e-adresa
 5. vrsta meda
 6. datum vrcanja
 7. naznaka lokaliteta s kojeg med potječe.

Uzorci se dostavljaju od 14. rujna do 28. rujna 2018. godine, na adresu:

BRANKO VIDMAR
Rose Leard 45, 51000 Rijeka
(mobilni telefon: 091 562 52 00)

Ocjenjivanje prispjelih uzoraka:
Ocjenjivanje uzoraka prijavljenih na natjecanje izvršit će se na temelju Pravilnika 12. ocjenjivanja kvalitete meda Zlatno ulište 2018. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu provest će ovlašteni laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u slijedećim parmetrima: melisopalinološka (peludna) analizam, udio vlage, električna provodljivost, sadržaj hidroksimetilfurfurala (HMF)
Po obavljenom ispitivanju obavit će se senzorsko (organoleptičko) ocjenjivanje.

Za troškove analize prijavljeni natjecatelj obavezan je za prvi uzorak uplatiti iznos od 150,00 kuna, a za svaki naredni uzorak uplatiti iznos od 100,00 kuna na žiro-račun broj:

HR3724020061100416153
BIOPČELA, Rijeka, Poziv na broj: 07-2018
S naznakom „Za troškove analize meda“

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada:
Najbolje ocjenjenim medovima manifestacije Zlatno ulište 2018 dodijelit će se: zlatna, srebrena i brončana diploma kao i priznanja za učestvovanje.Posebne nagrade (plakete) dodijeljuju se:

 1. pobjedniku po kategorijama meda (ukoliko za pojedinu vrstu meda stigne više od 5 uzoraka);
 2. ukupnom pobjedniku Zlatnog ulišta 2018.

Suorganizator UPU PGŽ, otkupljuje 40 staklenki od 370 ml meda ukupnog pobjednika.
Nagrade će biti dodijeljene na završnoj svečanosti manifestacije, koja će se održati 26. listopada 2018. godine, tijekom održavanja „Medenjaka z'Opatije 2018“ – 5. smotre pčelara Primorsko-goranske županije u Opatiji, Sportska dvorana „Marino Cvetković“ s početkom u 11:00 sati.

Medno!

Branko Vidmar
Predsjednik Organizacijskog odbora „Zlatnog ulišta 2018“

komentirajTjedan pčela u Bruxellesu
5.7.2018
Hrvatski pčelari na 7. tjednu pčela i oprašivača u Bruxellesu

       U Europskom parlamentu u Bruxellesu 27.-29.6.2018. održan Beeweek – tjedan  pčela i oprašivača na kojem je sudjelovala i delegacija pčelara iz svih dijelova Hrvatske među njima i predsjednik naše udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Oni su sudjelovali na panelima, tematskim radionicama i predavanjima u okviru 7. tjedna pčela i oprašivača koji Petir organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca.

       Središnja tema ovogodišnjega tjedna pčela i oprašivača bila je „Kako se poljoprivredna zajednica mobilizira da bi zaštitila pčele“ imajući u vidu da čak 76 % proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele. Događaj je organizirala radna grupe za pčelarstvo i zdravlje pčela koja djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir ujedno i članica.

Opširnije:  www.agroklub.comkomentirajPčelarska sekcija OŠ "Ivan Filipović"
14.6.2018
Prevencijom do zdravlja kroz pčelarstvo kao izvannastavnu aktivnost

       Pčelarska sekcija OŠ "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice, u petak 8. lipnja 2018. godine, ugostila je na svom pčelinjaku 30 učenika iz 7 osnovnih škola istočnog dijela Brodsko-posavske županije. Ovaj susret nastavak je projekta "Prevencijom do zdravlja kroz pčelarstvo kao izvannastavnu aktivnost" koji je proveden koncem 2017. godine u 8 osnovnih škola.

       Na počeku druženja, ravnatelj škole prof. Željko Flidr pozdravio je sve učenike i nastavnike te im zaželio dobrodošlicu u našu školu. Ukratko se osvrnuo i na aktivnosti koje će biti provedene na pčelinjaku, a nakon toga učenike je pozdravio policijski službenik PP Vrpolje Mirko Čorak, struč. spec. crim., voditelj pčelarske sekcije "Pčela", koji je ovaj projekt osmislio i provodio u suradnji sa svojim učenicima članovima sekcije "Pčela" iz Velike Kopanice, Udrugom pčelara "Zrinski" iz Slavonskog Broda i Braniteljskom socijalno-radnom zadrugom Slavonija iz Vrpolja. Bila je to prilika da učenici upoznaju rad učenika-pčelara iz pčelarske sekcije u Velikoj Kopanici.

       Vidjeli su izložbeni pano sa fotografijama, priznanjima i nagradama koje je ova sekcija ostvarila u svom radu od osnutka 1975. godine pa sve do danas, upoznali su se sa nekoliko modela košnica kojima se pčelarilo nekada i danas, a nakon toga učenici su posjetili školski pčelinjak koji trenutno broji 11 pčelinjih zajednica. Podijeljeni u grupe, učenici su zaštićeni pčelarskim šeširima bili na samom pčelinjaku gdje su im marljivi pčelari M.Č., M.P., G.E. i L.N. prikazali osnove rada sa pčelinjom zajednicom od same pripreme za pregled pčelinje zajednice (paljenje dimilice, priprema alata neophodnog za rad i ostalo) do otvaranja poklopca na košnicama i vađenja okvira.

       Učenici su tijekom boravka na pčelinjaku postavljali mnogobrojna pitanja koja su bila vezana uz život i rad pčela, zanimao ih je rad učenika, a bilo je i pitanja o određenim vrstama medonosnog bilja. Nakon završenog rada na pčelinjaku, učenici su u preuređenim prostorijama pčelarske sekcije vidjeli alat i pribor za vrcanje meda (vrcaljka, vilice za otklapanje saća), a i sami su imali priliku otklapati saće, postavljati okvire u vrcaljku, okretati ručku pogona vrcaljke odnosno vrcati med. Na kraju su svojim malim prstićima kušali ovaj jedinstveni dar prirode. U pauzi programa, učenici su se počastili slatkim sendvičima i sokom koje ime je pripremio ravnatelj škole Željko Flidr, a na kraju druženja učenike je pozdravio policijski službenik Mirko Čorak te im zahvalio na dolasku u Veliku Kopanicu.

       Obzirom da je ovo bio završetak projekta koji smo počeli u jesen 2017. godine, učenici i nastavnici iskazali su želju da se projekt nastavi u jesen početkom nove školske godine.


komentirajDezinsekcija
4.6.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine SIKIREVCI da će se u četvrtak 7.6.2018., u večernjim satima od 20.00 do 22:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

       


       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


komentirajDezinsekcija
4.6.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine BEBRINA da će se u srijedu 6.6.2018., u večernjim satima od 20.00 do 22:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

       


       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


komentirajIZLOŽBA
3.6.2018
Naše, domaće, sada i u buduće

       U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u ponedjeljak 28.05.2018. godine, u Kući dida Tunje u Oprsavcima, održana je manifestacija Naše, domaće, sada i u buduće

       Na manifestaciji je sudjelovala i UP "Zrinski" koja je u suradnji sa pčelarskom sekcijom OŠ "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice, na izložbenom stolu prikazala svoje pčelarske proizvode, prije svega med, a tu je bila i izložbena košnica sa pčelama. Nakon radionice, održan je "radni ručak"  s državnom tajnicom Ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković na kojem su predstavljeni domaći proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije, a mi smo prezentirali naš med s hrvatskih pčelinjaka.

Mirko Čorak, struč.spec.crim.

komentirajDezinsekcija
30.5.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine Vrbje da će se u subotu 2.6.2018., u večernjim satima od 20.00 do 22:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

       


       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


komentirajDezinsekcija
7.5.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine Davor da će se u utorak 8.5.2018., u večernjim satima od 19.00 do 21:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

       Obavještavamo mještane općine Slavonski Šamac da će se u srijedu 9.5.2018., u večernjim satima od 19.00 do 21:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.


       Molimo pčelare da u navedenom periodu zbrinu pčele. Također, molimo starije osobe, djecu te osobe s dišnim problemima u navedenom periodu ostanu u zatvorenom prostoru.


komentirajDezinsekcija
30.4.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       Obavještavamo mještane općine Oprisavci da će se u petak 4.5.2018., u večernjim satima od 19.00 do 21:00 provoditi adulticidni tretman komaraca.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika dezinsekcija se odgađa za prvi vremenski pogodan dan.


komentirajDezinsekcija
20.4.2018
Obavijest o dezinsekciji komaraca

               Tretiranje komaraca - lokacija: "POLOJ"  SUBOTA 21.4.2018 u vremenu od 19:00 do 20:30 sati
komentirajIZBORNA SKUPŠTINA HPS
10.4.2018
Održana izborna skupština HPS

       U Hotelu Antunović u Zagrebu 7.travnja 2018.godine održana je Izborna godišnja skupština HPS na kojoj je prisustvovalo 275 delegata iz svih županija Republike Hrvatske . Našu udrugu na skupštini predstavljali su delegati Stjepan Aračić, Zdenko Veber, Ivan Živić, Zdravko Junačko, Ladislav Konopka, Damir Šajnović i Saša Lončar.

       Nakon izbora radnih tijela skupštine (u radnom predsjedništvu bio g.Aračić) delegati su usvojili Poslovnik o radu ali nakon  neuobičajeno duge rasprave i njegovog usklađivanja sa važećim Statutom. Podneseni su uobičajeni izvještaji: o radu, financijski, urednika Hrvatske pčele, voditelja potpora, Nadzornog odbora i Suda časti. U raspravi je bilo dosta kritika na rad u proteklom periodu i poneka pohvala.

       Nakon tog potvrđeni su novi članovi UO HPS iz županija, osim iz dvije čiji predstavnici  u njihovim županijama nisu izabrani. Nakon tog velikom većinom glasova za predsjednika HPS u idućem četverogodišnjem mandatu izabran je Željko Vrbos iz Virovitice. Nakon tajnog glasanja za dopredsjednike izabrani su Stanko Čuljak i Ivan Mravak. Izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora i Suda časti.

       Na kraju se delegatima obratio novi predsjednik HPS Željko Vrbos i ukratko izložio svoj  Plan i program rada.

       Čestitamo novom predsjedniku na izboru uz želju da rad HPS i osobito rad novog UO zaokrene u korist razvoja  pčelarstva i svih pčelara što je i obećao.

Ivan Živić

komentirajSRETAN USKRS
29.3.2018PREDAVANJE
27.3.2018
Održana predavanja za pčelare

       Posljednje predavanje u ovom  ciklusu edukacije za oko sto pčelara održao je 15.ožujka 2018.g. poznati pčelar praktičar iz Kostolca (Srbija) Slobodan Jevtić koji pčelari sa 160 košnica, a pčelarstvom se bavi od 1967.g. Snimio je mnoštvo videa, a napisao je i nekoliko priručnika (skripti) za pčelare.

       Tema predavanja bila je „Kvalitetna proljetna priprema pčelinjih zajednica za glavnu pašu“ , a g.Jevtić govorio je o svom načinu pčelarenja i predlago radnje koje bi pčelar trebao uraditi da bi  pčelinje zajednice bile kvalitetno pripremljene  do glavne paše.

       U drugom dijelu predavanje je održala dr.vet.med. Snežana Milosavljević  o preventivi i liječenju pčelinjih zajednica.

Ivan Živić

komentirajOBAVIJESTI
10.3.2018
Važne obavijesti za pčelare

      1.Predavanje

      Pozivamo pčelare na predavanje koje će održati Slobodan Jevtić, pčelar iz Kostolca R.Srbija i Snežana Milosavljević dr. vet med. Predavanje je 15.3.2018 (četvrtak) u 18 sati u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ Ivana Cankara 76 u Slavonskom Brodu.
Teme predavanja su:

      a)„Kvalitetna proljetna priprema pčelinjih zajednica za glavnu pašu“ i
      b)„Bolesti pčela, preventiva i liječenje“

      Bit će predstavljen i novi lijek protiv varoe Polyvar, a potom i preparat Omnis Power (zaštita pčela od pesticida).

      2. Nabavka lijekova   

      Obavještavamo pčelare koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara da mogu dobiti potporu tj. povrat sredstava prema Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa 2017-2019.g.
Za korištenje potpora (suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze) pčelari mogu ako žele prijavu i predbilježbu za nabavku lijekova vršiti na isti način kao i prošle godine u Veto d.o.o. bivša Veterinarska stanica Argus, Osječka ulica 278, Slavonski Brod do 19.3.2018.

      Radno vrijeme je svaki dan od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, nedjeljom od 8 do 12 sati. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i svojim potpisom pčelar će potvrditi vrstu i količinu  VMP koji naručuje. Odobrena VMP su:  

      Apilife Var  46,00 kn, Thymovar 179,69 kn, Apiguard gel 179,69 kn,  Oxuvar 109,25 kn, Check Mite 125,00 kn,   Bayvarol 125,00 kn, Poly Var Yellow 133,33 kn,  Apitraz 189,93 kn, Oksalna kiselina 100g 20,00 kn i   Oksalna kiselina 250g 45,00kn.

      Svi preparati su pakirani tako da u jednom pakiranju ima dovoljno lijeka za 5 košnica.
      Informacije o predbilježbi tel. 035 269 444.
      Važno je prikupljene račune za povrat sredstava na propisani način dostaviti do  20.4.2018.  Agenciji za plaćanja. Provođenje i korištenje svih mjera potpora za pčelare opisana su u Pravilniku kojeg molimo da pročitate kako nebi bilo nesporazuma, a možete ga pogledati ovdje.

UO UP Zrinski
komentirajIN MEMORIAM
3.3.2018
Milan Kramer - In memoriam

       U teškoj prometnoj nesreći zauvijek smo izgubili strastvenog pčelara, inovatora, predavača, prijatelja, suradnika Milana Kramera. Dobitnik je  brojnih nagrada, priznanja , zahvala. U prosincu 2017.g. on i njegova UP SIB „Radilica“ Osijek dobili su od naše udruge Zahvalnicu za izvrsnu suradnju i doprinos u promicanju pčelarstva.


       Milana Kramera sjećat ćemo se kao uvijek nasmijanog, vrijednog, neumornog u svojim nastojanjima da ukaže na važnost pčela i pčelarenja.


       Bila je čast i privilegija poznavati ga.

       Poslijednji ispraćaj Milana Kramera biti će u srijedu 7. ožujka 2018. godine u 11 sati na Centralnom groblju u Osijeku.

                                                                         
UP „Zrinski“ Slavonski Brod
komentirajSKUPŠTINA
2.3.2018
Održana izvještajna godišnja skupština

       U nedjelju 25.2.2018. g. Udruga pčelara Zrinski održala je redovnu izvještajnu Godišnju skupštinu. Skupštinu je otvorio predsjednik prof.dr.sc. Stjepan Aračić, a prisustvovalo je 158 pčelara članova, te brojni gosti: Željko Burazović pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, i predstavnici udruga pčelara iz Vinkovaca, Sibinja, Nove Gradiške, Đakova, Vrbanje, i Brčkog iz BiH.

       Predsjednik udruge podnio je izvješće za proteklu godinu, a ukratko je podsjetio i na povijest udruge pčelara od osnivanja 1968.g. pod nazivom „Jasinje“. Podnešena su i drugi uobičajeni izvještaji a usvojen je i Plan rada za tekuću godinu. Proglašeni su počasni članovi udruge: Ivan Vidaković, Ivan Đurković, Ivan Soldo, Ilija Stipešević, Ivan Dujmović i Mihajlo Čučman.  Priznanja za predan višegodišnji rad i djelovanje dobili su članovi: Željko Oreč, Antun Jukić, Marijan Ahel, Mijo Guberac i Ivan Kućinski.

       Zahvalnicu posthumno dobio je pokojni pčelar Stjepan Štivić koju je preuzela kćer. Pčelarska sekcija „Pčela“ OŠ I.Filipović iz V.Kopanice dodjelili su Zahvalnice za pomoć i podršku: Udruzi pčelara Zrinski, Zvonku Vidakoviću, Ladislavu Konopki i Nikici Sever.

Održana su i dva predavanja. Prvo na temu „Zaštita pčelinjaka bežičnim alarmnim sustavom s video verifikacijom“ i drugo „Prezentacija i primjena sustava pčelarstvo u pčelinjaku-svrha i benefiti (čipiranje, zaštita od provale, krađe, požara…)

Ivan Živić

komentirajPOZIV
17.2.2018
Poziv na Godišnju izvještajnu

       Sukladno odluci Upravnog odbora UP „Zrinski“ Slavonski Brod od  9.1.2018.g. svim pčelarkama i pčelarima članovima UP „Zrinski“ i drugim zainteresiranima koji se žele učlaniti u udrugu  upućuje se

P O Z I V

        na redovnu Godišnju izvještajnu skupštinu UP „Zrinski“ koja će se održati u nedjelju 25.veljače 2018. godine početkom u 10 sati u srednjoj školi “Matija Antun Reljković“, Ivana Cankara 76, u Slavonskom Brodu.

Nakon uobičajenih točaka dnevnog reda slijedi:

-Tombola, 10 kuna /komad
-Predavanje: Heranova g. Darko Rajčić, tema: Prezentacija i primjena sustava pčelarstvo u pčelinjaku – svrha i benefiti (čipiranje, zaštita od provale, krađe, požara….)
- Domjenak

Prije početka skupštine moći će se uplatiti članarina za 2018. godinu i to:
-325 kuna član HPS (11 brojeva časopisa „Hrvatska pčela“) i član UP „Zrinski“ ili 100 kuna samo član UP“Zrinski“.


Predsjednik UP „Zrinski“                                                                                   
prof.dr.sc.Stjepan Aračić

komentirajPREDAVANJE
17.2.2018
Predavanje Ekrem Karahodžić

        15.2.2018.g.u prepunom amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković u Sl.Brodu pčelar iz BiH Ekrem Karahodžić održao je zanimljivo predavanje. Tema je bila „Proljetni razvoj pčelinjih zajednica s naglaskom na proizvodnju matica i matične mliječi“.

Ovaj dugogodišnji i iskusni pčelar izložio je svoj način pčelarenja i vlastita bogata iskustva.

U drugom dijelu , Robert Viviora mag.ing. agr.  Iz PHOENIX Farmacije d.d.Osijek i Sanja Šetina dr.vet.med. iz Veterinarske stanice  Veto Sl.Brod upoznali su prisutne pčelare s karakteristikama  odobrenih lijekova protiv varoe, s naglaskom na novo odobrene.

Ivan Živić

komentirajRADIONICA
17.2.2018
Održana radionica za pčelare

       U cilju realizacije Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine Mjera1. – Prenošenje znanja i aktivnosti informiranjem, uz potporu i sufinanciranje Europskog fonda za ruralni razvoj u Sl.Brodu održana je radionica za pčelare od 5. – 8. veljače 2018.g. Radionicu „Dobra pčelarska praksa „ vodio je Zlatko Tomljanović, dr. vet.med. iz Savjetodavne službe iz Zagreba. Radionicu je pohađalo 15 pčelara članova naše udruge.Ivan Živić

komentirajPOZIV
10.2.2018
Predavanje za pčelare

       Pozivamo pčelare na stručno predavanje koje će održati Ekrem Karahodžić pčelar iz BiH.  Tema je: “Proljetni razvoj pčelinjih zajednica s naglaskom na proizvodnju matica i matične mliječi“.

Predavanje će biti 15.2.2018.g. (četvrtak) u 18 sati u srednjoj školi „Matija Antun Reljković", Ivana Cankara 76, U Slavonskom Brodu.
Nakon predavanja bit će predstavljeni novi odobreni lijekovi protiv varoze
Ivan Živić

komentirajPČELARSKI DANI
10.2.2018OBAVIJEST
26.1.2018
Obavijest pčelarima

       Pozivamo da se jave pčelari koji žele pohađati radionicu iz Programa strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike-pčelare. Tema radionice je „Dobra pčelarska praksa“ a planira se realizirati u vremenu 5. do 8. veljače 2018.g. Radionica je besplatna, na završetku dobiva se Certifikat, a održavat će se u prostorijama Mjesnog doma Zrinski Frankopani u Slavonskom Brodu početkom 5.2.2018.g. u 8 sati.

       Zainteresirani se mogu javiti na mob. 091 446 0111 Stjepan Aračić.

       Program radionice je ovdje.
Upravni odbor UP Zrinski

komentirajPčelarski sajam Apimell 2018. u Italiji
19.1.2018
Posjet Pčelarskom sajmu Apimell 2018 u Italiji

       Udruga pčelara Zrinski organizira posjet međunarodnom sajmu pčelarstva u Italiji , Apimell 2018 u Piacenzi.  Vrijeme realizacije je od 2. do 4. ožujka 2018. godine. Cijena aranžmana je 999 kuna. U cijeni je uključen prijevoz, smještaj u hotelu (večera, doručak), ulaznica Apimell, osiguranje. Postoji mogućnost i obročne otplate.

       Informacije i rezervacija putovanja:  Šajnović Damir, mob: 098 494 160       Detaljnija ponuda ovdje.
Ivan ŽivićkomentirajPREDAVANJE
19.1.2018
Održano predavanje pčelara Janoša Balinta iz Zrenjanina

       U prepunom amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“u Slavonskom Brodu 18.1.2018.g. profesionalni pčelar Janoš Balint iz Zrenjanina (Vojvodina) održao je predavanje za pčelare na temu „Moj način pčelarenja s osvrtom na proljetni razvoj i sprečavanje rojenja“. Zanimljivo predavanje dva i pol sata  pažljivo je pratilo 150 pčelara članova naše udruge i gosti pčelari iz Đakova, Našica, Nove Gradiške, Novske i Bosanskog Broda.

       G. Janoš pčelari sa oko 800 košnica i detaljno je izložio svoj način pčelarenja s velikim brojem pčelinjih zajednica kroz pčelarsku godinu. Istakao je važnost kvalitetnog  uzimljavanja kojim počinje u kolovozu, prihrane pogačom u kolovozu, sirupom krajem rujna, pogačom sredinom veljače, sirupom početkom travnja te pogačom između dvije paše. Liječenje i borbu protiv varoe provodi tijekom godine trakama, oksalnom kiselinom jače koncentracije (45g na 1 l) i sublimacijom. Detaljno je opisao i svoj način sprečavanja rojenja istakavši važnost mlade matice u zajednici, pravovremeno proširivanje prostora i ventilaciju. Pokazao je  svoj način selenja, vrcanja i spremanja meda i pakiranje.

       Na kraju predavanja pčelari su postavljali i nekoliko pitanja na koje su dobili odgovore.
Ivan Živić

komentirajIN MEMORIAM - Ivan Vukovac
15.1.2018
IN MEMORIAM - Ivan Vukovac

      Poštovane pčelarke i pčelari, preminuo je naš dugogodišnji pčelar, voditelj pčelarske sekcije u Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici i član naše udruge Ivan Vukovac.       Ivan Vukovac rođen je 1942. godine u Velikoj Kopanici. Svima je bio dobro poznat kao dugogodišnji voditelj pčelarske sekcije u Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici. Cijeli svoj životni vijek Ivo je posvetio pedagoškom radu kao nastavnik u školi i pčelarstvu u slobodno vrijeme. Nesebično je prenosio svoja znanja i bogato pčelarsko iskustvo na mlade generacije učenika i pčelara. Mnogobrojne generacije učenika prošle su kroz pčelarsku sekciju koju je upravo Ivo osnovao 1975. godine, a dobar dio učenika upravo zahvaljujući Ivi i danas se uspješno bavi pčelarstvom.

      Učeničku zadrugu Osnovne škole „Ivan Filipović“ vodio je od 1972./73. školske godine do zaključno 1989./90. školske godine, a aktivno sudjelovanje u radu pčelarske sekcije napustio je početkom 2017. godine.

      Dugogodišnja iskustva i rad u pčelarskoj sekciji, odlučio je podijeliti kroz knjigu koja je nastala kao plod brojne dokumentacije sakupljane od osnutka sekcije 1975. godine sve do 2015. godine.

      Za svoj rad primio je mnogobrojna priznanja, a posljednje priznanje koje je primio bilo je priznanje istaknutom članu UP „Zrinski“, koje je primio 7. prosinca 2017. godine na svečanoj godišnjoj skupštini u Slavonskom Brodu.

      Njegov rad i djelo ostat će nam u vječnom sjećanju!

Posljednji ispraćaj dragog nam Ive biti će u utorak, 16. siječnja 2018. godine
u 13:00 sati na mjesnom groblju u Velikoj Kopanici.

Udruga pčelara Zrinski, Slavonski Brod

komentirajPREDAVANJE
13.1.2018
Poziv pčelarima na predavanje

       Pozivamo sve pčelare da dođu na predavanje koje će održati Janoš Balint, poznati profesionalni pčelar iz Vojvodine koji pčelari sa oko 800 košnica.

       Tema je:  „Moj način pčelarenja s osvrtom na proljetni razvoj i sprečavanje rojenja“
       Predavanje će se održati u četvrtak, 18.1.2018. u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ , Ivana Cankara 76 u Slavonskom Brodu.

Na predavanju će se moći pribilježiti i uplatiti za posjet sajmovima:

 1. Pčelarski sajam Beograd , nedjelja 4.2.2018.g. Polazak u 6 sati ispred Kauflanda. Cijena 100 kuna. Rezervacije kod Zdravko Junačko mob.091 543 3891. U slučaju da se autobus ne popuni put će biti otkazan.
 2. Pčelarski sajam Gudovac, subota 10.2.2018.g. Polazak u 6 sati ispred Kauflanda. Cijena 50 kuna. Rezervacije kod Zdravko Junačko mob.091 543 3891. U slučaju da se autobus ne popuni put će biti otkazan.
Upravni odbor UP Zrinski

komentiraj- ARHIVA -