DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Naslovnica 3 | Broj posjeta:
Čestitka
20.12.2014
Sretan Božić i Nova godina!

Doniran med
25.11.2014
Doniran med

       Na svojoj sjednici Upravni odbor PU Zrinski donio je odluku da se referentni uzorci meda koji su dostavljeni na 9. Međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu poklone u Zlatni Cekin-Ustanovu za rehabilitaciju i odgoj djece. Predsjednik PU Zrinski prof.dr.sc. Stjepan Aračić i tajnik Ivan Živić povodom nastupajućih blagdana posjetili su 16.12.2014.g. i uručili slatke poklone za djecu teglice meda upravitelju fra. Iliji Jerković .

       Nakon čestitki za nastupajuće blagdane i želja za puno uspjeha u njihovom humanitarnom radu, fra. Ilija zahvalio je na vrijednoj donaciji i istakao da će med dobro doći onima kojima je i najpotrebniji.


Ivan Živić

komentirajNovo
9.12.2014
Kalendar radova u pčelinjaku

       Pogledajte novi tekst u rubrici: Kalendar radova u pčelinjaku - prosinac.

komentirajKatarinski sajam - Slavonski Brod 2014.
25.11.2014
PU Zrinski na 19. Katarinskom sajmu

       PU Zrinski i ove godine sudjelovala je na 19. Katarinskom sajmu koji se održavao od 20.11. do 23.11.2014. g. u Sl. Brodu. Više od 230 izlagača brojnim posjetiteljima tijekom četiri sajamska dana predstavili su svoje proizvode, usluge i ideje. Isto tako održani su brojni programi i predavanja. Tako je održano i predavanje za šezdesetak prisutnih pčelara 22.11.2014. g. (subota). Predavanje je održao poznati pčelar dr. Stipan Kovačić.

       Naša udruga imala je svoj štand na kojem su dežurali svaki dan pčelari od 9 do 21 sat. Na lijepo uređenom štandu  mnogi posjetitelji su zastali i kušali različite vrste meda, razgovarali o pčelama i pčelarstvu sa dežurnim pčelarima. Tako je i predsjednik RH dr. Ivo Josipović obilazeći štandove na sajmu 22.11.2014. posjetio i  štand PU Zrinski kratko razgovarao sa prisutnim pčelarima i kušao med.

       Svim posjetiteljima davani su savjeti i preporuke za redovno korištenje pčelinjih proizvoda u prehrani. U subotu 22.11.2014.g. u sklopu programa u 18.15 sati u prisustvu većeg broja prisutnih pčelara te drugih posjetitelja, proglašeni su rezultati  9. Međužupanijskog ocjenjivanja meda. Predsjednik prof.dr.sc. Stjepan Aračić i tajnik Ivan Živić uručili su pčelarima diplome zlatnog , srebrenog i brončanog obilježja za najbolje ocjenjene medove. Fotografije možete pogledati ovdje.

Ivan Živić

komentirajOcjenjivanje meda
18.11.2014
Održano 9. međužupanijsko ocjenjivanje meda

       U organizaciji PU Zrinski u nedjelju 16.11.2014. u prostorijama srednje škole „Matija Antun Reljković“ održano je 9. Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno  59 uzoraka od pčelara iz Brodsko-posavske i ostalih županija Republike Hrvatske.

       Organoleptičko ocjenjivanje izvršili su poznati pčelari sa višegodišnjim iskustvom: Mato Idžojtić iz Vinkovaca, Stanko Čuljak iz Vinkovaca, Antun Jukić iz Sl.Broda, Željko Oreč  iz Sl.Broda i Marko Guberac iz Sl.Broda. Svim uzorcima izmjerena je vlaga. Iako su pčelari ovu godinu bilježili kao jednu od najlošijih , kvaliteta pristiglih uzoraka je neupitna što pokazuju rezultati. Tako će i ove godine biti proglašen med  šampion, a za 18  uzoraka pčelari će dobiti diplome zlatnog obilježja, za 26  uzoraka srebrenog obilježja, a za 13  uzoraka brončanog obilježja, a jedan uzorak dobiva priznanje.

       Proglašenje rezultata i podjela diploma biti će na Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani „Vijuš“ u Sl.Brodu u subotu u 18.15 sati u sklopu programa. Pozivamo sve pčelare koji su sudjelovali na natjecanju da se odazovu i na predavanje pčelara dr.Stipana Kovačića u 16 sati , a nakon toga preuzmu svoje diplome. Rezultate ocjenjivanja možete pogledati ovdje, a fotografije sa ocjenjivanja ovdje.

Ivan Živić

komentirajAktivnosti PU Zrinski
9.11.2014
Aktivnosti pčelarske udruge Zrinski

       Pčelari u posjeti učenicima
       Pčelari naše udruge Stjepan Aračić, Zdenko Veber i Ivan Živić posjetili su 30.10.2014.g. OŠ „Đuro Pilar „ Kolonija u Sl.Brodu i sudjelovali u realizaciji teme iz zdravstvenog odgoja „Zdrava prehrana – med“ za učenike 1. do 4. razreda. Istaknuto je da je med od velike pomoći kod raznih zdravstvenih tegoba. Izniman je izvor energije pa je pogodan za mlade i za sportaše jer povećava izdržljivost i smanjuje zamor mišića. Ova jedinstvena zlatna i slatka tekućina ukusna je i mnogo zdravija od bijelog šećera.

       Na kraju savjet i poruka djeci i odraslima je da očuvaju svoje zdravlje i vitalnost uz ovaj čudni dar prirode. Učenici su pažljivo slušali pčelare i postavljali im različita pitanja o pčelama i medu na koje su dobili odgovore. I na kraju najvažniji slatki dio: u redu se čekalo da se kuša i zasladi medom. Zahvaljujemo učiteljici Mirjani Dolibašić Pešut na pozivu i velikom trudu pri realizaciji ove teme iz ZO , a u cilju promicanja zdrave prehrane medom.
Slike ovdje...

       Održano predavanje
       U organizaciji PU Zrinski, u skladu sa planom i programom obučavanja pčelara u 2014.g, 30.10.2014.g. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Sl.Brodu dr.sc. Ivana Tlak Gajger, dr.vet.med sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta održala je zanimljivo, poučno i vrlo korisno predavanje  na temu „Američka gnjiloća“. Vrlo aktualna tema privukla je oko sto pčelara koji su pažljivo slušali stručno izlaganje naše poznate znanstvenice čija je domena istraživanja bolesti pčela. Istakla je da bolest može uzrokovati veliku štetu ako se ne reagira na vrijeme.  Osobito je važno da pčelar kad uoči nepravilnosti u pčelinjoj zajednici i posumnja, da prijavi nadležnom veterinaru te da se uzorci dostave u nacionalni laboratorij  Veterinarskog fakulteta u Zagreb. Ističe problem zapuštenih pčelinjaka koji mogu biti žarište, te apelira na pčelare na odgovorno pčelarenje i ponašanje te neprikrivanje ove opasne bolesti.

       Prisutni pčelari upoznati su i sa drugim aktualnostima. Predavačica je osobito istakla zabrinjavajuću pojavu aethina tumida u južnoj Italiji. Ovaj opasni kornjaš gdje se pojavi uzrokuje ogromne štete na pčelinjacima. U Hrvatskoj nije potvrđena prisutnost iako je bilo nekih dojava i sumnji. Također je izložila rezultate istraživanja kvalitete satnih osnova koje se koriste u Hrvatskoj. Poznato je da veliki broj pčelara u zadnje vrijeme ističe nekvalitetne satne osnove koje su na tržištu i koje uzrokuju štete u pčelarenju. Kontrolu kvalitete ovog proizvoda do sada nije bilo moguće brzo i jednostavno provesti. Pčelari daju potporu inicijativi da se ako je moguće formira laboratorij u kojem se sa sigurnošću može provjeriti kvaliteta i  prisutnost drugih tvari u satnoj osnovi osim pčelinjeg voska. Na kraju predavanja koje trajalo dva sata pčelari su postavljali pitanja na koje su dobili odgovore.
Slike ovdje...

       NOVO - kalendar radova u studenom

       Ujedno pozivamo pčelare na sudjelovanje u ocjenjivanju meda (objavljeno 15.10.), te pozivamo na predavanje na Katarinskom sajmu 22.11.2014.g. u 16 sati - dr. Stipan Kovačić, „Moj način pčelarenja“

Ivan Živić

komentirajObavijesti pčelarima
25.10.2014
Poziv na predavanje

       Pozivamo sve pčelare na predavanje koje će se održati 30.10.2014.g. (četvrtak) u 18 sati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Sl.Brodu, Ivana Cankara 76. Predavanje će održati dr.sc. Ivana Tlak Gajger, dr.vet.med sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta na temu „Američka gnjiloća“.

       Naša poznata znanstvenica čija je domena istraživanja bolesti pčela, upoznat će nas i sa drugim aktualnostima i mogućim ugrozama pčelinjih zajednica. Očekujemo da nas upozna i o stanju na našem području prema saznanjima i istraživanjima koje ona provodi. Na predavanju pčelari će moći postavljati pitanja.
Upravni odbor PU Zrinski

komentirajOcjenjivanje meda
15.10.2014
Poziv

       Pčelarska udruga “Zrinski”, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije 16.11.2014. organizira  deveto međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu, s međunarodnim sudjelovanjem.

JAVNI NATJEČAJ

    Pravila za natjecanje:
         1. Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari.
       2. Za svaki uzorak meda je potrebno dostaviti dvije staklenke od 450 grama meda. Med koji se predaje na        ocjenjivanje ne smije biti kristaliziran i mora biti procijeđen. Na staklenci treba  navesti: ime i prezime pčelara,        adresu, broj telefona, vrstu meda, lokaciju s koje med potječe i godinu proizvodnje
       3. Dostavljanje uzoraka. Uzorci se mogu dostavljati do 14.11.2014 g. osobno ili poštom na adrese: Ahel Marijan,        Bartolovci 47, 35252 Sibinj  mob. 091 586 1626, ili Kovačević Zvonko, Radićeva 87, 35209 Bukovlje, mob. 098 910        3948 ili Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu.

           Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna za prvi uzorak (dvije staklenke), i 50 kuna  po uzorku za ostale uzorke. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: HR26 2340009 1100014487. Proglašenje rezultata je na Katarinskom sajmu 20. do 23.11.2014.g. u Sl. Brodu u  dogovoru sa organizatorom.

Sav med prikupljen za potrebe ocjenjivanja bit će doniran u humanitarne svrhe.

Za Organizacijski odbor natjecanja
Upravni odbor PU „Zrinski“ Sl.Brod
Predsjednik: prof.dr.sc. Stjepan Aračić
komentirajNovo
7.10.2014
Kalendar radova u pčelinjaku

       Pogledajte novi tekst u rubrici: Kalendar radova u pčelinjaku - listopad.

komentirajAktivnosti PU Zrinski
21.9.2014
Aktivnosti pčelarske udruge Zrinski

       Predavanje za pčelare
       U organizaciji PU Zrinski pčelar Josip Križ iz Zagreba održao je predavanje  9.9.2014. godine u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković. Pred oko sto pčelara izlagao je dva sata, a teme su bile: prihrana pčela, i druga uvjek aktualno suzbijanje varoe. Pčelari su mogli postavljati pitanja na koje su dobili odgovore.
Slike ovdje...

       Druženje pčelara na Petnji
       I ove godine 14.rujna (nedjelja) održano je tradicionalno godišnje  druženje pčelara naših članova, njihovih obitelji i gostiju. Uz lijepo vrijeme u krasnom krajoliku jezera Petnja pčelari su analizirali proteklu pčelarsku godinu – neki kažu najlošiju u posljednjih sto. Svi se slažu da su nepovoljne vremenske prilike upropastile glavne paše u našim krajevima: repice, bagrema, amorfe, suncokreta, pa i kestena. Prinosi meda drastično su umanjeni kod većine pčelara u odnosu na prošle godine. Kolika će biti cijena meda ni sami pčelari ne znaju. Po troškovima trebala bi biti 70 ili 80 kuna, a gledajući platežnu mogućnost kupaca , polovinu od tog iznosa. U takvim okolnostima pčelari upozoravaju da se potrošači čuvaju patvorenog meda. Uz odličan slavonski čobanac i pečenku pčelari su raspravljali o uzimljavanju pčelinjih društava, prihrani, oksalna kiselina da ili ne,  poticajima i još mnogim temama do kasno poslijepodne.
Slike ovdje...

       Posjet sajmu pčelarstva „Tuzla 2014“
       Članovi UO Zrinski predsjednik prof.dr.sc.Stjepan Aračić, dopredsjednik Zdenko Veber, tajnik Ivan Živić, i član UO Marijan Ahel posjetili su 20.9.2014.g.(subota) po pozivu Udruženja pčelara Tuzla drugi međunarodni sajam pčelarstva „Tuzla 2014“. Sajam je održan 19. i 20.9.2014.g. a bilo je 52 izlagača sa bogatom ponudom pčelinjih proizvoda. Osim brojnih gostiju iz BiH na sajmu su prisustvovali i gosti iz PU Nektar Vinkovci, te pčelari iz udruga iz R.Makedonije i R.Srbije. Drugog dana na sajmu su održana dva predavanja i to g.Mato Idžojtić iz Vinkovaca i g. Željko Mikulić iz Gruda. Također su podjeljene medalje i diplome pčelarima koji su dali svoj med na ocjenjivanje. Sedam pčelara naše udruge koji su dali svoj med na ocjenjivanje dobili su tri zlatne medalje i četiri srebrene.


Slike ovdje...

Ivan Živić

komentirajObavijesti pčelarima
5.9.2014
Obavijest - pozivanje

1. POZIVAMO pčelare da dođu na predavanje koje će održati g. Josip Križ pčelar iz Zagreba.

Teme su:
a) Suzbijanje varoe
b) Zablude u prihrani pčela pogačama u kasnu jesen
.
       Predavanje će se održati u utorak, 9. rujna 2014. godine u 18 sati u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković, Ivana Cankara 76, u Slavonskom Brodu.


2. POZIVAMO na tradicionalno obiteljsko druženje pčelara na Petnji u nedjelju, 14. rujna 2014. godine. Molimo zainteresirane da se predbilježe na predavanju (40 kn) ili da se prijave i uplate kod g. Ahel Marijana (091 586 1626) ili kod blagajnika Zdravka Junačka 091 5433 891). Početak druženja je u 10.30 sati.


3. POZIVAMO pčelare na predbilježbu za donaciju pčelarima Županjske Posavine. Koji žele pomoći mogu materijalnu pčelarsku opremu i sredstva predati odmah, a pčelinja društva pripremiti za predaju u rano proljeće 2015. Prijaviti se može tajniku Ivanu Živiću (098 552 098) ili predsjedniku Stjepanu Aračiću (091 4460 111).

4. PODSJEĆAMO na obavezu, ispunjeni Obrazac 2 „Kontrola pada varoe“ dostaviti povjereniku. Može na predavanju ili na druženju na Petnji.

5. POGLEDAJTE novi tekst u rubrici: Kalendar radova u pčelinjaku - rujan.
Upravni odbor

komentirajNovo
5.8.2014
Kalendar radova u pčelinjaku

       Pogledajte novi tekst u rubrici: Kalendar radova u pčelinjaku - kolovoz.

komentirajPomoć poplavljenima
28.7.2014
Posjet poplavljenim pčelarima

       Na sjednici Upravnog odbora PU Zrinski održanoj u lipnju zaključeno je da se pomogne pčelarima nastradalim u katastrofalnim poplavama izlijevanjem rijeke Save u svibnju 2014. g. Iz tog razloga članovi Upravnog odbora PU Zrinski posjetili su neka nastradala slavonska sela.

       Kako bi dogovorili konkretne oblike pomoći, dopredsjednik PU Zrinski Zdenko Veber, tajnik Ivan Živić,  i članovi UO Antun Lukičević i Marijan Ahel sastali su se sa predsjednikom PU Cvelferije g. Nikolom Agelićem u Vrbanji 24.7.2014.

       PU Cvelferija ima 60 članova i obuhvaća pčelare iz devet sela (Vrbanja, Đurići, Gunja, Drenovci, Račinovci, Soljani, Strošinci, Rajevo selo i Posavski Podgajci). Nakon  radnog dogovora u Vrbanji, prošli smo kroz sela Đuriće, Drenovce, a u Račinovcima smo posjetili pčelara Marijana Kovačevića koji je izgubio 220 pčelinjih društava, med, vosak, i svu vrijednu pčelarsku opremu.

       G. Marijana zatekli smo na mjestu uz Savu gdje je bio pčelinjak i gdje marljivo sa suprugom pokušava sve dovesti u prvobitno stanje. Opisuje sa suzama u očima teške trenutke kada je u kratkom vremenu voda sve odnijela. Kasnije kad se voda povukla prikupljao je dijelove košnica po drveću za koje su se zakvačile. Priprema mjesto za novi pčelinjak, košnice i okvire koje je pronašao oprao je dezinficirao, ali i dalje se osjeća neugodan smrad iz njih pa će ih vjerojatno sve spaliti.

       Slično se dogodilo i Stjepanu Babijanskom iz Đurića koji je izgubio 77 društava, Tomislavu Jaružaninu iz Gunje koji je izgubio 135 društava, a Krunoslav Lovrić iz Gunje izgubio je 50 društava. Ukupno je 700 bespovratno nestalih pčelinjih društava u vlasništvu 12 pčelara članova PU Cvelferije.

       PU Zrinski organizirati će pomoć oštećenim pčelarima na slijedeći način:

1. Prikupljati će se pčelarska oprema tijekom ljeta i jeseni
2. Pokloniti se može pčelinje društvo koja ćemo prikupiti i predati oštećenim pčelarima u rano proljeće 2015. g.

       Molimo sve pčelare da pomognu koliko mogu našim oštećenim prijateljima. Svi koji žele pomoći svojim donacijama mogu se prijaviti radi evidencije tajniku Ivanu Živiću mob. 098 552 098 ili predsjedniku Stjepanu Aračiću mob. 091 446 0111.

Ivan Živić

komentirajObavijesti pčelarima
8.7.2014
Obavijest - ocjenjivanje meda

       UP SiB „Radilica“ iz Osijeka organizira 6. međunarodno i 8. regionalno ocjenjivanje meda pa pozivaju zainteresirane pčelare da se prijave na natječaj. Detaljnije u prilogu.
Ivan Živić

komentirajObavijesti pčelarima
4.7.2014
Info

        1. Obavještavamo sve pčelare koji prema Evidenciji pčelara i pčelinjaka sudjeluju u Mjeri 1-Kontrola i suzbijanje varooze da 3. 7.2014.g. počela podjela Veterinarsko medicinskog proizvoda (VMP) za tretiranje pčela protiv varooze. Podjelu vrši povjerenik g. Ladislav Konopka kao i do sada, osobno će donijeti lijek i potrebnu dokumentaciju
Tretiranje obaviti prema uputama uz lijek i sukladno Programu kontrole i suzbijanju varooze u 2014.g.

       2. U kalendaru radova u pčelinjaku – novo : Radovi u srpnju.
Ivan Živić

komentirajPčelarska škola
25.6.2014
Pčelarska škola 2014.

       I ove godine PU „Zrinski“ organizirala je u suradnji sa srednjom školom „Matija Antun Reljković“ u Sl.Brodu četvrtu po redu Pčelarsku školu. Nastava je održana u travnju, svibnju i lipnju 2014.g.  Pčelari su educirani o temeljnim teoretskim znanjima, a praktični dio nastave prošli su individualno svaki sa svojim mentorom u pčelinjacima.

        Ove godine nastavu je polazilo 21 polaznik, i to 16 članova  PU „Zrinski“ iz Sl.Broda i 6  članova PU „Nektar“ iz Nove Gradiške. Nakon što su svi uspješno položili završni pismeni ispit stekli su kvalifikaciju-pčelar. Uvjerenja o osposobljenosti za zvanje pčelar novim pčelarima uručila je profesorica Svjetlana Kelemović  Mostarkić voditeljica obrazovanja odraslih u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“,  23.6.2014.g.

Ivan Živić
komentirajDezinsekcija
10.6.2014
OPREZ! - Zaprašivanje komaraca

       Obavještavamo Vas da će se u srijedu, 11.6.2014, u vremenu od 19 do 21.30 sati provesti adulticidni tretman na području općine Dragalić. Zbog štetnosti insekticida na zdravlje i život pčela, molimo Vas da obavijestite svoje članove i pčelare te ostale pčelarske udruge s kojima ste u kontaktu o terminima provođenja tretmana te savjetujete izmještanje košnica iz navedenog područja.

Zahvaljujem na suradnji.

U Petrijevcima, 10.06.2014.


Sanitacija Osijek d.d.
komentirajKalendar radova
5.6.2014
Kalendar radova u lipnju

       U kalendaru radova u pčelinjaku objavljen je novi prilog našeg člana D.V. u kojem je njegov zanimljiv komentar trenutačnog stanja u pčelinjacima sa prijedlogom radova u lipnju.
Ivan Živić

komentirajDezinsekcija
30.5.2014
OPREZ! - Zaprašivanje komaraca

31. 5. NOVA OBAVIJEST!

       Planirano tretiranje komaraca nije izvršeno u planiranim terminima zbog vremenskih uvjeta (niska temperatura). Ako vremenski uvjeti budu povoljni tretiranje će se obaviti: 31.5.2014. (subota) uvečer od 19 do 20.30 sati ili 1.6.2014. (nedjelja) ujutro od 4.30 do 7.00 sati ili 3.6.2014. (utorak). Informacije o vremenu tretiranja na mob. 098 552 098.


30.5. - Obavještavamo pčelare da počinje tretiranje komaraca iz aviona i to na području Slavonski Šamac-Novi Grad (1.400 ha) i Živike–Pričac (1.000 ha). Tretiranje će se obaviti 31.05.2014. (subota) ujutro od 04.30 do 07.00 sati.


       Predlažemo pčelarima da izmjeste košnice iz navedenih i na karti označenih područja ili da u vremenu tretiranja i nekoliko sati nakon tog pčele drže zatvorene uz dovoljnu ventilaciju.

Karta Sl.Šamac-N.Grad
Karta Živike-Pričac

PU ZRINSKI

komentirajDezinsekcija
26.5.2014
OPREZ! - Zaprašivanje komaraca

       Obavještavamo pčelare da se nastavlja adulticidni tretman komaraca prema slijedećem rasporedu:

1) u srijedu, 28. svibnja 2014. na području općina Nova Gradiška te općina Klakar, Gornja Vrba, Oprisavci, Sikirevci i Slavonski Šamac

2) u srijedu, 28. svibnja 2014. na području općina Stara Gradiška, Vrbje, Davor, Bebrina i Oriovac.


        Tretitanje se provodi u večernjim satima u vremenu od 19.00 do 21.30 sati. Zbog štetnosti insekticida na zdravlje i život pčela savjetujemo izmještanje košnica izvan navedenih područja.

PU ZRINSKI

komentirajDezinsekcija
24.5.2014
OPREZ! - Zaprašivanje komaraca

       Poštovani,

       ovim putem obaviještavamo Vas o provođenju adulticidnog tretmana komaraca na području grada Slavonskog Broda u nedjelju, 25. svibnja 2014., te općina Gornja Vrba i Klakar i grada Nova Gradiška u ponedjeljak, 26. svibnja 2014. godine u večernjim satima. Zbog štetnosti insekticida na zdravlje i život pčela, molimo Vas da obavijestite svoje članove i pčelare o terminima provođenja tretmana te savjetujete izmještanje košnica van nabrojanih općina i gradova.


PU ZRINSKI

komentirajLiječenje pčelinjim proizvodima
30.4.2014
Liječenje pčelinjim proizvodima – apiterapija

       Obavještavamo pčelare i sve druge zainteresirane da smo dobili obavijest o mogućnosti povoljnije kupnje knjige „Liječenje pčelinjim proizvodima – apiterapija“. Radi se o djelu kakvo se prvi put objavljuje o ovoj temi na našim prostorima. Autor je primarius dr. Peter Kapoš, iskusni liječnik i pčelar.


       Zainteresirani za kupnju mogu se javiti na mob. 091 446 0111 g. Aračić.


predstavljanje knjige
sadržaj knjige


9. svibanj 2014. - Stigle su knjige o apiterapiji

       Cijena jedne knjige je 273,13 kuna tko kupuje preko Udruge. U redovnoj prodaji cijena je 400 kuna. Zainteresirani se mogu javiti i preuzeti knjigu kod blagajnika Zdravko Junačko mob. 091 543 3891.

Ivan Živić

komentirajČestitka
14.4.2014
Sretan Uskrs!
NOVO - kalendar radova
7.4.2014
Kalendar radova u pčelinjaku

       Počinjemo objavljivati prijedlog radova u pčelinjaku po mjesecima. Cilj je pomoć svima onima koji žele učiti i poslušati poneki savjet drugih pčelara. S lijeve strane ispod bloka meteo podataka nalazi se poveznica Kalendar radova u pčelinjaku koju ćemo nadopunjavati po mjesecima koji dolaze.
Ivan Živić

komentirajPčelarska škola
5.4.2014
Počinje Pčelarska škola

       Obavještavamo sve kandidate za Pčelarsku školu da nastava počinje u ponedjeljak 7. travnja 2014. godine u 17:00 sati predavanjem prof.dr.sc. Zlatka Puškadije u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu. Potrebno je ponijeti dokumente i doći pola sata ranije. Sve ostale informacije prije početka nastave od prof. Svjetlane Kelemović-Mostarkić.
Ivan Živić

komentirajPredavanje
5.4.2014
Održano predavanje za pčelare

       Poznati pčelar Mato Idžojtić iz Vinkovaca u četvrtak 3. travnja održao je predavanje u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković pred oko sto pčelara naše udruge. Tema je bila „Pčelarenje bez prirodnih rojeva s osvrtom na prinose“. Mato se aktivno bavi pčelarenjem od 1970. g. Detaljno je izložio svoje bogato iskustvo u pčelarenju sa AŽ košnicama. Slični postupci mogu se primjeniti i na ostale tipove košnica. Istakao je da osim što prinosi meda neupitno ovise o godini, pčelarevi postupci i radnje osobito u rano proljeće glavni su čimbenik ukupnih prinosa.

Ivan Živić
komentirajPredavanje
30.3.2014
Poziv na predavanje

       U četvrtak 03. travnja 2014. godine. naš poznati pčelar Mato Idžojtić iz Vinkovaca održat će predavanje na temu  „Pčelarenje bez prirodnih rojeva s osvrtom na prinose“. Predavanje će održati u amfiteatru srednje škole „Matija Antun Reljković“ u Slavonskom Brodu u 17:30 sati.

       Pozivamo sve pčelarke i pčelare i ostale zainteresirane da prisustvuju ovom korisnom predavanju. Mi pčelari nastojimo da u svom radu sa pčelama imamo što manje rojeva. Znamo da nakon rojenja pčelinja zajednica drastično smanjuje unos nektara, a veliku korist od roja na grani nemamo. Stoga vrijedi poslušati iskustva i savjete ovog našeg poznatog pčelara. Podsjećamo sve zainteresirane da su u tijeku završne pripreme za početak Pčelarske škole u travnju za koju se može još prijaviti.
Ivan Živić

komentirajObavijest pčelarima
6.3.2014
Pčelarska škola

        Pu Zrinski u suradnji sa srednjom školom Matija Antun Reljković i ove godine organiziraju Pčelarsku školu. Zainteresirani pčelari i ostali koji žele mogu se prijaviti.

        Planira se da škola počne u travnju teoretskim dijelom, praktični dio je u svibnju i lipnju kad se organizira i završni ispit. Teoretska nastava održava se u srednjoj školi M.A.Reljković u Sl.Brodu od 18 do 21 sat. Cijena je 2.500 kuna što se uplaćuje na blagajni srednje škole (može u više rata). Ukupni iznos mora biti uplaćen do završnog ispita. Praktičan dio nastave  je na pčelinjacima kod svojih mentora.

        Za školu je potrebno: domovnica, rodni list  i zadnja diploma ili svjedodžba o završenoj školi što se donosi prvi dan nastave. Potrebno je biti i član udruge PU Zrinski.

Prijave i sve  ostale informacije kod prof. Svjetlane Kelemović Mostarkić u srednjoj školi ili kod tajnika udruge Ivana Živića, mob. 098 552 098.

komentirajGodišnja skupština 2014.
2.3.2014
Održana je Godišnja izvještajna skupština PU Zrinski

       Dana 23.2.2014. g. u prepunom amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković u Sl. Brodu održana je redovna Godišnja izvještajna skupština Udruge pčelara Zrinski.

       Skupštinu je otvorio predsjednik prof.dr.sc. Stjepan Aračić, pozdravio sve prisutne pčelare, goste iz susjednih udruga N.Gradiške, Vinkovaca i Osijeka te predstavnicu škole domaćina. Nakon pozdravnih riječi skupštini je podneseno izvješće o radu, financijskom poslovanju, Nadzornog odbora i Verifikacijske komisije.

       Nakon kraće rasprave izvješća su usvojena jednoglasno kao i Plan rada za 2014.g. Slijedilo je izvlačenje tombole, a potom je održala predavanje dr.sc. Violeta Santrač, dr.vet.med. na temu „Smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica“. Vrlo stručno i zanimljivo predavanje pozorno je pratilo 200 pčelara i gostiju. Pčelari su mogli postavljati pitanja na koje su dobili odgovore.


Više fotografija sa skupštine možete pogledati ovdje.
Ivan Živić
komentirajGodišnja skupština
15.2.2014
Obavijest pčelarima

       Sukladno odluci Upravnog odbora PU „Zrinski“ Slavonski Brod od 7. siječnja 2014. godine, svim pčelarkama i pčelarima članovima PU „Zrinski“ i drugim zainteresiranima koji se žele učlaniti u udrugu, upućuje se

P O Z I V

       na redovnu godišnju izvještajnu skupštinu PU „Zrinski“ koja će se održati u nedjelju 23. veljače 2014. godine u 10 sati u srednjoj školi „Matija Antun Reljković“, Cankareva 76, u Slavonskom Brodu. Nakon uobičajenih točaka dnevnog reda skupštine slijedi:
- Tombola, 10 kuna/komad
- Stručno predavanje za pčelare u 11 sati: mr.sc. Violeta Santrač, dr.vet.med., na temu: Smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica
- Domjenak
       Prije početka skupštine moći će se uplatiti članarina i to:
                     -300 kuna član HPS (11 brojeva časopisa „Hrvatska pčela“) i član PU „Zrinski“   ili 
                     -75 kuna samo član PU „Zrinski“ 

       Prijave za Pčelarsku školu 2014., i za posjet pčelarskom sajmu u Beograd, prije i nakon skupštine.

Predsjednik PU Zrinski: prof.dr.sc. Stjepan Aračić


komentirajSajam u Beogradu
10.2.2014
Pčelarski sajam Beograd 8.3.2014.

       Obavještavamo zainteresirane pčelare da se organizira put na Pčelarski sajam u Beogradu. Polazak je u subotu, 8. ožujka 2013. godine u 07.00 sati s parkirališta dvorane I.B. Mažuranić u Sl. Brodu. Prijaviti se možete na godišnjoj skupšti gdje će se uzimati akontacija za put u iznosu od 100 kn. Ove godine je interes jako veliki stoga Vas molimo tko hoće ići neka svoje mjesto osigura na vrijeme tj. na godišnjoj skupštini 23. veljače 2014.

       Prilikom prelaska granice dovoljna je osobna iskaznica.

INFO - g.Tomislavu Oreč  mob. 091 5272 911


komentirajPčelarski dani u Vinkovcima
4.2.2014
Međunarodni pčelarski sajam

Obavijest
21.1.2014
Obavijest pčelarima

      1. Svakim danom od ponedjeljka 27. do petka 31. siječnja 2014. godine u vremenu od 8 do 13 sati u prostorima Srednje poljoprivredne škole „Matija Antun Reljković“, Ivana Cankara 76 u Slavonskom Brodu, pašni povjerenik Ladislav Konopka obavljati će ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka prema nacionalnom pčelarskom programu. Evidencija predstavlja osnovni uvjet za ostvarivanje prava na potpore a to uključuje i potpore za lijek za suzbijanje varooze. Prilikom ažuriranja podataka za 2014. godinu dodani su neki novi podaci (kao broj žiro-računa) koji do sada nisu trebali a od sada su obvezni za sve pčelare i bez njih povjerenici neće moći ažurirati Evidenciju. Stoga pčelari koji nemaju žiro-račun isti trebaju pravovremeno otvoriti.

      Temeljem odluke Upravnog odbora HPS-a, članovi HPS-a su za ažuriranje Evidencije dužni platiti 2 kune po pčelinjoj zajednici, dok pčelari koji nisu članovi HPS-a trebaju izdvojiti 3,5 kuna po pčelinjoj zajednici. U slučaju eventualnih nejasnoća ili nemogućnosti odaziva u navedenom terminu obratite se povjereniku na MOB: 098 9591 448.


      2. U sklopu manifestacije 16. Poljoprivredno poduzetničke ideje u Novoj Gradišci u Domu kulture, Reljkovićeva 4 u subotu 25.siječnja 2014.g. održati će predavanje: 
        10.00 sati Maja Dražić: „Istine i zablude o kvaliteti matice“
        11.00 sati Nikola Kezić: „Opasnosti za maticu u pčelinjoj zajednici“

Pozivamo pčelare da se odazovu, a program manifestacije pročitajte u nastavku.      U Domu kulture, Reljkovićeva 4 i društvenom domu u Novoj Gradiški, 24. i 25. siječnja 2014. godine, održat će se 16. Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2014.

      Dvodnevnu manifestaciju organiziraju Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška, Hrvatska poljoprivredna agencija, Poljoprivredno savjetodavna služba, Županijska komora Slavonski Brod, Obrtnička komora, CTR, srednje škole, Turistička zajednica grada Nova Gradiška.
 
      U sklopu 16. Poljoprivredno-poduzetničkih ideja odvijat će se različiti edukativni i promidžbeno-komercijalni sadržaji namijenjeni poljoprivrednicima, proizvođačima i poduzetnicima iz djelatnosti poljoprivrede, prehrambene industrije i stočarstva.
 
      Ove godine proizvođači i posjetitelji imat će priliku, u Domu kulture, 25. siječnja u 10,00 sati čuti predavanje dr.sc. Maje Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije na temu''Istine i zablude o kvaliteti matice''. Govorit će se o čimbenicima koji utječu na uzgoj matica te kasnije o njihovoj funkciji u pčelinjoj zajednici, čimbenicima koji utječu na uzgoj i samo iskorištavanje matice kao i kvaliteti matica kao jedinke, te njezinog utjecaja na pčelinju zajednicu.
 
Program:
ČETVRTAK , 23. siječnja
10:00 – 15:00 Postavljanje opreme, dovoz strojeva i uređenje štandova
 
PETAK , 24. siječnja
8:00 – 9:00 Dovršenje uređenja štandova
 
VELIKA DVORANA (Dom kulture)
10:00 Otvaranje i pozdravni govori: Željko Bigović, gradonačelnik grada Nova Gradiška Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede
10:20 KUD ''Trenk'' Nova Gradiška
10:30- 11:30 Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju ''Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020.''
11:30-12:00 Rasprava o Programu ruralnog razvoja RH 2014.-2020.
12:00 Obilazak izložbe u Društvenom domu
 
SUBOTA, 25. siječnja
Dom kulture
10:00 dr.sc. Maja Dražić ,Hrvatska poljoprivredna agencija ''Istine i zablude o kvaliteti matica''
11:00 prof.dr. Nikola Kezić, Agronomski fakultet Zagreb ''Opasnost za maticu u pčelinjoj zajednici''

Ivan Živić

komentirajPoziv
13.1.2014
Poziv na predavanje

       Pozivamo sve pčelare i druge zainteresirane na predavanje 28.01. 2014.g. (utorak) u 18 sati  koje će u srednjoj školi M. A. Reljković u Sl. Brodu održati poznati pčelar, autor više tekstova u „Hrvatskoj pčeli“, i knjiga o pčelarstvu Lovro Krnić iz Karlovca.

Tema predavanja je: Radovi na pčelinjaku u proljeće i ekološko pčelarenje. Zainteresirani za posjet 10. međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu moći će se prijaviti i uplatiti akontaciju  50 kuna za autobus, g. Tomi Oreč mob. 091 5272 911. Polazak autobusa je 9. veljače 2014. godine u 6 sati ispred koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić.
Ivan Živić

komentirajČestitka
20.12.2013
Sretan Božić i Nova godina!

Humanitarni rad
11.12.2013
Doniran med

       Na svojoj sjednici Upravni odbor PU Zrinski donio je odluku da se referentni uzorci meda koji su dostavljeni na 8. Međužupanijsko ocjenjivanje meda u Slavonskom Brodu poklone humanitarnim udrugama koje brinu o potrebnima. Predsjednik PU Zrinski prof.dr.sc. Stjepan Aračić i tajnik Ivan Živić  povodom nastupajućih blagdana posjetili su i uručili teglice meda:

- Zlatni Cekin -Ustanovu za rehabilitaciju i odgoj djece  i med uručili upravitelju fra. Iliji Jerković
- Caritas u Župi Duha Svetog -med je uručen vlč. Ivanu Živić
- Udruga Brod - Grupa za ženska ljudska prava, med su preuzele predstavnice udruge.

       Nakon čestitki za nastupajuće blagdane i želja za puno uspjeha u njihovom humanitarnom radu sa potrebnim, svi su zahvalili na vrijednoj donaciji i istakli da će med dobro doći onima kojima je i najpotrebniji.

Ivan Živić
komentirajKatarinski sajam - Slavonski Brod 2013.
28.11.2013
PU Zrinski na 18. Katarinskom sajmu

       I ove godine PU Zrinski aktivno je sudjelovala na 18. Katarinskom sajmu koji se održavao od 21.11. do 24.11.2013.g. u sportskoj dvorani „Vijuš“ u Slavonskom Brodu. Kroz sajam je i ove godine prošlo više tisuća posjetitelja. Naša udruga imala je svoj štand na kojem je svaki dan dežuralo četiri pčelara i to dva od 10 do 15 sati , a dva od 15 do 21 sat.

       Na lijepo uređenom štandu mnogi posjetitelji su zastali i razgledali žive pčele u apisariju, pčelarsku opremu, pčelinje proizvode te su uživali u kušanju različitih vrsta meda : od lipe, suncokreta, vrijeska, jele, kestena, bagrema, amorfe, kadulje, livadski med, cvijetni med, medljikovac.  Podjeljeno je dosta letaka na kojima su osnovne informacije o udruzi.

       Posjetiteljima su  davani savjeti i preporuke o pravilnoj upotrebi i korisnosti redovitog korištenja pčelinjih proizvoda u prehrani. Poneki su iskazali želju da se bave pčelarenjem pa su tražili i dobili savjete i upute. U subotu 23.11.2013.g. u skolpu programa sajma u prisustvu većeg broja posjetitelja i pčelara proglašeni su rezultati 8. Međužupanijskog ocjenjivanja meda. Predsjednik PU Zrinski prof.dr.sc. Stjepan Aračić i dopredsjednik Zdenko Veber uručili su pčelarima diplome zlatnog, srebrenog i brončanog obilježja za najbolje ocjenjene medove.

Pogledajte fotografije
Ivan Živić
komentirajOcjenjivanje meda 2013.
20.11.2013
Održano međužupanijsko ocjenjivanje meda

       U nedjelju 17.11.2013. godine u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu održano je Međužupanijsko ocjenjivanje meda. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 113 uzoraka od pčelara iz Brodsko posavske županije, te iz svih dijelova Hrvatske – Ćilipi Dubrovnik, Istra, Hrvatsko Zagorje, Podravina, Slavonija i krajnji istok Hrvatske. Nekoliko uzoraka pristiglo je i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

       Organoleptičko ocjenjivanje su izvršili poznati i pčelari sa višegodišnjim iskustvom. Svim uzorcima izmjerena je vlaga koja je izražena u postocima.

       Da je kvaliteta meda i ove godine neupitna pokazuju rezultati ocjenjivanja. Tako će biti proglašen najbolje ocjenjeni med, a za 46 uzoraka pčelari će dobiti diplome zlatnog obilježja,  za 43 uzorka srebrenog obilježja, a za 23 uzorka brončanog obilježja.

       Proglašenje rezultata i podjela diploma biti će na Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani „Vijuš“ u subotu 23.11.2013.g. u 16 sati u sklopu programa. Pozivamo sve pčelare koji su sudjelovali u natjecanju da se odazovu i preuzmu svoje diplome.

       Rezultate ocjenjivanja možete pogledati ovdje a fotografije s ocjenjivanja ovdje.

Ivan Živić
komentirajDani meda 2013.
29.10.2013
Održani Dani meda 2013.

        I ove godine na inicijativu PU Zrinski organizirana je manifestacija Dani meda u Slavonskom Brodu. Manifestacija je održana na Gradskoj tržnici u subotu 26.10.2013.g. Pčelari su na lijepo uređenim štandovima izložili, predstavljali i prodavali pčelinje proizvode. Posjetitelji koji su rado  prilazili   štandovima kupili su poneku teglicu meda ili koji drugi pčelinji proizvod, dobili su i savjete i informacije o korisnosti redovite upotrebe ovih proizvoda. Prisutni pčelari odgovarali su i na postavljena pitanja o suvremenom pčelarenju.

       Ovom aktivnosti pčelari naše udruge ostvarili su cilj manifestacije, a to je promocija i popularizacija pčelarstva, te  poticaj Brođanima na  veću upotrebu pčelinjih proizvoda.


Ivan Živić
komentirajOcjenjivanje meda
23.10.2013
Međužupanijsko ocjenjivanje meda

       I ove godine PU Zrinski organizira  Međužupanijsko ocjenjivanje meda koje će se održati 17.11.2013. godine u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Sl.Brodu. Pozivamo sve zainteresirane pčelare da se prijave. Za svaki uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke 450 g meda. Med treba biti u tekućem stanju , a na naljepnici treba pisati: ime i prezime pčelara, točna adresa, vrsta meda, godina proizvodnje, lokalitet s kojeg med potječe.

       Uzorci se mogu dostavljati do 14.11.2013 g. osobno ili poštom na adrese: Ahel Marijan, Bartolovci 47, 35252 Sibinj mob. 091 586 1626, ili Kovačević Zvonko, Radićeva 87, 35209 Bukovlje, mob. 098 910 3948 ili Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu.       Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna za prvi uzorak (dvije staklenke), i 50 kuna  po uzorku za ostale uzorke. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: HR26 2340009 1100014487. Proglašenje rezultata je na Katarinskom sajmu 22. do 24.11.2013.g. u Sl.Brodu u terminu kako se dogovori sa organizatorom.

Ivan Živić
komentirajPoziv
23.10.2013
Poziv na predavanje, ocjenjivanje i sajam

       POZIV.pdf

komentirajDani meda
22.10.2013
Dani meda u Slavonskim Brodu

       I ove godine organiziramo  Dane meda u Slavonskom Brodu u subotu, 26.10.2013. na gradskoj tržnici  od 8 do 13 sati. Na izložbeno prodajnim štandovima naši pčelari izložiti će i prodavati različite vrste meda i druge pčelinje proizvode.

Pozivamo pčelare da se aktivno uključe u akciju kao i sve ostale građane koje zanima pčelarstvo da se informiraju i savjetuju sa našim članovima koji će biti na štandovima.

       Ostale informacije kod: Tomislav Oreč mob 091 5272 911.
Ivan Živić
komentirajPredavanje
21.10.2013
Predavanje g. Rogulja Damira

        Pozivamo sve pčelare članove naše udruge i ostale zainteresirane da dođu na predavanje koje će održati g. Damir Rogulja pčelar iz Zagreba na temu „Unapređenje prodaje pčelinjih proizvoda“. Predavanje će se održati u srijedu 30.10.2013.g. u 18 sati u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković, Ivana Cankara 76, u Slavonskom Brodu.


Ivan Živić
komentirajDruženje pčelara udruge Zrinski
1.10.2013
Petnja 2013.

       U organizaciji PU Zrinski u nedjelju 29.09.2013.g održano je tradicionalno godišnje druženje pčelara. Sedamdesetak prisutnih pčelara sa obiteljima pozdravio je predsjednik udruge Stjepan Aračić te istakao da je ovako druženje postalo tradicija i mjesto na kojem analiziramo godišnje rezultate i razmjenjujemo međusobna iskustva.

       Pozvao je prisutne da se aktivno uključe u naredne aktivnosti koje slijede: predavanja, ocjenjivanje meda, Dane meda, Katatrinski sajam i druge. Uz slavonski čobanac, pečenku i kolače koje su posluživale vrijedne pčelarke druženje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati uz obećanje da ćemo se naći i slijedeće godine.


Ivan Živić
komentirajPredavanje
1.10.2013
Predavanje Darka Vukašinović

       U četvrtak 19.09.2013. u 18 sati u amfiteatru srednje škole Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu održao je predavanje član naše udruge i poznati pčelar Darko Vukašinović.

       Pred oko sto prisutnih pčelara i ostalih zainteresiranih izlagao je na temu: Redovna i interventna priprema pčelinjih zajednica za zimu. Aktualnu i zanimljivu temu g. Darko izlagao je vrlo stručno i zanimljivo s mnogo slika te primjera iz vlastite pčelarske prakse.

 

 


Ivan Živić
komentiraj- ARHIVA -