DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Naslovnica 6 | Broj posjeta:
Čestitka
21.12.2017DONIRANI MED
18.12.2017
Doniranje meda

        Kao i proteklih godina Upravni odbor Udruge pčelara Zrinski prigodom nadolazećih blagdana donio je odluku o doniranju teglica meda preostalih od ocjenjivanja. Odlučeno je da se med donira župnom Caritasu, Zlatnom Cekinu, i jednoj obitelji u potrebi.
        Predsjednik Upravnog odbora prof.dr.sc. Stjepan Aračić i član Upravnog odbora Tomo Stojanović  uručili su slatke poklone Caritasu Župe Duha Svetog u Slavonskom Brodu i poliklinici i dječjem vrtiću Zlatni cekin. „Ova akcija osim humanitarnog karaktera ima svrhu i popularizirati zdravu prehranu kod najmlađih“ istakao je predsjednik prof.dr.sc.Aračić.  Fra. Ilija Jerković ravnatelj centra Zlatni cekin zahvalio je na donaciji kao i činjenici da se pčelari sjete djece u Zlatnom cekinu svake godine. Prilog sbtv može se pogledati ovdje:          Brodskoj obitelji Dugalić koja živi u Slavonskom Brodu u ruševnoj  kući teglice meda i prigodan poklon uručio je tajnik Udruge pčelara Zrinski Ivan Živić. Hrvatski branitelj Muharem Dugalić bez jedne noge, s mirovinom od 2500 kuna živi sa suprugom Zlatom i kćeri koja ima downov sindrom. Udruga Dobra volja iz Zagreba pokrenula je aktivnosti za pomoć ovoj obitelji, i dobri ljudi iz cijele Hrvatske već su se priključili ovoj humanitarnoj akciji. Tko želi uplatiti novčani iznos može na žiro račun Erste&Steiermarkische bank d.d. IBAN: HR05 2402 0061 1007 8707 5  Swift broj ESBCHR22 (za obitelj Dugalić), ili na drugi način pomoći javiti se Udruzi Dobra volja mob.091 515 2347.

Ivan Živić

komentirajSVEČANA SKUPŠTINA
12.12.2017
Svečana skupština UP Zrinski povodom 110.godišnjice održanog VI. Pčelarskog kongresa u Brodu na Savi

       Udruga pčelara “Zrinski“ održala je svečanu godišnju skupštinu 7.12.2017.g. a povod je bio da se ne zaboravi povijest i da se sadašnji članovi i pristigli gosti prisjete da je u Brodu n/S održan 1907.godine kongres hrvatskih i srpskih pčelara.

       Kako je u uvodu prisutnim članovima i gostima  istakao sadašnji  predsjednik Brodskih pčelara, prof.dr.sc. Stjepan Aračić , pčelarski kongres sazvan je u kr.i slob. gradu Brod na Savi na dan 22. kolovoza u 9 sati prije podne u dvorani gostionice „Cvijić“. Nazočno je bilo 150 pčelara zastupani su bili  iz svih slojeva naroda, a što je organizatora naročito veselilo.  Dan prije učesnici kongresa doputovali su vlakovima iz krajeva lijepe naše domovine. Na ovom kongresu zasjedanju su sudjelovali u većem broju i pčelari iz susjedne Bosne i Hercegovine, a  počastili su svojim dolaskom i izaslanici pčelarskih udruga iz kraljevine  Češke i Srbije te kneževine Bugarske.

       Lista prisutnih izaslanika pojedinih pčelarskih i gospodarskih društava na kongresu:
-Poljoprivredno društvo iz Beograda,zastupao  g. Aleksander  Mijaković iz Beograda
-Pčelarsko voćarska zadruga u Beogradu zastupao g. Krsto  Masulja iz Beograda
-Bugarsko centralno pčelarsko društvo iz Sofije,za stupao g. Marko K. Vačkov iz Suhindolja
-Pčelarsko privredno središnje društvo iz Bosne i Hercegovine, zastupali ga Stjepan Egzeta župnik i Hafiz Mehmed Hodžić, gradonačelnik  oba iz Bos.Broda.
- Slavonsko gospodarsko društvo u Osijeku, zastupao  f.  Gjuro pl. Ilić.
-Srpska pčelarska zadruga u Rumi, zastupali prof.Ivan Živanović, Gjorgije Kolarević i Marko Šaula svećenici iz Srijema.
-Pčelarsko društvo iz Vukovara,zastupali  Eugen Kamenar,ravnatelj realne gimnazije i Franjo Stigeltnajer, tajnik i učitelj u Vukovaru.
-Pčelarska podružnica iz Bos.Krupa, zastupao Nikola Skobala
-Pododbor pčelarskog društva u Zagrebu, zastupao August Matos  umir. učitelj
-Pčelarska podružnica u Derventi, zastupao Franjo Glosscl, zemaljski  financijski nadpovjerenik i pčelar bosanski.
-Pčelare iz požeške doline, zastupali su: Mijio Šepec, učitelj i Franjo Komcrman općinski bilježnik iz Ruševa i Mihovil Reitz  pučki učitelj iz Jakšića.

       Na kongresu je tajnik Franjo Stigelmajer pročitao zapisnik V.kongresnog zasjedanja koji je bio održan u kr.si.gradu Zagrebu,koji je bio ovjeren i potpisan bez primjedbi, a uzvanici-izaslanici su ga pažljivo saslušali  i popratili sa „Živio tajnik“, a blagajnik Eugen Kamenar, pročitao je izvještaj o financijama te da je kongres raspolagao sa 994,63 K., a rashod je 586,63 K.. Prema tome ostalo je čisto imovine od 408 K. uz teret od 100 K. za štampanje „Godišnjaka“. Izvještaj je prihvaćen te je kongresnom odboru i gosp. blagajniku uz priznanje podijeljen absolutarij. Poslije prihvaćenih izvještaja pristupilo se izboru novog saziva pčelarskog kongresa. Završetkom kongresa, održano je predavanje za pčelare.

       Pčelarska predavanja održana 22.kolovoza 1907 g.
1. Jovan Živanović iz Karlovaca održao predavanje na temu “Špekulativno prihranjivanje“.
2. M.K.Vočkov iz Suhindolj, Bugarska, održao predavanje na temu “O medištu“
3. Krsto Mrsulja iz Beograda,održao predavanje na temu “O plodištu“
4. Vinko Reš iz Potočana u Bosni, održao je predavanje  na temu “Važnost  pčelarenja sa gospodarskog gledišta“.
5. Gjorgje Kolarević  iz Vel.Radinaca održao predavanje na temu “Kako to da se na jednoj te istoj paši jedan pčelar  hvali a drugi tuži?“
6. Marko Šaula iz Rume održao je predavanje na temu “Iz rojidbe“.
7. Eugen Kamenar iz Vukovara održao predavanje na temu „Život pčelinje zajednice“.
8. Franjo Stigelmeyer iz Vukovara održao je predavanje na temu “Osnova zakona u zaštiti pčelarstva“.
                                                                          *****
       Poslije prezentacije i sjećanja kako su prije 110. godina brodski pčelari bili domaćini VI.               Pčelarskom kongresu i, tajnik Ivan Živić pročitao je odluku Upravnog odbora  UP“Zrinski“ o dodjeli Priznanja i Zahvalnica u povodu obilježavanja 110. Obljetnice održavanja VI.Kongresa pčelara u Brodu na Savi.
       Priznanja istaknutim članovima udruge i sekcijama: Mijo Čučman,  Ivo Vukovac, Irena Sudarević, Ladislav Konopka, Mihajlo Suško, Zdenko Veber, Marijan Geneja, Antun Lukičević, Jure Čuljak, Petar Guberac, Stjepan Aračić i Pčelarska sekcija“Pčela“ O.Š. Ivan Filipović iz Velike Kopanice.
       Zahvalnice za izvrsnu suradnju i doprinos u promicanju i poticanju razvoja pčelarstva: Vlado Prskalo, Željko  Burazović, Vladimir Štefanek, Srednja škola „Matije Antuna Reljkovića“  Slavonski Brod, UP“Nektar“Vinkovci, UP“Đakovština“Đakovo, UP“Nektar“N.Gradiška, UPSiB“Radilica“Osijek, UP“Zlatna dolina“Požega, Pčelarski savez VSŽ i Županijski pčelarski savez OBŽ.
       Zahvalnice  posthumno za bivše višegodišnje članove i njihovo djelovanje u Udruzi Zrinski, te njihov značajan doprinos u poticanju i promicanju pčelarstva: Stjepan Korčij, Ankica Brkić, Antun Kolesarić, Ivan Popić, Vili Ažman, Vinko Agostini, Đula Matej, Josip Piha, Rudolf Piha, Stjepan Safundžić, Alojz Rop, Josip Rupčić, Josip Korčij i Ankica i Ivan Jurjević.
Poslije svečane skupštine,doc.dr.sc. Goran Mirjanić iz Banjaluke održao je predavanje na temu „Kvalitetna prihrana pčela u funkciji veće produktivnosti pčelinjih zajednica“.

 

KRONOLOGIJA PČELARSTVA U BRODSKOJ POSAVINI
1896 : Dopisi iz Brodske posavine
1907 : VI. Kongres pčelara u Brodu na Savi kavana Cvijić
1937 : Obnoviteljska skupština
1968 : Osnovano Pčelarsko društvo „Jasinje“
1990 : Novi ime Udruga pčelara : „Zrinski“ Slavonski Brod
1998 : 90 godina ,Skupština, Izložba, Zbornik radova ,Bilten
2008 : 100 godina,  Skupština, Bilten , Zbornik radova
2017: 110 godina od kongresa pčelaru  Brodu na Savi
2018: 50 godina od osnutka Udruge pčelara „Jasinje”

Iz referata prof.dr.sc. Stjepana Aračića,  pripremio: Milan Kramer, fotografije: Mirko Čorak

komentirajSVEČANA SKUPŠTINA
4.12.2017
Poziv na svečanu Skupštinu

       Pozivamo  pčelare na svečanu Skupštinu UP Zrinski povodom 110 godina od  održavanja VI. Pčelarskog kongresa  u Brodu na Savi i 50 godina od osnutka Pčelarskog društva „Jasinje“ 1968. Skupština će se održati  u četvrtak 7.12. 2017. s početkom u 17 sati u amfiteatru SŠ „A.M. Reljković“ u Slavonskom Brodu.

Dnevni red:

  1. Pčelarski Kongres 1907. Brod na Savi referat (Stjepan Aračić)
  2. Dodjela Priznanja za doprinos u razvoju pčelarstva u Brodskoj Posavini.
  3. Prijedlog financijskog plana za 2018. godinu.

PREDAVANJE  doc. dr. sc.Goran Mirjanić, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Banjaluci, ekspert za područje pčelarstva, jedan od najangažiranijih stručnjaka po ovim pitanjima ne samo u BiH, već i u široj regiji. Tema je:

„KVALITETNA PRIHRANA U FUNKCIJI VEĆE PRODUKTIVNOSTI PČELINJIH ZAJEDNICA“

 

UO UP „Zrinski“

komentiraj12. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
30.11.2017
Na Katarinskom sajmu proglašeni rezultati ocjenjivanja meda

       I ove godine od 23 - 26.11. naša udruga pčelara sudjelovala je na 22. Katarinskom sajmu. Na lijepo uređenom štandu dežurali su naši pčelari. Mnogi posjetitelji zastajali su ispred štanda, kušali različite vrste meda i informirali se o korištenju pčelinjih proizvoda u prehrani, te o pčelarstvu općenito.

       U sklopu programa sajma u subotu 25.11.2017.g. u 15 sati održana je sjednica UO Slavonski med , a u 16 sati radionica za pčelare na temu „Slavonski med“. Voditelj radionice bio je Željko Vrbos iz Virovitice,  predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda i Željko Burazović pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

       U 18 sati u prisustvu većeg broja pčelara, gostiju iz susjednih udruga i posjetitelja sajma proglašeni su rezultati 12. Međužupanijskog ocjenjivanja meda.

       G. Željko Burazović, g. Željko Vrbos, predsjednik UP Zrinski Stjepan Aračić, i tajnik Ivan Živić uručili su plaketu za najbolje ocjenjeni med, medalje  za šampione grupa,  te 45 diploma zlatnog obilježja, 51 srebrenog obilježja i 11 brončanog obilježja.

       Pčelarima iz drugih županija  koji nisu preuzeli svoje diplome bit će poslane poštom.
Ivan Živićkomentiraj12. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
22.11.2017
Održano 12. Međužupanijsko ocjenjivanje meda

       Ove godine odlukom UO raspisan je Javni natječaj za 12. Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Natječaj je objavljen na našoj web stranici i u Hrvatskoj pčeli.

       Prema natječaju na 12. Međužupanijsko ocjenjivanje meda pristiglo je 107 uzoraka. Pristigli su uzorci po vrstama:  bagrem 28 uzoraka, cvjetna24  uzorka, medljikovca 14,  kestena 10,  ostale vrste (amorfa, facelija, drača, kadulja, lipa, livada, metvica, suncokret, uljana repica) 31 uzorak.

       Mjerenje vlage svim uzorcima izvršeno je 18.11.2017. u prostorijama Mjesnog odbora Zrinski Frankopani u vremenu 17 do 19 sati. Dana 19.11.2016. u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“ dva ocjenjivačka suda sastavljena od poznatih pčelara iz Vinkovaca i Sl.Broda, a koji imaju razvijene sposobnosti i iskustvo u ocjenjivanju meda, radili su senzoričko ocjenjivanje meda ( boja , okus, miris) u vremenu od 10 do 13 sati.

       Proglašenje rezultata i svečana podjela diploma bit će na 12. Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani“Vijuš“ u Sl.Brodu u subotu 25.11.2017.g. u 18 sati u sklopu programa. Pozivamo sve pčelare koji su sudjelovali u natjecanju da se odazovu i preuzmu svoje medalje i diplome.


Rezultati 12. Međužupanijskog ocjenjivanja meda:

1. Najbolje ocjenjeni med i šampion grupe -  cvjetni: uzorak br. 46, pčelar Josip Užarević, Gundinci
2. Šampion grupe -  bagrem: uzorak br. 77,  Pčelarstvo Tomić, Đakovo  i Marina Zirdum Gundinci, uzorak br 41.
3. Šampion grupe –medljikovac (medun): uzorak br. 58 Ivan Matijević, Škrljevo 
4.Šampion grupe kesten – uzorak br. 6, OPG Knežević Ivan, Šiškovci
5. Šampion grupe: ostale vrste, (kadulja) – uzorak br. 5, OPG Knežević Ivan, Šiškovci.       Najboljima čestitamo, a ostalima želimo da se potrude da imaju još bolje uzorke u slijedećoj pčelarskoj godini.

       Tablicu s rezultatima možete pogledati ovdje.
Ivan ŽivićkomentirajPREDAVANJE
19.11.2017
Održano predavanje prim.mr.sc.Josip Lončar, dr.med.

       Dana 16.11.2017.g. prim.mr.sc. Josip Lončar, dr.med. specijalist obiteljske medicine iz Bjelovara održao je zanimljivo predavanje u amfiteatru Srednje škole „Matija Antun Reljković“u Sl.Brodu za sto prisutnih pčelara i ostalih prisutnih na temu „Uloga meda u prevenciji i unapređenju zdravlja“.

        Predavač je istaknuo veliku ulogu meda i drugih pčelinjih proizvoda u zdravoj prehrani, prevenciji i liječenju bolesti. Naročito je istakao i naglasio da iako smo u 21. stoljeću kad imamo vrlo dobre lijekove, med i dalje ima izuzetno važno značenje. Zato što ima 500 sastavnica, do savršenstva izbalansiranih, ne samo za pčele nego i za nas ljude.  U svakoj dobi je koristan, i u prevenciji i u liječenju određenih bolesti. Preporučuje svakodnevno konzumiranje meda u količini 1g/1kg tjelesne mase osobe za stvaranje imuniteta i zdravlje organizma.
Ivan ŽivićkomentirajObavijesti
8.11.2017
Obavijesti pčelarima

       1. Poziv  na predavanje

       U cilju promocije zdrave prehrane i većeg korištenja meda i pčelinjih proizvoda Udruga pčelara Zrinski Slavonski Brod organizira predavanje na temu: „Uloga meda u prevenciji i unaprjeđenju zdravlja“

       Pozivamo sve pčelare i druge zainteresirane da prisustvuju predavanju koje će se održati 16.11.2017. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ Ivana Cankara 76, Slavonski Brod.
       Predavač  je  prim.mr.sc. Josip Lončar, dr. med. specijalist obiteljske medicine, iz Bjelovara, dugogodišnji liječnik, stručnjak za apiterapiju i veliki promotor upotrebe pčelinjih proizvoda. Na predavanju čut ćemo o medu kao hrani i  lijeku, o korištenju meda i drugih pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti.

       2. Važna obavijest

       Svaki dan od ponedjeljka 13. do petka 17. studenog 2017. godine od 8 do 16 sati u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“, Ivana Cankara 76, Slavonski Brod povjerenik Ladislav Konopka  obavljati će ažuriranje podataka za potrebe Evidencije pčelara  i pčelinjaka za narednu 2018. godinu. Odlukom UO HPS-a, prilikom predaje godišnjih dojava broja pčelinjih zajednica svaki pčelar dužan je uplatiti 2,5 kn/košnici.

       Ažuriranjem u EPP pčelar ostvaruje pravo na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, te sva ostala prava koja proizlaze temeljem evidentiranog broja pčelinjih zajednica. Za eventualne nejasnoće ili nemogućnosti odaziva u navedenom terminu kontaktirajte povjerenika na broj 098 959 1448.

       3. Ocjenjivanje meda

       Svi koji žele mogu donijeti med na ocjenjivanje prilikom dolaska na predavanje 16.11.2017.g. ili dolaska na ažuriranje podataka Evidencije pčelara i pčelinjaka. Podsjećamo,  ocjenjivanje je 19.11.2017.g. a za ocjenjivanje uzorka predaju se dvije teglice od 450g. Uplaćuje se 60 kuna prvi uzorak (2 teglice), ostali uzorci 50 kuna.

UO UP ZRINSKI

komentirajEDUKACIJA
5.11.2017
Prevencijom do zdravlja kroz pčelarstvo kao izvan nastavnu aktivnost

       Tijekom listopada na  području Policijske postaje Vrpolje realiziran je prvi dio projekta „Prevencijom do zdravlja kroz pčelarstvo kao izvan nastavnu aktivnost.“  Projekt je proveden uz potporu i suradnju  s Udrugom pčelara „Zrinski“ i Pčelarskom sekcijom OŠ „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice. Drugi dio projekta planira se za proljeće 2018. u pčelinjaku.

       U osnovnim školama u Vrpolju, Sikirevcima, Donjim Andrijevcima, Garčinu, Oprisavcima, Gundincima, Velikoj Kopanici i Slavonskom Šamcu policijski službenik struč. spec. crim.  Mirko Čorak  pčelar, održao je zanimljiva predavanja o pčelarstvu kojim učenici mogu na pozitivan način ispuniti svoje slobodno vrijeme. Na predavanju se moglo vidjeti košnicu sa živim pčelama (apisarij), osnovni pčelarski pribor i opremu, razne vrste meda, saće i dr.

       Čulo se mnogo zanimljivih informacija o životu pčela i organizaciji njihova rada u košnici, sakupljanju meda i drugih pčelinjih proizvoda, voska, propolisa, pčelinjeg otrova i matične mliječi. Tijekom predavanja učenici su postavljali i pitanja na koje su dobili odgovore.

        Na kraju predavanja svi su kušali jedinstveni i slatki čudni dar prirode, pčelinji proizvod MED.
Ivan ŽivićkomentirajJAVNI NATJEČAJ
22.10.2017
Ocjenjivanje meda

       

Udruga pčelara “Zrinski”, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije 19.11.2017. organizira 12. Međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu, s međunarodnim sudjelovanjem.

JAVNI NATJEČAJ

Prijava za natjecanje:
1.Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari.

2. Za svaki uzorak meda je potrebno dostaviti dvije staklenke od 450 grama meda.
Med koji se predaje na ocjenjivanje ne smije biti kristaliziran i mora biti procijeđen. Na staklenci treba  navesti:
ime iprezime pčelara, adresu, broj telefona, vrstu meda, lokaciju s koje med potječe i godinu proizvodnje.

3.Uzorci se mogu dostavljati do 17.11.2017. g. osobno ili poštom na adrese:
- Ahel Marijan, Hrv.branitelja  74 Bartolovci, 35252 Sibinj  mob. 091 586 1626,
- Kovačević Zvonko, S.Radića 87, 35209 Bukovlje,  mob.098 910 3948
- Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu, mob. 099 352 3875.

 4.Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna za prvi uzorak (dvije staklenke), i 50 kuna  po uzorku za ostale uzorke. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: HR26 2340009 1100014487.
Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni na www. up-zrinski.hr  najkasnije 23.11.2017.g. a   proglašenje rezultata i podjela medalja i diploma je na 22. Katarinskom sajmu od 23. do 26.11.2017.g. u Slavonskom   Brodu u  dogovoru sa organizatorom.

Sav med prikupljen za potrebe ocjenjivanja bit će doniran u humanitarne svrhe.

Organizacijski odbor natjecanja,

UP ZRINSKI

komentirajObavijesti
15.10.2017
Obavijest pčelarima

       Podsjećamo sve pčelare – vlasnike pčelinjaka na obavezu registracije pčelinjaka u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) koji vrši HPA u Sl.Brodu, Mesićeva 1, od 8-14 sati. Za upis je potrebna osobna iskaznica i OIB. Upis je do 31.10.2017.g. besplatan. Ovim upisom u JRDŽ ne proizlazi obveza upisnika u druge registre i baze podataka.

       Napominjemo da se ovaj upis ne odnosi na i dalje obvezu godišnjeg upisa i ažuriranja Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2018.g. koju će prema odluci UO HPS odraditi do 20.11.2017.g. kao i do sada povjerenik Ladislav Konopka o čemu ćemo naknadno obavijestiti.


       Isplaćene su potpore pčelarima objavljeno je na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Opširnije...

UO UP ZRINSKI

komentirajPetnja 2017.
1.10.2017
Održano obiteljsko druženje pčelara na jezeru Petnja

       U nedjelju 24. rujna 2017.g. održano je tradicionalno godišnje obiteljsko druženje pčelara na jezeru Petnja. Druženju je prisustvovalo stotinu pčelara i članova obitelji. 

       Razgovaralo se o protekloj pčelarskoj sezoni kao jednoj od dobrih, te uz brojne druge pčelarske teme druženje je na kraju i uz pjesmu  potrajalo  do kasno poslijepodne.


Ivan Živić


komentirajOdržano predavanje
1.10.2017
Priprema pčelinjih zajednica za zimovanje

       Dana 21.09.2017. pčelar Luka Šebelić, član Pčelarskog društva Zagreb, održao je gostujuće predavanje. Tema predavanja bila je Priprema pčelinjih zajednica za zimovanje.

       Na početku predavanja predstavljen je rad matičnog pčelarskog društva, zatim ponešto o vlastitom pčelarskom putu i načinima rada sa LR, farrar i AŽ košnicama, osim toga bilo je govora, uz prikazivanje većeg broja kratkih filmova snimljenih tokom rada sa pčelama, o plastičnim okvirima i njihovoj primjeni, naročito kod uzimljavanja, zatim o višenamjenskoj podnici i njenoj ulozi u tretmanu i kontroli pada varoe, takođe i o pripremi košnica i pčela, te o potrebnoj prihrani i radovima prije zime.

Ivan Živić

 

 

 

 

 

 

 
komentirajPOPLAVA U ZADRU
16.9.2017
Poziv za donaciju

       Poplava u Zadru  odnijela je pčelaru Zlatku Elvediji oko 130 košnica 60 nukleusa i oplodnjaka. Facebook stranica Pčelarstvo u srcu organizira prikupljanje donacija u vidu košnica i nukleusa sa pčelama, praznih nastavaka okvira, podnica, šećera i druge opreme.

       Pomoć je organizirana po županijama tako da u svakoj županiji postoji koordinator kojemu se dostavljaju donacije te će se iste evidentirati i poslati u Zadar. Iz naše županije koordinator je Krešimir Lesan iz Sibinja za kontakt i donacije nazovite na mob. 091 164 9373.


       Više o svemu na ovoj poveznici.

Ivan Živić

komentirajPOZIV na stručna predavanja
16.9.2017
Poziv pčelarima, predavanje, druženje na Petnji

1. Pozivamo pčelare na predavanje koje će održati  Luka Šebelić, pčelar iz Zagreba  21.9.2017. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Sl.Brodu. Tema je „Radovi na pčelinjaku u jesen“


2.  Pozivamo pčelare na tradicionalno  godišnje druženje na jezeru Petnja koje će se održati 24.9.2017. (nedjelja) početkom u 11 sati. Kotizacija je 50 kuna za članove UP Zrinski (u cijenu je uključeno i piće), a za članove obitelji je gratis. Uplata i prijava je na predavanju blagajniku Zdravku Junačko ili na mob. 091 5433 891.
Ivan Živić

komentirajPožar na pčelinjaku
11.7.2017
Požar na pčelinjaku

       Na pčelinjaku Marka Guberca pčelara iz Sl.Broda, člana naše udruge dogodio se požar u petak 7.7.2017.g. u večer koji je najvjerojatnije podmetnut. Srećom požar se nije proširio pa je samo dio pčelinjaka (20 košnica – nukleusa punih pčela) u potpunosti izgorjelo. Pčelinjak je propisno smješten u šumi u blizini sela Kaniža. Marko ne može dokučiti razlog i povod ovom vandalizmu u kojem su žive pčele izgorjele. Slučaj je prijavljen policiji koji tragaju za počiniteljem.
komentirajDezinsekcija
6.7.2017
Obavijest o dezinsekciji komaraca

       


    TRETIRANJE ODRASLIH KOMARACA - POLOJ - NEDJELJA 8. srpnja


    Opširnije...
komentirajDezinsekcija
7.6.2017
Obavijest o dezinsekciji komaraca

               Obaviještavamo pčelare da će tvrtka ECO ENERGY d.o.o. iz Slavonskog Broda provoditi dezinsekciju komaraca na području općine Oprisavci dana 12.06.2017. u večernjim satima između 19:30 do 21:30.

       Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cyperbase i Cymina ultra, toplim zamagljivanjem (nosač Kajgol ulje) i hladnim orošivanjem (nosač voda).       Također, dezinsekcija komaraca provoditi će se i na području općine Bebrina dana 13.06.2017. u večernjim satima između 20:00 do 21:30.

       Dezinsekcija će se provoditi preparatom Cymina ultra, toplim zamagljivanjem (nosač Kaigol ulje).
komentirajIN MEMORIAM
02.5.2017
In memoriam - Ankica Brkić

       Preminula je Ankica Brkić, dugogodišnja pčelarka i članica naše udruge te dugogodišnja promotorica pčelarenja u Brodsko-posavkoj županiji. Rođena je na blagdan Sv. Antuna, 13. lipnja 1937. godine. Pčelarsku školu završila je 1958. godine,  a već 1960. godine proglašena je voditeljicom ogledne pčelarske stanice za Slavoniju i Baranju.1965. godine sudjelovala je u osnivačkoj skupštini Udruge pčelara „Jasinje“ te je 10 godina obavljala funkciju članice upravnog odbora.

       O svojim spisateljskim radovima gđa Brkić je rekla: Prvi moji izvještaji počeli su u školi 1957. godine kada me je od svih učenika zapazio Dragutin Loc. Mojih članaka ima po svuda; u Pčelarstvu Zagreb, Pčeli Osijek, Gospodarskom listu Zagreb, reviji Selo, Pčelarstvo Beograd, u više od 100 članaka. Najviše je  pisala izvještaje jer ju  je škola proglasila za voditeljicu Ogledne pčelarske stanice za Slavoniju i Baranju. Vršila je  razne pokuse što je škola tražila i slala pismene uspjehe i neuspjehe.
       Ankica Brkić bila je prva Pčelarka sa završenom pčelarskom školom u Novom Vinodolskom 1958. godine.

       22.2.2009. Ankica Brkić dobitnica je POVELJE za dugogodišnje promoviranje pčelarstvu Brodsko-posavskoj županiji.

       Pčelarska Legenda i pčelarska enciklopedija sa na desetke objavljenih radova o pčelarstvu. O njoj su snimljene tv-emisije, Tv-prilozi,... a ujedno je bila dopisnik i izvor informacija za Brodsku posavinu. Živjela je i radila za dobrobit pčelarstva kako prije trideset i više godina. ANKICA BRKIĆ JEDNA I NEPONOVLJIVA  u pčelarstvu brodske posavine.
Ankica Brkić prisutna na godišnjoj skupštini, još uvijek bilježi u svoju bilježnicu


Posljednji ispraćaj biti će u srijedu 3. svibnja 2017. u 15 sati na mjesnom groblju u Kobašu.


Predsjednik UP Zrinski Stjepan Aračić

komentirajAnketa
30.4.2017
Uzroci gubitaka pčelinjih zajednica

       U cilju istraživanja što točnijeg utvrđivanja uzroka gubitaka pčelinjih zajednica i uspješnosti prezimljavanja 2016/2017  molimo vas pčelari da ispunite što je točnije moguće ovu ANKETU

       Anketa je otvorena do 31.5.2017.g. i anonimna je, a ako želite možete i navesti  svoje podatke.

Ivan Živić

komentirajStručna ekskurzija u Italiju
23.4.2017
Slavonski pčelari posjetili talijanske pčelare u mjestu Bibbiena i Soci

       Slavonski pčelari posjetili talijanske pčelare u mjestu Bibbiena i Soci.
       U organizaciji PU“Baranja“Beli Manastir, na dvodnevnu stručnu ekskurziju krajem ožujka u Italiju je išlo 52 pčelara iz 10-tak udruga  iz cijele Slavonije među kojima je bilo i desetak članova naše udruge.

       Tu je  bila slijedeća ekipa: četiri predsjednika udruga: Aračić, Agelić, Ačimović, Tomić, četiri proizvođača matica: Agelić, Kovačić, Pajnić, Pavlović, dva suca Suda časti HPS-a: Kramer i Jakubek, otkupljivač meda Vlajnić, vlasnici pčelarskog poduzeća  LIP-Gonji Andrijevci, nekoliko blagajnika i dopredsjednika udruga, ostali pčelari a bilo je tu i nekoliko supruga pčelarki  i nekoliko odrasle djece. Prvo odredište u Italiji  bila je  Bibbiena  gdje su slavonski pčelari posjetili  pčelarsko poduzeće Apicoltura  Casentenese.  Više o ovoj ekskurziji u tekstu g. Kramera na web stranici radilica-osijek.hr objavljenom 2. travnja 2017.g.

Ivan Živić

komentirajČestitka
12.4.2017
Sretan Uskrs!

Važna obavijest pčelarima
11.3.2017
Važna obavijest pčelarima

       1. Obavještavamo pčelare koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara da mogu dobiti potporu tj. povrat sredstava prema Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa 2017-2019.
       2.  Za korištenje potpora mjere 2 (suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze) pčelari mogu ako žele prijavu i predbilježbu za nabavku lijekova vršiti na isti način kao i prošle godine u Veto d.o.o. bivša Veterinarska stanica Argus, Osječka ulica 278, Slavonski Brod do 28.3.2017. Radno vrijeme je svaki dan od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, nedjeljom od 8 do 12 sati. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i svojim potpisom pčelar će potvrditi vrstu i količinu  VMP koji naručuje. Odobrena VMP su ista kao i prošle godine, a u ponudi su Thymovar cijena 140 kuna, Apuguard cijena 180 kuna, Check mite cijena 135 kuna, i Bayvarol 130 kuna. Svi preparati pakirani su tako da u jednom pakiranju ima dovoljno lijeka za 5 košnica.
Informacije o predbilježbi tel. 035 269 444.

5.4.2017.
OBAVIJEST: Stigli su naručeni lijekovi protiv varoze. Pčelari ih mogu preuzeti u radno vrijeme u Veterinarskoj ambulanti Veto d.o.o.


       3. Važno je prikupljene račune za povrat sredstava na propisani način dostaviti do  20.4.2017.  Agenciji za plaćanja.
       4.  Provođenje i korištenje svih mjera potpora za pčelare opisana su u Pravilniku kojeg molimo da pročitate kako nebi bilo nesporazuma, a možete ga pogledati OVDJE.

komentirajPOZIV pčelarima
4.3.2017
Obavijest

       Čast nam je pozvati Vas na stručno predavanje na teme:
Aktualnosti vezane uz bolesti i sprečavanje gubitaka u pčelarstvu", Izv. prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet.
i
Kritične točke u suzbijanju rojenja i kontroli bolesti pčela”, Zlatko Tomljanović, dr.vet.med.

Vrijeme održavanja predavanja: 9.3.2017. u 18.00 sati
Mjesto održavanja predavanja:
Srednja škola Matije Antuna Reljkovića - Ul. Ivana Cankara 76, Slavonski Brod

komentirajSkupština
3.3.2017
Održana redovna izvještajna Godišnja skupština

       U nedjelju 26. veljače 2017. godine Udruga pčelara „Zrinski“ održala je redovnu izvještajnu Godišnju skupštinu. Skupštinu je otvorio predsjednik prof.dr.sc. Stjepan Aračić, a nazočilo je veliki broj pčelara članova, gosti iz Vinkovaca, N.Gradiške, Sibinja, Vrbanje, v.d.tajnica HPS-a Ankica Dušević i urednik Hrvatske pčele Vedran Lesjak.


       Na skupštini su podnešena uobičajena izvješća za proteklu godinu, i usvojen je Plan rada za tekuću godinu. V.d. tajnica HPS-a  Ankica Dušević upoznala je pčelare s novostima i proteklim aktivnostima HPS-a, a Vedran Lesjak  je govorio o  politici poticaja i mjerama razvoja pčelarstva u 2017.g.


       G. Luka Klancir iz MyBeeLine iz Zagreba održao je zanimljivo predavanje na temu: Aplikacija za upravljanje i potporu pčelarstvu i pčelarskim aktivnostima.

 

Ivan ŽivićkomentirajPOZIV pčelarima
19.2.2017
Obavijest

       Sukladno odluci Upravnog odbora UP „Zrinski“ Slavonski Brod od  10.1.2017. godine, svim pčelarkama i pčelarima članovima UP „Zrinski“ i drugim zainteresiranima koji se žele učlaniti u udrugu  upućuje se

P O Z I V

       na redovnu Godišnju izvještajnu skupštinu UP „Zrinski“ koja će se održati u nedjelju 26. veljače 2017. godine početkom u 10 sati u srednjoj školi “Matija Antun Reljković“, Ivana Cankara 76, u Slavonskom Brodu. Očekujemo dolazak iz Zagreba nove  v.d. tajnice HPS Ankice Dušević i  urednika Hrvatske pčele Vedrana Lesjaka i njihovo kraće izlaganje o novostima i aktivnostima u HPS.

Nakon uobičajenih točaka dnevnog reda slijedi:

-Tombola, 10 kuna komad

-Predavanje: Aplikacija za upravljanje i potporu pčelarstvu i pčelarskim aktivnostima
 Luka Klancir, MyBeeLine - Zagreb

-Domjenak

       Prije početka skupštine moći će se uplatiti članarina za 2017. godinu i to:

              -300 kuna član HPS (11 brojeva časopisa „Hrvatska pčela“) i član UP „Zrinski“ ili
              -75 kuna samo član UP“Zrinski“

Predsjednik UP „Zrinski“
prof.dr.sc. Stjepan Aračić
komentirajPOZIV pčelarima
6.2.2017
Nabava meda

       Iz Grada Slavonskog Broda obavijestili su našu udrugu o njihovoj sljedećoj namjeri: 

       U cilju poboljšanja zdrave prehrane učenika u osnovnim školama od naše udruge traže informaciju o mogućnosti nabavke kvalitetnog meda od naših pčelara. Med bi se isporučivao školskim kuhinjama u matične i područne škole Grada Slavonskog Broda. Okvirna mjesečna količina meda koju bi bilo potrebno isporučiti je cca 310 kg.

       U tom cilju pozivamo zainteresirane pčelare naše udruge da dođu na sastanak u četvrtak 9.2.2017.g. u 18 sati u mjesni dom Zrinski Frankopani radi više informacija.

       Dodatne informacije mob. 091 446 0111 (Aračić), ili mob. 098 552 098 (Živić).

komentirajPredavanje
28.1.2017
Održano predavanje

       U četvrtak 26.1.2017.g.   u 17.30 sati u prepunom amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu  pčelar Slobodan Jevtić održao je predavanje na temu:

Kako sačuvati pčele u ovoj lošoj godini, varoa, prezimljavanje, proljetna voćna priprema, kako raditi ispravno, posljedice lošeg rada, medljikovac.“

       Osim naših članova predavanju su prisustvovali i brojni pčelari gosti iz Đakova , Vinkovaca, Našica, Nove Gradiške i iz drugih mjesta , te iz BiH.
Ovaj vrsni predavač puna dva sata izlagao je svoja iskustva, spoznaje te iznosio prijedloge i savjete u cilju uspješnijeg pčelarenja. 

       Spec. dvm. Snežana Milosavljević izlagala je temu: „Američka gnjiloća“

 

Ivan ŽivićkomentirajPOZIV na stručna predavanja
22.1.2017
Poziv pčelarima na predavanje

       Pozivamo pčelare  da dođu na stručno predavanje koje će održati:

1. Slobodan Jevtić,  pčelar iz  Kostolca, Republika Srbija , a tema je:
„Kako sačuvati pčele u ovoj lošoj godini, varoa, prezimljavanje, proljetna voćna priprema, kako raditi ispravno, posljedice lošeg rada, medljikovac“
2. Snežana Milosavljević, spec. DVM:   „Američka gnjiloća“

       Predavanja će se održati u četvrtak 26.01.2017.g. u 17.30 sati u amfiteatru srednje škole M. A. Reljković, I. Cankara 76, u Slav. Brodu.

       Molimo zainteresirane za posjet Pčelarskom sajmu u Gudovac da se na predavanju  predbilježe i uplate kod blagajnika Zdravka Junačko mob: 091-54-33-891 (60 kn). Prijave se primaju do popunjenja autobusa. Minimalni broj prijava za organizaciju putovanja je 40. Polazak autobusa je ispred Kauflanda u subotu 11.2. 2017.g. u 6 sati.

komentirajPOZIV na stručna predavanja
11.1.2017
Poziv pčelarima na predavanje


       U sklopu 19. „Poljoprivredno poduzetničkih ideja 2017.“ PU „Nektar“ Nova Gradiška u suradnji s Brodsko-posavskom županijom, Savjetodavnom službom, CTR-om, TZ i gradom Nova Gradiška organiziraju stručna predavanja za pčelare. Predavanja će se održati 21.1.2017.g u Domu kulture Nova Gradiška početkom u 10 sati . Teme i predavači:
1. 10.00 - 10.45
ISKUSTVA S AMERIČKOM GNJILOĆOM– Vlado Godić, dr.vet.med.
2. 10.45 – 11.30
PROLJETNA PRIPREMA PČELA - Vlado Godić, dr.vet.med.
3. 11.30 – 12.00
TEHNIKA RADA SA LR KOŠNICOM – Igor Petrović, dipl.ing.agr.
4. 12.00 - 12.30
PRIPREMA PČELA ZA ZIMU – Igor Petrović, dipl.ing.agr.

komentiraj- ARHIVA -