DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE UDRUGE PČELARA "ZRINSKI" - SLAVONSKI BROD
Gdje sam: Naslovnica 1 | Broj posjeta:
Čestitka
19.12.2012

       Stručno predavanje
15.12.2012
Održano stručno predavanje za pčelare

       U organizaciji PU Zrinski održano je 13. 12. 2012. stručno predavanje za pčelare na temu:
Aktualnosti o bolesti pčela i dobra veterinarsko-pčelarska praksa u pčelinjaku“.

       Predavanje je održano u amfi teatru srednje škole M. A. Reljković u Sl. Brodu, a održao ga je viši stručni savjetnik iz Poljoprivredne savjetodavne službe Zlatko Tomljanović dr. vet. med.

       Sve prisutne pozdravio je predsjednik PU Zrinski  prof. dr. sc. Stjepan Aračić i ukratko informirao o predstojećim aktivnostima. Pčelari su se okupili u velikom broju i to ne samo članovi PU Zrinski, nego i članovi ostalih pčelarskih udruga u Slavoniji (Vinkovci,Osijek i N. Gradiška). Svi prisutni ovom prilikom saznali su mnoge najnovije informacije i savjete vezane za pčelarstvo. G. Tomljanović  dosta toga je rekao i sa stručnog aspekta obrazložio pa ga se sa zanimanjem pratilo. Na kraju predavanja odgovarao je na postavljena pitanja. Bilo je ovo još jedno u nizu stručnih predavanja koja se održavaju tjekom zimskog perioda, a koje organizira PU Zrinski s ciljem što bolje edukacije pčelara. Najavljujemo i slijedeće predavanje koje se planira organizirati u siječnju 2013. g.
              
Ivan Živić
komentirajPredavanje
8.12.2012
Poziv pčelarima na predavanje

       Pozivamo sve pčelare članove PU Zrinski i ostale zainteresirane da prisustvuju predavanju višeg stručnog savjetnika iz Poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske iz Zagreba, Zlatka Tomljanovića, dr.vet. med.  na temu:

        „Aktualnosti o bolestima pčela i dobra veterinarsko-pčelarska praksa u pčelinjaku“

       Predavanje će se održati u četvrtak 13.12.2012.g. u 18 sati u srednjoj školi M.A.Reljković u Sl. Brodu. Na predavanju će se moći kupiti priručnik na istu temu po cijeni 50 kuna. Kratak sadržaj predavanja možete vidjeti ovdje.

Ivan Živić
komentirajSv. Ambrozije
7.12.2012
Sveti Ambrozije - zaštitnik pčelara i pčelarstva

        Ime svetog Ambrozija zapisano je u kalendaru 7. prosinca. Rođen je 340. godine poslije Krista u Francuskoj, točnije u Trevesu. Legenda kaže da se roj pčela, dok je bio beba, spustio na njegovu kolijevku i stavio med oko djetetovih usta. Pčele ga nisu ubole dok su izlazile i ulazile iz njegovih usta. Poslije su se digle visoko u nebo i nestale. Taj je događaj nagovijestio Ambrozijevu buduću ulogu. Završio je studij u Rimu i osnovao rezidenciju u Milanu. Poslije smrti milanskog biskupa, Ambrozije je izabran za novog. Poštovali su ga kao zaštitnika grada Milana.
        Sveti Ambrozije je pčele poštovao, a pčelinju košnicu smatrao modelom skladne zajednice. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve što je pobožno, sveto, uzvišeno i religiozno. Zbog toga se smatra zaštitnikom pčelara i pčelarstva.

Basne o pčelama


Zeus i pčela (Ezop)

        ˝Jedna pčela odleti na Olimp i ponese Zeusu na dar mirisnog i zrelog meda. Zeus se toliko obraduje, da joj obeća sve što poželi. I pčela je poželjela:˝Daj mi jedan žalac, da mogu ubosti svakoga tko pokuša da mi krade med.˝ To Zeusa razljuti, jer je Zeus volio ljude. Ali obećanje je obećanje. Zato dade pčeli žalac, koji će i pčeli donijeti smrt, ako ga upotrijebi. Od tada pa i dan danas, svaka pčela ima samo jedan žalac. Ako nekoga ubode, i sama umre.˝
(Izvor: 365 pripovijedaka, Izdavačka radna organizacija Bratstvo-jedinstvo, Novi Sad, 1989.)


Medvjed i pčele

        ˝Jednog dana medo se prikrade košnicama. Iz jedne košnice uze saće s medom i počne ga jesti. Izleti pčela pa ga ubode u njušku. Medvjed se rasrdi, podigne košnicu i udari njome o zemlju. Tada izlete sve pčele i razdražene navale bosti medvjeda bez milosti. Zalijetale su mu se u oči, uši te medvjed počne bježati braneći se koliko je mogao.˝Zar mi ne bi bilo bolje da sam pretrpio ubod jedne pčele˝ brundao je on,˝nego što sam želeći osvetu izazvao protiv sebe cijeli roj.˝
(Izvor: Najljepše basne za djecu, ˝Otokar Keršovani - Rijeka˝, Opatija, 1982.)


komentirajKatarinski sajam
29.11.2012
PU Zrinski na 17. Katarinskom sajmu

       Po običaju i ove godine PU Zrinski aktivno je sudjelovala na 17. Katarinskom sajmu koji se održavao četiri dana u sportskoj dvorani “Bjeliš“ u Slavonskom Brodu. Sajam je posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja.


      Na lijepo uređenom štandu pčelarske udruge mnogi posjetitelji kušali su različite vrste meda i informirali se o našoj udruzi., razgledali opremu,razgovarali o pčelama i pčelinjim proizvodima problemima u pčelarstvu, kako početi pčelariti  itd.

       Posljednjeg dana sajma 25.11.2012.g. (sv.Kata) proglašeni su rezultati ocjenjivanja meda. Predsjednik PU Zrinski prof.dr.sc. Stjepan Aračić podjelio je pčelarima  diplome zlatnog , srebrenog i brončanog obilježja za najbolje ocjenjene medove.

              
Ivan Živić
komentirajOcjenjivanje meda
23.11.2012
Rezultati ocjenjivanja meda

       U organizaciji PU Zrinski održano je ocjenjivanje meda u nedjelju 18.11.2012.g. u srednjoj školi M.A.Reljković u Sl.Brodu. Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 96 uzoraka i to iz naše Brodsko-posavske županije, Vukovarsko–srijemske,Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Dubrovačko –neretvanske županije, te iz susjedne BiH.


       Da je kvaliteta meda ove godine neupitna pokazuju rezultati ocjenjivanja. Tako je 47 uzoraka dobilo diplome zlatnog obilježja, 41 uzorak dobilo je diplome srebrenog obilježja, a 8 uzoraka  brončano obilježje. Proglašenje rezultata i podjela diploma biti će na Katarinskom sajmu u sportskoj dvorani „Bjeliš“ u Sl.Brodu u nedjelju 25.11.2012. g. u 17 sati u sklopu programa. Pozivamo pčelare da se odazovu i preuzmu svoje diplome. Rezultate možete pogledati  ovdje.

              
Ivan Živić
komentirajOcjenjivanje kvalitete meda
15.11.2012
Važne aktivnosti

1. Ocjenjivanje pristiglih uzoraka meda održati će se 18.11.2012. (nedjelja) u srednjoj školi M.A.Reljković u Sl.Brodu, u vremenu 9.oo-12.oo sati  kako je i planirano. Pozivamo sve zainteresirane pčelare da prisustvuju ovom događaju. Oni koji su zaboravili mogu još predati uzorke. Zadnji rok je osobna predaja  u mjesnom domu Zrinski Frankopan u Sl.Brodu u subotu u 17.00 sati.
2. Pozivamo sve pčelare, simpatizere i ostale građane da na Katarinskom sajmu posjete štand naše udruge PU Zrinski . Moći će se dobiti korisne informacije o pčelinjim proizvodima i pčelarstvu te kušati slatke pčelinje proizvode.

Proglašenje rezultata ocjenjivanja meda: proglašenje  šampiona-naj meda u 2012., te podjela diploma zlatnog, srebrenog i brončanog obilježja biti će 25.11.2012. u nedjelju (Sv. Kata) u 17.oo sati a što je u sklopu programa Katarinskog sajma.               
Ivan Živić
komentirajDan meda
28.10.2012
Dan meda u SUPERNOVA centru

        Ove godine naša udruga pčelara „Zrinski“ organizirala je  Dan meda  u subotu 27.10.2012. godine u Slavonskom Brodu  u prostoru SUPERNOVE na ulazu.


        Na četiri izložbeno prodajna štanda pčelari naše udruge predstavili su svoje slatke proizvode. Strpljivo i detaljno objašnjavali su  prolaznicima i kupcima o važnosti konzumacije meda, o karakteristikama i blagotvornim učincima meda i ostalih pčelinjih proizvoda i njihovoj upotrebi u apiterapiji. 

              
Ivan Živić
komentirajObavijesti
23.10.2012
Međužupanijsko ocjenjivanje meda

       I ove godine PU Zrinski organizira  Međužupanijsko ocjenjivanje meda koje će se održati 18.11.2012.godine u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Sl.Brodu. Pozivamo sve zainteresirane pčelare da se prijave. Za svaki uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke 450 g meda. Med treba biti u tekućem stanju , a na naljepnici treba pisati: ime i prezime pčelara, točna adresa, vrsta meda, godina proizvodnje, lokalitet s kojeg med potječe.

       Uzorci se mogu dostavljati do 15.11.2012. osobno ili poštom na adrese: 

- Ahel Marijan, Bartolovci 47, 35252 Sibinj
- Kovačević Zvonko, Radićeva 87, 35209 Bukovlje
- Geneja Marijan i Ćurić Dragan na tržnici u Sl.Brodu.

       Kotizacija za sudjelovanje je 60 kuna po uzorku. Plaća se prilikom predaje meda ili na žiro račun udruge broj: 2340009-1100014487. Proglašenje rezultata je za sv. Katu 25.11.2012. na Katarinskom sajmu u Sl. Brodu u terminu kako se dogovori sa organizatorom.           
Ivan Živić
komentirajZahvalnica
19.10.2012
SVETA MISA ZAHVALNICA - ŽUPA DUHA SVETOGA SLAVONSKI BROD

       U nedjelju 14. listopada 201. u župi Duha svetoga održana je Sv. Misa zahvalnica  na kojoj su sudjelovali i naši članovi Pčelarske udruge Zrinski Slavonski Brod. Na ovoj svečanosti prinešena je teglica meda kao simbol zahvalnosti za ovu godinu i ujedno molitva da slijedeća godina bude rodna, plodna i medna. Na slikama su naši Pčelari koji sudjeluju u programu i Sv. Misi Zahvalnici.              
Ivan Živić
komentirajDruženje
2.10.2012

Druženje pčelara na Petnji

       U organizaciji naše Pčelarske udruge u nedjelju 30. rujna 2012. godine održano je tradicionalno godišnje druženje pčelara na jezeru Petnja. Bilo je prisutno 90 članova sa obiteljima.
       Predsjednik  udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić pozdravio je sve prisutne i pozvao na još veće uključivanje članova u aktivnosti koje slijede: Dani meda, ocjenjivanje meda, Katarinski sajam i druge.
       Ugodna i opuštena atmosfera u lijepom krajoliku jezera Petnja uz priče: o pčelama, o strahovitoj ovogodišnjoj suši, o fenomenu da nikad proteklih godina nije bilo manje varoe, možda zbog kvalitetnog i moćnog sredstva ili zbog koordinirane akcije.

       Pričalo se i o uzimljavanju pčela , o primjeni oksalne kiseline listopad studeni ili ne, o zaštiti od miševa, zaštiti saća od moljca, topljenju voska. Posebno je isticano sve više nekvalitetnih satnih osnova na tržištu što stvara dodatne probleme pčelaru. I uz mnoge druge teme pčelari su se ugodno družili.

       Posebno je svima bilo drago što je na druženje pristigla i gospođa Ankica Brkić iz Slavonskog Kobaša počasna članica udruge. Svoja ogromna i zanimljiva pčelarska iskustva podijelila je sa svima. Sve je pozorno bilježila mag. novinarstva Ivana Berg-Divald, novinarka časopisa  Hrvatska pčela .
       Uz priče i razgovore slijedio je naš poznati slavonski čobanac i neizbježna pečenka koje su poslužile naše vrijedne pčelarke.
              
Ivan Živić
komentirajOglasi
1.10.2012

Novosti u ponudi oglasa!Aktualno
24.9.2012

Druženje na Petnji

Podsjećamo

Pčelari se još uvijek mogu prijaviti za druženje na Petnji koje se organizira u nedjelju 30. rujna 2012. godine. Priprema se zanimljiv program, a počinje u 10 sati. Ručak je predviđen oko 12 sati.
Ponesite ispunjeni obrazac 2.

Imamo ponudu o povoljnoj prodaji šećera! Pogledajte na stranici OGLASI.                                        

Ivan Živić
komentirajObavijesti
13.9.2012

Obveze  i obavijesti za pčelare u rujnu 2012.

        1. Molimo pčelare koji će biti na tradicionalnom druženju na Petnji 30.09.2012. g da se prijave g. Ahel  Marijanu na mob. 091 5861 626  ili g. Kovačević Zvonku tel. 463 020  ili mob. 098 9103948 najkasnije do 26.09.2012. g (srijeda). Potrebno je uplatiti 30 kuna za člana udruge, supruge ne plaćaju.  Planira se program rečen na predavanju 04.09.2012. Prijaviti se možete i blagajniku Zdravku Junačko mob  091 5433 891 i u trgovini MEDEX N. Zrinskog 84 u Sl. Brodu.
       2. Podsjećamo pčelare da dostave obrazac br 2  g. Konopki do 30.09.2012. (može na Petnji).
       3. Oni pčelari koji žele izvršiti kontrolu svog meda uz sufinanciranje Agencije od 300 kuna (a 75 kuna pčelar), da prouče materijal koji mogu pogledati  ovdje.  Javiti se u Županijsku HPA g.Ivani Solić na tel.035 415 516 radi dogovora.                                                                   
Ivan Živić
komentiraj
Edukacija
7.9.2012

Održano predavanje za pčelare

       U amfiteatru srednje poljoprivredne škole M.A. Reljković  04.09.2012. g. održano je predavanje za pčelare na temu „Uzimljavanje pčelinjih društava“. Aktualnu i uvijek zanimljivu temu izlagao je mr. Goran Mirjanić  sa Poljoprivrednog fakulteta  u Banja Luci i pčelar.


       U svom predavanju naročito je istakao uvjete za uspješno uzimljavanje:
1. Jako pčelinje društvo sa mladom maticom
2. Dovoljne zalihe kvalitetne i dobro raspoređene hrane u košnici
3. Pravilna ventilacija u košnici

       Predavanju je prisustvovalo sto članova naše udruge. Na kraju pčelari su postavljali pitanja na koje je predavač odgovarao. 

       Bilo je ovo još jedno u nizu stručnih predavanja koje Upravni odbor planira i organizira u cilju poboljšanja kvalitete pčelarenja. Ovakva predavanja idealna su prilika da pčelari prikupe nove informacije i saznanja te razmjene stečena iskustva. Fotografije s predavanja možete pogledati ovdje.                                                                           

Ivan Živić
komentiraj
Edukacija
25.8.2012

Priprema pčelinjih zajednica za zimu
  1. Pozivaju se svi članovi  PU “Zrinski” , simpatizeri i ostali zainteresi pčelari da prisustvuju predavanju koje će održati g. Goran Mirjanić iz B. Gradiške dana 04.09.2012. godine (utorak) u 19,00 sati u amfiteatru srednje poljoprivredne škole  M.A.Reljković u Sl. Brodu. Tema je: "Priprema pčelinjih zajednica za zimu"
  2. U pauzi predavanja će se vršiti prijava i uplata 30 kuna za članove za zakusku i tradicionalno druženje na Petnji 30. 09.2012.
  3. Podsjećamo pčelare koji su dobili lijekove iz poticaja da ponesu ispunjeni obrazac 2 Kontrola pada varoe i predaju ga povjereniku g. Konopki. (rok je 30. 09.)
  4. Podsjećamo pčelare koji imaju pravo na povrat sredstava ( matice , teh. potpora) da podnesu zahtjev Agenciji za plaćanja do 31.08.2012. g. (Pravilnik)
Ivan Živić
komentiraj
VAŽNA OBAVIJEST PČELARIMA !
24.7.2012

Varooza i Check Mite+ ( CM+)

       Stručni savjetnik za pčelarstvo u PSS Zlatko Tomljanović, dr.vet.med. sastavio je izuzetno važnu obavijest za pčelare pod naslovom „Varooza i Check Mite+ ( CM+)“ pa  predlažemo da je obavezno pročitate ovdje.

Ivan Živić
Izvor: www.pcela.hr
komentiraj
INFORMACIJE
21.7.2012

Voda u pčelinjaku


       Paklene vrućine ovih dana u kojima temperatura dostigne i 40 °C  te dugo sušno razdoblje nije  problem samo  pčelarima nego i  pčelama! Pčele traže i trebaju čistu i pitku vodu. Zbog toga je potrebno koliko god je moguće češće izmjenjivati i kontrolirati vodu u higijenskim pojilicama. Pojilice ne bi trebale biti direktno na suncu preko cijelog dana da se voda ne ugrije , jer od takve vode pčele nemaju koristi.

Neke primjere pojilica možete vidjeti ovdje.
I ne zaboravljajte: VODA JE POTREBNA PČELAMA KAO I NAMA.

komentiraj
OBAVIJEST PČELARIMA
5.7.2012

Važne obavijesti pčelarima


       Upravni odbor PU Zrinski održao je krajem lipnja sastanak na kojem je raspravljano o aktivnostima koje slijede tijekom ljeta i početkom jeseni. Navodimo najvažnije:

  1. Podjelu lijekova iz sredstava poticaja izvršiti će g. Ladislav Konopka na način kao i prošle godine tijekom ljeta počevši od 06.07. 2012.g. Pčelari da obavezno pripreme presliku (kopiju) osobne iskaznice. Obveza pčelara je da se prilikom primjene pridržavaju Uputa koja se dobiju uz preparat.
  2. Krajem mjeseca kolovoza biti će organizirano predavanje za pčelare.
  3. Krajem rujna tj. 30.09.2012.planira se tradicionalno druženje na „Petnji“ na kojem se planira svečana podjela Uvjerenja pčelarima koji su uspješno završili Pčelarsku školu. Prijava i uplata za zakusku izvršiti će se na predavanju krajem kolovoza...
opširnije >>>
komentiraj
OBAVIJEST PČELARIMA
3.7.2012

Poštovani Pčelari,

       iz priloženog poziva možete očekivati podjelu ljekova za suzbijanje varoze. Molimo za susretljivost. Povjerenik Konopka će i ove godine preuzeti i podjeliti ljekove (kao prošle godine osobno će donijeti pčelaru). O ostalim pojedinostima biti ćete na vrijeme informirani. Svako dobro.

Lijep pozdrav, Stjepan Aračić


Županijski savez pčelara
31000 Osijek
Email  zvonimir.pajnic@email.t-com.hr

Osijek. 02.07.2012.

Predmet:  Podizanje sredstva za suzbijanje varoe u  10,00 sati 04.07.2012.   
(SRIJEDA) u prostoriji Farmacije (kao i prošle godine).

OKRUGLI STOL  -  RADIONICA sa TAJNIKOM  HPS-a Tomislavom Gerićem  11,00 sati u prostorijama NOVOG POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA na temu PRAVILNIK O UVJETIMA I NAČINU PROVEDBE POSEBNIH MJERA POMOĆI         ZA SEKTOR PČELARSTVA U 2012. GODINI, PREMA NACIONALNOM PČELARSKOM PROGRAMU ZA RAZDOBLJE OD 2011. DO 2013. GODINE.

        Informiramo i pozivamo povjerenike pašnog reda  iz županija Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko–srijemske da dođu u navedeno vrijeme da podignu sredstva za suzbijanje varoe a zatim se očekuje njihov dolazak na POLjOPRIVREDNI FAKULTET u 11,00 sasti.
Pozivamo i predsjednike udruga i uzgajivače matica da dođu u Poljoprivredni fakultet i postave odgovarajuće upite vezane za provedbu PRAVILNIKA. Sada nam je prilika da se pojasne  neke nejasnoće koje imamo  odnosnu traže njihova tumačenja.  

 

Predsjednik ŽSPOBŽ: Zvonimir  Pajnić
SUSRET PČELARA
2.7.2012
POZIV

       Poštovani Članovi UO u nastavku je poziv na susret pčelara u Petrijevcima povodom 120 godina postojanja.

Lijep pozdrav, Stjepan Aračić

opširnije >>>
VIJESTI
28.5.2012
SASTANAK UO-A I NO-A HRVATSKOG PČELARSKOG SAVEZA

       Sastanak Upravnog i Nadzornog odbora HPS-a održat će se 31. svibnja u prostorijama Hrvatskog pčelarskog saveza, u ulici Pavla Hatza 5/III, u Zagrebu, s početkom u 11 sati.

opširnije >>>
OBAVIJESTI PČELARIMA
23.5.2012
Podsjetnik pčelarima na propise

       Podsjećamo sve pčelare članove naše udruge i druge seleće pčelare koji dolaze sa svojim pčelinjacima na područje naše udruge da se dosljedno pridržavaju Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše koji je objavljen  u NN 18/08.

       Uvjeti za postavljanje stacionarnog pčelinjaka propisani su u čl. 3 navedenog  Pravilnika  kojim se kaže da je pčelar dužan postaviti pčelinjak tako da pčele ne smetaju susjedima, prolaznicima, domaćim životinjama i javnom prometu. Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 500 metara od proizvođačkih i prerađivačkih pogona i turističkih objekata tijekom turističke sezone.

       Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 100 metara od autoceste, željezničke pruge i aerodroma. Izletna strana pri smještaju pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema autocesti, željezničkoj pruzi i aerodromu. Također,nije dopušteno postaviti pčelinjak na način a minimalna udaljenost između dva pčelinjaka bude manja od 500 metara međusobne udaljenosti. Udaljenost između najbližeg pčelinjaka i registrirane oplodne stanice, ne smije biti manja od 2000 metara.

opširnije >>>
komentirajVIJESTI
11.5.2012
Otvorena trgovina pčelarske opreme

       U Slavonskom Brodu u ožujku ove godine otvorena je trgovina pčelarske opreme MEDEX u ulici Nikole Zrinskog 84 (kod Vatrenke ). Ovo je jedina trgovina takve vrste u Slavonskom Brodu, a vlasnik je član naše Udruge pčelar g. Ivica Gašić.

       U trgovini se nudi dosta pčelarske opreme koja je potrebna pčelarima, i to po povoljnim cijenama kao npr.: podnice LR, nastavci LR, poklopci, pčelarska odijela, vrcaljke za med i drugo. Trgovina je otvorena svaki dan od 08:00 do 16:00 sati, i subotom od 08:00 do 16:00 sati, a informacije se mogu dobiti na mob. 095 567 9091.

       Pčelari koji nisu uplatili članarinu za 2012 g. Mogu istu tamo uplatiti, a zainteresirani potencijalni novi članovi mogu se tamo učlaniti u našu Udrugu pčelara „Zrinski“.

Ivan Živić
komentirajWEB PROMIDžBA
24.4.2012
Promocija web stranica.

       Obavještavamo članove da smo zaprimili mail g. Antuna Karlović (Pčelarstvo OnLine) kojim nas obavještava da su stranice naše udruge od sada u njihovoj bazi linkova. Na njihovim stranicama o tome je objavljena i kratka vijest koju možete pogledati ako kliknete ovdje.

       Nastavljamo raditi na kontaktiranju pčelarskih zajednica, udruga i saveza, odnosno njihovih webmastera, te vjerujemo da ćemo i kod njih naići na jednoko toplu dobrodošlicu.

       24.04.2012. - Pčelarska udruga "ZLATNA DOLINA" - dodan link na www.up-zrinski.hr
       24.04.2012. - HRVATSKI PČELARSKI SAVEZ - dodan link na www.up-zrinski.hr
       24.04.2012. - Udruženje pčelara Slavonije i Baranje "Radilica-Osijek" - dodan link na www.up-zrinski.hr
       24.04.2012. - Pčelarska udruga "PČELAR Požega" - dodan link na www.up-zrinski.hr

administrator
komentirajUPRAVNI ODBOR
ID-AK:00004 | 24.4.2012
Održan sastanak Upravnog odbora

       Dana 16.04.2012. godine održan je sastanak Upravnog odbora Udruge pčelara „Zrinski“ u mjesnom domu „Zrinski-Frankopan“ u Slavonskom Brodu.

       Prihvaćen je zapisnik sa godišnje skupštine, te je detaljno analiziran i konkretiziran plan aktivnosti za 2012.godinu.

       Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić posebno je istakao značajno povećanje broja članova naše udruge koja trenutno ima 154 člana, što je povećanje za cca 30% u odnosu na prošlu godinu. Ovo je dokaz da je prepoznat rad naše udruge i sada je jedna od brojnijih.

       Članovi Upravnog odbora pojedinačno su i konkretno zaduženi za pojedine aktivnosti koje će se odvijati tijekom 2012. godine. Kako je za organiziranje bilo koje aktivnosti potreban angažman više osoba, pozivaju se i svi ostali članovi da se u što većem broju angažiraju u realizaciji pojedinih aktivnosti, a prema svojim sklonostima. Svaki član-pčelar dobro je došao sa svojim prijedlozima, idejama, praktičnim savjetima, inovacijama i drugim. Svi se mogu javiti u udrugu ili članovima Upravnog odbora radi daljnjih dogovora.

Ivan Živić
komentirajGODIŠNJA SKUPŠTINA
ID-AK:00003 | 24.4.2012
Održana redovna izvještajna  godišnja skupština PU “Zrinski“

        U nedjelju 26.2.2012. godine u prostorima srednje škole „Antun Matija Reljković“ u Sl. Brodu održana je redovna izvještajna Godišnja skupština naše udruge. U njezinom radu sudjelovali su gotovo svi članovi (110), te simpatizeri i gosti iz susjednih udruga iz Osijeka ,Vinkovaca, Požege, Nove Gradiške, te predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske g. Martin Kranjec i Saša Petrić koordinator za poticaje pri PSH.


       Predsjednik udruge prof.dr.sc. Stjepan Aračić podnio je izvješće o radu udruge i o radu UO. Istakao je najvažnije aktivnosti u 2011 godini:  Upravni odbor koji ima petnaest članova održao je 10 sjednica na kojima je nazočila većina članova, 6 naših delegata sudjelovalo je  u radu Godišnje skupštine PSH, organizirali smo druženje u listopadu na jezeru Petnja, bili smo na Pčelarskom sajmu u Osijeku, organizirano je više predavanja sa ciljem pripreme pčelara za vrijeme koje dolazi.

       Organizirani su Dani meda na Korzu u Sl. Brodu, ocjenjivanje kakvoće meda organizirano je šesti puta, sudjelovali smo na Katarinskom sajmu, naši članovi bili su na  Sv.Misi zahvalnici u Župi „Duha Svetoga“ u Sl.Brodu, članovi naše udruge sudjelovali su u humanitarnim akcijama, sudjelovali  na sajmu u N.Gradišci, organizirali smo posjetu sajmu u Gudovcu, postavili smo temelje dobre suradnje sa Gradskom Upravom, TZ, Županijskom upravom za poljoprivredu, županom, ravnateljem Srednje škole M.A. Reljković i dr.

       Povjerenik L. Konopka prikupio je podatke i podjelio je lijekove za varozu tako da su svi pčelari mogli tretirati lijekom na vrijeme, organizirano je školovanje još jedne generacije pčelara koje je u tijeku, sudjelovali smo u organiziranju turističkog klastera „Slavonska košarica“, u  UO umjesto četiri člana koji su zbog zauzetosti češće spriječeni da dolaze na sastanke kooptirano je šest novih članova.

opširnije >>>
PU ZRINSKI NA INTERNETU!
ID-AK:00002 | 23.4.2012
20.4.2012. - Pokrenute web stranice pčelarske udruge Zrinski

       Poštovani Pčelari, shodno Vašim željama, UO donio je odluku o pokretanju Web stranice pčelarske udruge "Zrinski". Web stranica je stil komunikacije nove generacije, iskoristimo priliku da se informiramo, družimo i koristimo je na dobrobit svih Pčelara. U nadi da će ovaj projekt saživiti zahvaljujem incijatorima i autorima na dobro obavljenom poslu.

       Sve Vas srdačno pozdravljam i dobro došli na:

www.up-zrinski.hr


Predsjednik PU "ZRINSKI"
Stjepan Aračić
komentirajAktivnosti pčelarske udruge ZRINSKI
ID-AK:00001 | 20.4.2012
Pčelarska škola

       U ponedjeljak 16.01.2012. godine započela je druga po redu pčelarska škola u organizaciji PU „Zrinski“ Sl.Brod i srednje škole Matija Antun Reljković. Prvo predavanje održao je prof.dr.sc. Zlatko Puškadija sa Agronomskog fakulteta u Osijeku. Predavanja se održavaju u učionicama srednje škole Matija Antun Reljković u Sl. Brodu a iskusni predavači dolaze sa Agronomskog fakulteta i škole domaćina.

       Osim iskusnih pčelara u školu su se upisali i oni koje pčelarstvo zanima ali se time nisu bavili, a žele se baviti. Ove godine 22 je polaznika. Za sve polaznike škole predviđena je teoretska nastava iz koje će ovladati temeljnim znanjima iz sistematike, anatomije i biologije pčela, tehnologije pčelarenja, pčelinjih proizvoda, bolesti, štetnika i neprijatelja pčela i tako se pripremiti za praktične vježbe na pčelinjaku.

      U nastavu je uključeno i upoznavanje sa zakonskom regulativom vezanom za pčelarstvo u Republici Hrvatskoj i u Europi. Osim teoretske i praktične nastave polaznici će svaki individualno proći vježbe sa svojim mentorom u pčelinjaku.


      Po završetku školovanja, te nakon uspješno položenog pismenog ispita polaznici stječu Uvjerenje o osposobljenosti za zvanje – pčelar.

Ivan Živić

opširnije >>>- ARHIVA -